2015. október 30., péntek

Tiszai halászlé



Hozzávalók:

  • hal (fej, farok, szeletek, belsőség)
  • hagyma
  • paprika
  • pirospaprika, só, csilipaprika



Elkészítés:


Fölkockáztam a hagymát és bográcsban föltettem főni a halfejjel, farokrészekkel, tisztított apróhallal
és a paprikával.











Amikor már ragadós volt a gőze megsóztam és átszűrtem.
(Nem kell lepasszírozni!)*



A tiszta lébe beleraktam a halszeleteket, az ikrát, haltejet, megszórtam pirospaprikával, 
és újra föltettem a tűzre


Már csak nagyon rövid ideig kell főzni, 
így a hal ízletes és zamatos marad.
(nem keverjük, csak rázogatjuk, ha kell)


Frissen forrón tálaljuk és fogyasztjuk




















túrós puliszka'-t vagy túrós paleocsinta'-t ehetünk utána
 
édes: túrós paleocsinta
sós: túrós puliszka











*megj:
a leszűrt főtt hagymát és haltörmeléket a tyúkok üdvrivalgással fogadták...


Túrós puliszka

vagy galuska (?)... 


Túrónk már van ( To-túró ), túrós tésztánk még nincs...

Kísérletképpen megpróbálkoztam a tojás-nokedli túróstésztává való átlényegítésével... Nem lett rossz, sőt nagyon is jó!
(ám a túrós tészta kitalálása még várat magára...)

Leginkább, az általam igen kedvelt, de régóta hiányolt, túrós puliszkára hajaz az íze, aki azt szereti, ezt is élvezni fogja...


Hozzávalók /egy személyre/:
  • 1 szelet füstölt szalonna 
  • 3 tojás fehérje 
  • 1 egész tojás (szétválasztva)
  • 1 teáskanálnyi szezámliszt
  • 1 csipetnyi só, őrölt kömény


Elkészítés:

A 4 tojásfehérjét simára kevertem a szezámliszttel, sóval, köménnyel, és hagytam fél órát pihenni









Közben a  szalonnát apró kockákra vágtam, 


kisütöttem,

majd kiszedtem a zsírból
és félre tettem




A serpenyőben visszamaradt forró zsírba
beöntöttem a szezámos masszát.
Mikor kicsit megdermedt, 
a szokásos módszerrel, krumplitörővel, morzsásra törtem,


majd rátettem a sárgáját is és összesütöttem


A sült szalonnát megmelegítettem, 
A To-túrót enyhén megsóztam












és ezzel fogyasztottuk






2015. október 20., kedd

Megoldások köszvényre




a köszvény okozója 
a magas húgysavszint 




( ...... )
"...A természeti népek köszvénymentessége a nagy húsfogyasztás és az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok együttes fogyasztásának védőhatását igazolja.
( ...... )
A köszvény kockázata a napi C-vitamin fogyasztás mértékével arányosan csökken, napi 1500 mg felett már felére csökken a köszvény esélye (Choi és mtsi., 2009). A kávé fogyasztása ugyancsak védőhatású, napi hat vagy annál több kávé már 60%-kal csökkenti a köszvény kockázatát (Hak és Choi, 2008). 
***
( ...... )
A paleolit táplálkozás visszaállítja azt az ősi üzemmódot, amelyben az esetlegesen magas húgysavszint minden előnyét élvezhetjük köszvény nélkül. Az emberi szervezet a számára optimális étrenden képes optimálisan működni"

Részletesen: 




***
a meggy a köszvényes gyulladást is csökkenti...




http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_meggy_elkepeszto_hatasai.htm