2015. március 30., hétfő

Jeges tea (Ice tea)













Házilag
bármelyik kedvenc teánkból elkészíthetjük






Steviával, citrommal ízesítve, 
vihetjük magunkkal munkahelyre, iskolába.
Tetszés szerint tehetünk bele aszkorbinsavat (C vitamin)
És különféle fűszereket is: 
fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, szegfűbors, csili stb.



Hozzávalók:
  • Forrásban lévő víz
  • Bármilyen tea levél (vagy filteres tea) 
  • Biocitrom
  • Stevia (vagy Xukor0)

Elkészítés:

/Csipketea Hibiszkusszal/

Amíg a víz fölforrt két biocitrom levét kicsavartam, majd












a leforrázott  forró teába tettem 
a citromhéjakat és a Steviát



Amikor kihűlt leszűrtem,  és
a langyos teához kevertem a citromlevet

és a hűtőbe raktam


Nyáron akár jégkockával, szívószállal is fogyasztható


















Kirándulásra is jegesen vihető, ha egy nappal előtte ásványvizes palackban, a mélyhűtőben lefagyasztjuk.
Sokáig hideg marad, ha a flakont betekerjük egy konyharuhába vagy törölközőbe.







2015. március 15., vasárnap

SzénhidrátMegszorításos táplálkozás

   SZ  

eSZeM

     eSZeMent

        eSZeMentés

        eSZeMentő

 diéta



"eszem eszem, hová eszem?"


Ez jutott eszembe, amikor végigolvastam a most *megjelent
Dr Perlmutter : Gabonaagy 
című könyvének magyar fordítását.
A bevezetőt Szendi Gábor írta:
"Szeretné élete utolsó éveit teljes elbutulásban tölteni? Nyilván nem. Hogy ez nem pusztán a szerencsén, hanem az étrend megfelelő megválasztásán múlik, az kiderül ebből a könyvből."

És bár a könyv meg sem említi a paleót, mégis hasonló következtetésekre jut, nem csak az étrend, de az életmód tekintetében is. Ez a szénhidrátmegszorításos (SZM), vagyis szinte majdnem egészében szénhidrát "mentes" program.

A "Gabonaagy" elsősorban a gluténnak az agyra, elmére gyakorolt károsító hatását fejtegeti.
De a modern nyugati táplálkozás szénhidrátban gazdag ajánlását is kárhoztatja a krónikus fejfájás, az elbutulás, a demencia, az Alzheimer kór kialakulásának okaként...
Leírja, hogy napi 40-60 g-nyi szénhidrátnál többet már
nehezen tudunk feldolgozni, és a többlet lassan leerodálja a szervezetünket. Nem csak a hasnyálmirigy vagy a máj, de az agy is folyamatosan épül le. Ez okozza napjaink Alzheimer-járványát, ami szerinte csak erősödni fog a közeljövőben...
(Ahogy idősödünk, újra aktuálissá válik a mondás,
miszerint "a kenyere javát már megette" :-)) ...
A fejfájás-kór is kitolódik a kora gyermekkorra, és minden ellenkező hír ellenére sem múlik el a menopauzával sem.

Riasztó kilátások!

Szerencsére a leépülés megelőzésére és esetleges visszafordítására, a gyakorlott paleósok számára 
könnyen alkalmazható étrendi tanácsokkal szolgál a szerző

Összevetve a paleóval, az ajánlások nagyon hasonlítanak

A paleóhoz közelít legjobban az étrend összetétele, mennyisége (bár tejtermék terén kissé megengedőbb). Többek között, az egészséges zsírok, mint az agy legfontosabb táplálékai, ajánlásán túl károsnak minősíti a transzzsírokat, a növényi olajok legtöbbjét, a magas O6 tartalmat, mint a szervezetszintű gyulladások fenntartóit.
Emellett visszafogott, napi 40-60 g szénhidrát-, és 1g/testsúlykilogramm fehérjefogyasztást javasol.

Számomra az is szimpatikus, hogy sem a sportolást, sem
a testmozgást, sem az egyéb életmódbeli változtatásokat (pihenés, alvás, kikapcsolódás, szex, étrendkiegészítők, stb) nem lihegi túl,
a hétköznapi normalitáson belül maradnak a javaslatai.


Való igaz! 
Ha valakinek nem lenne elég motivációja a paleolit táplálkozás elkezdéséhez, e könyv elolvasása után bizonyára komolyan megfontolja, hogy mit változtathatna az életén, az ételén...

részletek:



*Dr. David Perlmutter: Gabonaagy  /Kossuth kiadó/
 http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/3211/gabonaagy