És tényleg csak kicsi.
A nagy karácsonyi trakták után.
Régen a szerzetesek gyakran böjtöltek kenyéren és vízen abból a megfontolásból, hogy kitisztult elmével értékelhessék át a dolgokat,
hogy a lét anyagi oldalát kissé mellőzve a természetfölöttihez jobban kapcsolódhassanak. Hogy átérezzék néha az éhezők, kisemmizettek
helyzetét, alkalmilag sorsközösséget vállalva velük...
Ma már azt is értem, hogy miért lettek idős korukra, ilyen szigorú megtartóztatások mellett olyan korpulensek. A pocak nem a nagy jólét,
hanem a rossz táplálkozás jele és a betegségek előhírnöke.
Akkor is, ma is!
Ami a szerzeteseknek a kenyéren és vízen való böjtölés, azt egy gluténmentes világban nekem a tojás és a saláta fogyasztása jelenti.
Persze lehet kitalálni mást is, pl. egész napra csak némi főzelék, vagy párolt zöldség. Esetleg kizárólagos nyers-koszt, vagy léböjt ...
Mindenesetre a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására is figyelni kell!
Valójában nincs paleo nokedli!
De azt az ízvilágot könnyű elérni liszt nélkül is:
TOJÁSOS TOJÁSNOKEDLI
Hozzávalók:
A reggeli haboskávé után megmaradt
(5-6) tojásfehérje
+2 tojás sárgája
+némi zsír,
vagy egy kisütött szalonnaszelet
+só, ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát felaprítjuk és kisütjük.
A tojásfehérjét a forró zsírban megsütjük fehér rántottának, közben fakanállal finoman nokedli méretűre darabolgatjuk
Ha elkészült, hozzákeverjük a tojás sárgákat,
megsózzuk és kevergetve addig sütjük,
amíg az is megszilárdul.
Friss fejes- vagy uborkasalátával, céklával, savanyúsággal... |
Pörköltek (hús, hal, gomba...) paprikáscsirke, szaftos húsok mellé is kiváló köretnek!
Jól néz ki, egy a problémám a tojással - kezd egy kicsit unalmassá válni - talán csak azért, mert ugye ez az alternatívája minden más tésztaféleségnek-köretnek... :(
VálaszTörlésSajnos az ember általában azt kívánja, amit nem ehet és azt nem kívánja, amit épp muszájból készített :)))))
Talán nem lesz ez mindig így ... :)
Egnesz
Ha majd már a meggyőződésed lesz, hogy az un. "tiltott" dolgok tényleg ártalmasak, akkor nem lesz gond az egészségesben gondolkodni és azt választani. Valahogy oda kell eljutni...
VálaszTörlésEz nem egy diéta a sok közül, hanem egy életmód váltás, egy más,(új)életforma.
Bocsi, de én nem tudom mi az a "fehér rántotta". Az addig oké, hogy tojásfehérjéből kell csinálni, de fel kell előtte verni? Ha igen, mennyire?
VálaszTörlésHa én a szalonnával együtt szeretném enni, akkor is szedjem ki, mielőtt beletenném a tojásfehérjét a zsírba, és a végén tegyem hozzá újra a szalonnát, vagy akár benn is hagyhatom végig a sütés során?
Köszi
Orsika
csak kutyuld össze a fehérjéket és lehet sütni, közben törögetni. de krumplitörővel is dolgozhatsz, az gyorsabb...
TörlésA szalonna gusztusosabb a tetejére, de benne is hagyhatod...
Ha köretnek használod, a hús-szaftot a végén ráütött sárgája jobban felszedi majd, mint ha csak a fehérjével dolgozol ...
köszi szépen!
VálaszTörlésMinden tészta tojásból van! Csak mi liszt nélkül esszük...
VálaszTörlés