2013. október 29., kedd

Tök jó!


Tavasszal így indult





és
most ősszel is van még rajta sok kicsi, félérett...

/Fehérhajú/
/Nagydobosi/










ezekből készítettem többféle köretet:


Resztelt /csirke/máj
tepsiben sült krumplitökkel


Hozzávalók (resztelt máj): 

  • félérett /Nagydobosi/ sütőtök
  • /csirke/máj 
  • vöröshagyma
  • libazsír
  • só, bors, fűszerek

 Elkészítés: 

A tököt földaraboltam, kimagoztam


meghámoztam









tepsiben megsütöttem, majd fölszeletelgettem


Amíg sült,
A hagymát csíkokra vágtam, bőséges libazsíron 
üvegesre pároltam, majd rátettem az egész májacskákat 
(ha sertésmáj, darabolni kell), és fedő  alatt megpároltam.
(Óvatosan vedd le a fedőt, mert szembeköp!!)

Sót, borsot, egy csipet morzsolt kakukkfüvet 
csak akkor tettem már rá, amikor elkészült. 

 Tálaláskor egy pici pirospaprikát szórtam rá

Petrezselymes (krumpli)tök

Ősz van, lefagytak éjjel a levelek. 
Leszedtem az apró, éretlen zöld tököcskéket, 
meghámoztam, mint a krumplit szokás és felszeleteltem. 
Kevés zsíron, mindkét oldalán pirosra sütöttem 


Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórtam, sóztam
és még egyszer óvatosan megforgattam a forró serpenyőben


Házi készítésű sült kolbásszal, pergelt káposzta'-val tálaltam
De csak úgy, magában, is finom...


Tök-krumplipüré sült hússal


A félérett sütőtököt meghámoztam, 


egy részét fölkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem (gyorsan elkészül!) 
/sütni is lehet, akkor jobb, nem lesz annyira vizes!!/



leszűrtem,


még forrón adtam hozzá vajat






és krumplitörővel pürésítettem


Frissen sült grillcsirke mellé, 


egy kevés petrezselyemmel, télire eltett vizes-uborka'-val tálaltam

/ sütőtökliszt-ből is készíthető/


Lapcsánka





a félérett sütőtököt tisztítás, hámozás után lereszeltem






Összekevertem egy tojással, fokhagymával, sóval, borssal és némi mandula-liszttel (tökliszt is jó)









serpenyőben, forró libazsírban ropogósra sütöttem









Főzelék vagy hús mellé vagy csak önmagában is finom, 
lángos szerű (a fokhagyma elhagyható)


Megjegyzés:
A félérett sütőtök 100 g-jában csak 2,3 g szénhidrát van!
Míg az érett, édes sütőtöknél 16g CH-val számolhatunk
De mindebből csak a 10%-a szívódik fel!



2013. október 28., hétfő

Sűrítés-habarás



(rántás helyettesítésére)

Keményre főtt tojás sárgájával: 



villával összetörni
kevés vízzel simára habarni










szűrőn keresztül a főzelékhez keverni

  Már tovább főzni nem szükséges - később melegíthető, újra felforralható

 

a kiürült fehérjékbe 


kaviár,májpástétom,sült szalonna,tepertő,velő, stb tölthető

előételként...