Tartalom

2015. március 30., hétfő

Jeges tea (Ice tea)













Házilag
bármelyik kedvenc teánkból elkészíthetjük






Steviával, citrommal ízesítve, 
vihetjük magunkkal munkahelyre, iskolába.
Tetszés szerint tehetünk bele aszkorbinsavat (C vitamin)
És különféle fűszereket is: 
fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, szegfűbors, csili stb.



Hozzávalók:
  • Forrásban lévő víz
  • Bármilyen tea levél (vagy filteres tea) 
  • Biocitrom
  • Stevia (vagy Xukor0)

Elkészítés:

/Csipketea Hibiszkusszal/

Amíg a víz fölforrt két biocitrom levét kicsavartam, majd












a leforrázott  forró teába tettem 
a citromhéjakat és a Steviát



Amikor kihűlt leszűrtem,  és
a langyos teához kevertem a citromlevet

és a hűtőbe raktam


Nyáron akár jégkockával, szívószállal is fogyasztható


















Kirándulásra is jegesen vihető, ha egy nappal előtte ásványvizes palackban, a mélyhűtőben lefagyasztjuk.
Sokáig hideg marad, ha a flakont betekerjük egy konyharuhába vagy törölközőbe.







2015. március 15., vasárnap

SzénhidrátMegszorításos táplálkozás

   SZ  

eSZeM

     eSZeMent

        eSZeMentés

        eSZeMentő

 diéta



"eszem eszem, hová eszem?"


Ez jutott eszembe, amikor végigolvastam a most *megjelent
Dr Perlmutter : Gabonaagy 
című könyvének magyar fordítását.
A bevezetőt Szendi Gábor írta:
"Szeretné élete utolsó éveit teljes elbutulásban tölteni? Nyilván nem. Hogy ez nem pusztán a szerencsén, hanem az étrend megfelelő megválasztásán múlik, az kiderül ebből a könyvből."

És bár a könyv meg sem említi a paleót, mégis hasonló következtetésekre jut, nem csak az étrend, de az életmód tekintetében is. Ez a szénhidrátmegszorításos (SZM), vagyis szinte majdnem egészében szénhidrát "mentes" program.

A "Gabonaagy" elsősorban a gluténnak az agyra, elmére gyakorolt károsító hatását fejtegeti.
De a modern nyugati táplálkozás szénhidrátban gazdag ajánlását is kárhoztatja a krónikus fejfájás, az elbutulás, a demencia, az Alzheimer kór kialakulásának okaként...
Leírja, hogy napi 40-60 g-nyi szénhidrátnál többet már
nehezen tudunk feldolgozni, és a többlet lassan leerodálja a szervezetünket. Nem csak a hasnyálmirigy vagy a máj, de az agy is folyamatosan épül le. Ez okozza napjaink Alzheimer-járványát, ami szerinte csak erősödni fog a közeljövőben...
(Ahogy idősödünk, újra aktuálissá válik a mondás,
miszerint "a kenyere javát már megette" :-)) ...
A fejfájás-kór is kitolódik a kora gyermekkorra, és minden ellenkező hír ellenére sem múlik el a menopauzával sem.

Riasztó kilátások!

Szerencsére a leépülés megelőzésére és esetleges visszafordítására, a gyakorlott paleósok számára 
könnyen alkalmazható étrendi tanácsokkal szolgál a szerző

Összevetve a paleóval, az ajánlások nagyon hasonlítanak

A paleóhoz közelít legjobban az étrend összetétele, mennyisége (bár tejtermék terén kissé megengedőbb). Többek között, az egészséges zsírok, mint az agy legfontosabb táplálékai, ajánlásán túl károsnak minősíti a transzzsírokat, a növényi olajok legtöbbjét, a magas O6 tartalmat, mint a szervezetszintű gyulladások fenntartóit.
Emellett visszafogott, napi 40-60 g szénhidrát-, és 1g/testsúlykilogramm fehérjefogyasztást javasol.

Számomra az is szimpatikus, hogy sem a sportolást, sem
a testmozgást, sem az egyéb életmódbeli változtatásokat (pihenés, alvás, kikapcsolódás, szex, étrendkiegészítők, stb) nem lihegi túl,
a hétköznapi normalitáson belül maradnak a javaslatai.


Való igaz! 
Ha valakinek nem lenne elég motivációja a paleolit táplálkozás elkezdéséhez, e könyv elolvasása után bizonyára komolyan megfontolja, hogy mit változtathatna az életén, az ételén...

részletek:



*Dr. David Perlmutter: Gabonaagy  /Kossuth kiadó/
 http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/3211/gabonaagy