Hozzávalók (1 főre):
- 10-15 dkg disznóhús
- vöröshagyma
- szalonna (szalonnabőr)
- pirospaprika, bors, só
- víz
- 10 dkg savanyúkáposzta
- köménymag, babérlevél, fokhagyma
- 1 főtt tojássárgája, pici vaj
Elkészítés:
A szalonnát felaprítottam, kiolvasztottam és megpároltam rajta az apróra vágott vöröshagymát
A felkockázott húst megforgattam benne, majd a fűszerekkel egy egyszerű pörköltet készítettem.
(füstölt hússal, kolbásszal, szalonnabőrrel lehet ízesebbé tenni)
Amikor megpuhult a hús, rátettem a jól kimosott, kicsavart káposztát, a köménymagot, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát és készre főztem.
főtt tojássárgáját villával összetörtem,
kevés vízzel simára kevertem
(lehet káposztalével is, ha kíván még egy kis savanyút)
A főtt hús egy részét kivettem, összeturmixoltam pürévé,
összekevertem a tojáskrémmel,
és ezzel a kész főzeléket besűrítettem
Ezzel már nem kell tovább főzni
tejföl helyett tettem rá egy kis vajat
A keménytojás kimaradt fehérjéi egy egész főtt tojással kiegészítve tojáspástétom szerűen hasznosítható uzsonnára
A fasírozott masszájába is keverhető, kenyér helyett, lazítónak
Alaposan összetörve, egy pici citrom- v. káposztalével savanykássá téve, vajzsírral, túró helyett használható.
Kedves Anna!
VálaszTörlésEz a suritesi módszer nagyon ötletes. Tudnám ezt széleskörűen alkalmazni mondjuk elemimozsia-n kapható tojássárgája rudbol?
Természetesen az is jó, de talán drágább módszer.
TörlésDe egy-két tojás mindig akad itthon, amivel gyorsan megoldható, és a tojás frissen a legjobb. Az egyik legtermészetesebb konzerv és kis mennyiséghez, nagy mennyiséghez jól adagolható.
Én általában tartózkodom az előregyártott dolgoktól. Nem bízok meg a tartalmában... De ez az én hibám!! :-)
Kedves Anna!
VálaszTörlésAz említett áru, 800 ft körül van, ami szerintem nagyon baráti, főleg ha a fehérjét nem tartalmazza, aminek így gondban lennék a felhasználásával. Valószínűleg a kukában kötne ki. Kár lenne érte. Én sem szeretem az előre gyártott termékeket, de 2 három év alatti gyerek mellett, segítség nélkül, muszáj egyszerűsíteni, ahol csak tudok. És ez még az önmagával való sűrítésnél is egyszerűbb lenne.
Nyugodtan használd, végül is ugyanaz a termék. :-)
TörlésÜres óráidban azonban magad is tudsz ilyet előregyártani. Műbelet lehet kapni az Auchanban, szétválasztod a tojásokat, beleöntöd a tömlőkbe, lezárod őket és lobogó forró vízben 10 percig főzöd. Régen a hidegtálakhoz készítettünk ilyen fehérje rudat, aztán fölkockáztuk díszítésnek... :-)
Ha a nyers fehérjéhez előzőleg kevés citromlevet is keversz, akkor lesz "túród" is.
(kijavítottam, de a citromsav is jó, csak előzőleg oldd fel egy kis vízben.)
És csak halkan megjegyezném, hogy a kereskedelemben baráti ár nincs!!! Ha valami occó, akkor annak oka van!
TörlésDe a "Selyemtúró"-nál kiszámoltam, hogy használható tojásból mennyiből hozható ki, ha gondolod, nézd meg...