tag:blogger.com,1999:blog-884416171414880519.post4612837194478361347..comments2023-10-28T13:35:12.808+02:00Comments on paleoldal: 'régi ízek' paleoid rezervátum: Szabolcsi Töltöttkáposzta Annahttp://www.blogger.com/profile/02733819895963094350noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-884416171414880519.post-69028306044893219552023-10-28T13:35:12.808+02:002023-10-28T13:35:12.808+02:00Igen. Így is készítik. Meg még máshogy is. Egy fal...Igen. Így is készítik. Meg még máshogy is. Egy falun vagy tájegységen belül sem egyformán. Másként a szegényebbek, és másként a módosabb házaknál. Falun az emberek hagyományosan, de változatokban gazdagon úgy főztek, ahogy a helyi viszonyok megengedték, és ahogy az elődeiktől megtanulták. <br />Az éttermek meg a sztárszakácsok természetesen csak pontos és változtathatatlan receptekkel tudnak működni. <br />Épp ezért a paleó rugalmasságát sem tudják alkalmazni... Annahttps://www.blogger.com/profile/02733819895963094350noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-884416171414880519.post-78885660257708951462019-09-25T10:17:10.751+02:002019-09-25T10:17:10.751+02:00Az eredeti szabolcsi töltött káposzta nem így kész...Az eredeti szabolcsi töltött káposzta nem így készül!Az eredetiben tengeri dara,füstölt mangalica szalonna,füstölt mangalica sonka és füstöletlen nyers dagadó van,amiket késsel apró kockákra vágnak.Fűszerkeverék nincs benne és sose volt.Só,őrölt fekete bors,őrölt édes nemes piros paprika sűszerezi ezt az ételt.Kizárólag házilag hígra befőzött Savmentes paradicsomlével öntik nyakon az elkészülte előtt öt-tíz perccel a szabolcsi töltött káposztát.Általában ökörszív paradicsomlével,mivel a Kápát medencében több mint kétszáz évig az ökörszív paradicsom volt elterjedve és azt használta mindenki.Cserépedényben,kemencében készül,pontosabban párolódik ez az étel,még véletlenül se fő!Lászlóhttps://www.blogger.com/profile/09983130447052514605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-884416171414880519.post-72858518500561178442015-12-22T01:30:43.241+01:002015-12-22T01:30:43.241+01:00Nálunk, a faluban többféle töltelékkel készülhet a...Nálunk, a faluban többféle töltelékkel készülhet a töltött káposzta. Lehet hússal vagy anélkül is. Ha hús nélküli, akkor sok hagymával és kukoricadarával töltik. Ha húsos, lehet hozzátenni rizst, burizst, kukoricadarát, vagy vegyesen. Töltik édeskáposzta levélbe, de zsenge tormalevélbe (tavasszal), karalábélevélbe, szőlőlevélbe is. Utóbbiakat tőtikének (töltikének?) hívják...<br />Anyukám mesélte, hogy vasárnaponként, istentisztelet után, végigkóstolták az ismerősöket (az egyujjnyi pálinka előtt kötelező csúsztató volt! :), aztán kiértékelték, hogy kinek sikerült aznap a legfinomabbat főznie... :) Annahttps://www.blogger.com/profile/02733819895963094350noreply@blogger.com