Sokszor elcsodálkozom, hogy a keresőbe milyen problémákat írtok be, és még válaszolni is tudnék, ha tudnám, kinek...
Ha kérdésed van és a keresőben nem találsz rá választ, vésd be ide legalulra a megjegyzések kalitkába. Ha a "Névtelen" pozíciót választod, kérlek szignózd magad egy Nick-névvel.
Köszi!
Anna
Esetleg levelet is írhatsz:

info@sajoanna.hu
Szia!
VálaszTörlésMivel a blogról eljöttél, most jövök utánad, mert arra gondoltam, hogy hátha tudsz abban segíteni paleos formában fel lehet-e használni a bodza termését. Lekvárt nem különösebben főznék már idén. Ezen kívül van-a valami amire használható?
Köszönöm a segítséget
Szia! Nemigen tudok jó receptet...
VálaszTörlésValamikor csináltunk belőle immunerősítőt:
Villával leszedtem a kocsányról az érett bogyókat, egy befőttes üvegben kicsit megtörtem és felöntöttem alkohollal (vodkával), hogy ellepje. Pár hétig ázott, majd leszűrtem, üvegbe raktam. Télen napi egy evőkanálnyit ajánlanak belőle fogyasztani. Többet nem, mert állítólag hánytat. (Beleteheted citromos-xukros limonádéba akár, nem rossz az íze) Teli van antioxidánsokkal meg egyebekkel, de persze alkoholban oldva.
Szóval nem paleó egészen, de hasznos lehet.
Én nem sokat pancsolok belőle, a madarak nagyon szeretik, meghagyom nekik. :-))
Köszönöm, a limonádét kipróbálom. Csábít a sok bogyó, de sehol sem találtam a felhasználására semmi jó ötletet. Akkor hát madarak :-))
VálaszTörlésTovvábbi szép napot
őket is szeretjük! Addig sem kell etetni... :-))
TörlésA tyúkok is nagyon szeretik. Újabban nekik szoktam leszedegetni...
TörlésKedves Anna Willson!
VálaszTörlésKöszönjük a kiváló recepteket,szinte csak "innen" étkezünk :-)
Jaj, Istenem! Nagyon örülök, hogy használok valakinek, csak akkor jobban össze kellene kapnom magam! ...
VálaszTörlésIgyekezni fogok, megígérem!
:-))))))
TörlésSzia Anna!
VálaszTörlésSzeretnék gratulálni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és sok sikert, Erőt-egészséget (így katonásan) a folytatáshoz, mindannyiunk örömére, akik idetaláltunk. MINDEN tiszteletem az ilyen embereké, akik idejük egy részét mások épülésére áldozzák. Köszönöm.
Én köszönöm! :-))
VálaszTörlésKedves Anna!
VálaszTörlésVan az oldalon kereső mező?-nem látom.Van , hogy célirányosan keresnék receptet, (amelyek mellesleg szuperek) és megkönnyítené a dolgom.
Köszönöm!
Edit :)
A tartalomjegyzék (CÍMKÉK) alatt találod. Sokáig nem működött a blog keresőmotorja, és akkor leraktam, hogy ne bosszantson...
TörlésKedves Anna!
VálaszTörlésLassan öt éve paleózom, igen sok oldalt böngésztem már, de a tied az összeset felülmúlja! KÖSZÖNÖM!!!
Vica
ÉN köszönöm! :)
TörlésÉs nagyon boldog karácsonyt kívánok!
Kedves Anna!
VálaszTörlésKét kérdést szeretnék feltenni a magok fitát tartalmával kapcsolatban. Az első kérdésem az, hogy a magok hidegen sajtolt olaja is tartalmaz fitátot?
A másik pedig, hogy igaz az, hogy a fitát csak a vele együtt bevitt kalcium, cink felszívódását gátolja? Azaz 3-kor elfogyasztott fitát, nem befolyásolja az este 8-kor, a vacsorával bevitt kalcium, cink felszívódását?
Köszönettel: Endre
Fitátot a maghús és főleg a maghártya tartalmaz. Bizonyára valamennyi belekerül az olajba is, de nem számottevő. Az olajjal inkább a magas Omega6 tartalom a probléma, amitől gyulladáskeltő.
TörlésAz valóban így van, hogy csak a magokkal együtt elfogyasztott ételek felszívódását gátolja, egyéb étkezéseket nem befolyásol. A magkenyerek, de főleg a magsütik emiatt problémásak, mert nem önmagukban esszük ezeket, hanem valami mással...
ezt olvastad?
Törléshttp://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/olajos-magvak-kezelese-aztatasa.html
Kedves Anna!
VálaszTörlésÉrdeklődöm, hogy a hengeres aszalógépben hány szinten tudtad szárítani a gyümölcslapokat? Asütőpapír és maga a gyümölcslap miatt tud "dolgozni" a meleg levegő? Köszönöm előre is.
M. Nógrádból
Eleinte általában egy menetben csak egyen, a legfelsőn szárítottam. A többin szeletelt gyümölcsök voltak. Nem tűnt túl termelékenynek... Próbáltam úgy is, hogy mindegyiket megpakoltam gyümölcspéppel, de időnként át kellett forgatnom a sorrendet, hogy egyenletesebben száradjon. A meleg levegő középen is oldalt is közlekedik, fönt a leghatékonyabb. Így is működött...nem zavart sokat a papír. Végül vettem egy szögletes, szabályozható szárítót, ez mindent ügyesen megcsinál.
VálaszTörlésAz aszalványokat azért vigyázva fogyasszátok, igen koncentrált szénhidrát-források. Én ráírtam a kész gyümölcslap papírjára, hogy mennyi gyümölcsből készült, hogy a felhasználáskor lehessen méretezni :-))
Remek ötlet!
VálaszTörlésAnna milyen típusú a szögletes aszalód? Azt hiszem horror árban vannak. Valószínűleg meg kell kínlódnom valahogy a hengeres aszalóval.... :( Végül nem írtad meg, hogy hány emeleten aszaltál a hagyományos masinában: Segíts nekem kérlek, hogy megteszed. Köszönöm. M. Nógrádból
Azt hiszem, mind a hat lapon. Vagy talán a legalsón nem...
TörlésSokat aszaltam helyette a sütőben, több tepsin egyszerre. Nincs légkeveréses sütőd? 50-70 fok között, kicsit megnyitott sütőajtónál. Este beraktam, reggelre meg elkészült.
Excalibur a szárítóm. Sokba került, évekig gyűjtöttem rá, de zseniális, mindent tud. Van már kisebb méretű, olcsóbb is (5 tálcás) de az is hőfokszabályozós, automatikus kikapcsolás, oldalszárítós... De csak kicsit praktikusabb, mint a sütőm volt, a hőszabályozás érzékenyebb rajta.
A hengeres nem szabályozható, egy hőfokot tudott.
Most egy 80%-ban nyers-paleo hibrid, de vegetarianus étrenddel próbálkozom. Van hőfokszabályozós sütőm, de csak 1 db sütőrácsom van hozzá. Megnéztem a neten, hogy mennyibe kerülne még 3 db sütőrács, hát az sem olcsó, de legalább nem foglal plusz helyet. A múlt nyáron hosszas vívódás után vettem egy hengeres aszalót, de az már hőfokszabályozós, 40-75 fok között 5 fokonként lehet szabályozni, de persze alulról fűt a szentem. A jelenlegi tapasztalatod szerint el tudok boldogulni nyáron a kertből származó sok aszalni valóval, ha veszek még 3 db sütőrácsot, plusz még van a hengeres aszalóm? Visszavonultam már, van időm a rácsokat cserélgetni, ha csak ennyi a gond vele.... :)))) Nagyon jók a receptjeid, látom, hogy Te is kacsintgatsz a nyers étkezés felé.......
VálaszTörlésKöszönöm.
M. Nógrádból
Szia! Én csináltam sütőrácsokat hozzá. A gazdaboltban vettem jobb tartású rabic-hálót, fölszabtam, a szúrós széleket visszahajtottam és kész lett... :-)
TörlésNyáron még a napon is lehet aszalni. Csak takard le egy függönnyel a bogarak ellen. Az instant leveshez úgy szárítottam a zöldséget...
Örülök, hogy jónak tartod! :-) Én a gyümölcsöket csak nyersen fogyasztva gondolom egészségesnek, egyébként sütve-főzve, lekvárnak, kompótnak, stb. finomított cukorként működnek. Ráadásul fruktózként... Azért is aszalom, mert élő marad, de nem romlik meg. Sajnos koncentrált szénhidrát tartalmuk lesz, de nem is kell sokat használni egyszerre. (a Ketogén diéta posztba beraktam egy táblázatot az aszalványokról, ha érdekel)
Elolvastam és látszik, hogy sokat dolgoztál vele. Mindannyiunk nevében köszönöm Neked.
VálaszTörlésVéleményed szerint a búzafűlé ivása belefér a paleo étrendbe? A búzáról tudom, hogy tilos, de vajon a fű....?
Köszönöm előre:
M.Nógrádból
A búza jó anyuka, fölkészíti a magzatát az élet várható nehézségeire. Ezért csomagol a "tarisznyájába" mindenféle mérgező lektineket, hogy majd ha ő már nem lesz, a sarjadó csemetét ezek megvédjék a legelésző vadakkal szemben. Ettől aztán jól megfájdul majd az őzikének a pocakja, és elmegy a kedve a búzácska letarolásától...
TörlésEddig a történet! :-))
Hogy azok a bélmérgek hasznosak lennének az embernek, azt nem gondolom. Legfeljebb annyira mint valami szintetikus gyógyszer... Mai tudásom szerint igenis károsak. Van benne ugyan klorofill meg hasonlók, de azt másból is beszerezheted (brokkoli, spenót).
Ha meg a paleó lényegét tekintjük, az ősember nem evett füvet még akkor sem, ha éhínség fenyegette. (inkább halat fogott vagy rovarokat ) Az egyszikű fűfélék zöldje is számunkra emészthetetlenek és rosszak.
Logikus, köszönöm, Anna!
VálaszTörlésKár, mert bio módon lehetne nevelni az ablakban télen is. A brokkoliban és a spenótban az a gáz, hogy a rengeteg vegyszer árt annyit, mint amennyit a növény maga használna. Ráadásul a brokkoli rügyecskéi közül ki sem lehet mosni. :(
Bele kell bolondulni, hiszen minden nap megjelenik valamilyen fontos info, hogy amit eddig hasznosnak gondoltunk, az valójában milyen káros! Odáig fajult a dolog, hogy egy táplálkozási szakember azt nyilatkozta, ha sokáig éltek a szüleim, nagyszüleim, akkor táplálkozzunk úgy, mint ők...Ezt egy-két hónapja hallottam a TV-ben. Azok a kaják ma mind "halálos mérgek", pedig a szüleim 90 évig éltek, apám még tovább is. Zsíroskenyér volt reggeltől estig, vasárnap kacsasült krumplival, párolt káposztával. Tej, túró, tejföl, rengeteg tészta. Rizs ritkán, gyümölcs rengeteg. Állandóan a cseresznyefán, eperfán, meggyfán, szilvafán stb. lógtunk évszak szerint. És ettük a barackot kenyérrel. Mi történne velem, ha ide kanyarodnék vissza?
Anna Te hogy ítéled ezt meg? Én elhiszem, hogy a paleo egészséges és hasznos, magam is csináltam 4 évig, de nem lettem egészségesebb. Viszont az én jó pár évtizedes életem alatt jó néhány ilyen elméletről kiderült, hogy csak részigazság. Éveken át agitáltam édesanyámat, hogy térjen át a zsírról az étolaj használatára, mert még a csapból is az folyt, hogy az milyen egészséges! És most, túl a hatvanon mint derült égből villámcsapás ért a hír, hogy halálos méreg. Közben minden egyes dolog alá volt támasztva orvosi, kutatóintézeti, stb. hiteles vizsgálatokkal. Elmegy az ember esze! Remélem tudod, hogy nem Neked szól a haragom. Kíváncsi lennék a véleményedre. Valakire kell, hogy hallgassak, mert letelik a hatvan napos léböjt kúrám, és azután valamerre indulni kell...
Köszönöm:
M.Nógrádból
M.Nógrádból
Ajjaj!!!... Tényleg megáll az ész!
TörlésSőt még el is megy, mire a kenyerünk javát megesszük!
Hát először is, természetgyógyászra ne hallgass, mert azok a legtájékozatlanabbak.
Másodszor: ha egyáltalán nem eszel gabonát, glutént, sok szénhidrátot, és tejterméket, akkor a többi méreggel majd csak megbirkózik a szervezeted. A régiek talán kevesebbet is ettek, mint mi... Termessz az ablakban újhagymát, brokkoli vagy zsázsa csírát, azzal baj nem lehet. Petrezselymet, zellert és akár tépősalátát is...
Ne vásárolj a multinál, vagy csak azt vedd, amire ráírták, hogy magyar termék. Piacon a nénikéknél vegyél, persze az is necces lehet, ha bepermetezte vagy a nagybanin megvette az Argentin tojást és épp azt árulja. Némi leleményességre szükség van a vevő részéről is! ... Legjobb lenne a nagymama kertje, ahol mindent megtermelhetnél. A felesleget meg lefagyasztva télire elraknátok.
A gyümölcsöket a fáról csak a gyerekek eszik/ették nyakló nélkül! A felnőttek már nem annyira. Hosszútávon biztosan a kölyköknek is megártott. Az ősember szezonálisan evett gyümölcsöt, főleg ősszel, ettől le is rakódott némi zsírfelesleg, ami jól jött a téli szűkösebb időkre. Tavaszig ledolgozta. Ma azt veszünk és akkor, amikor csak akarunk, hát ettől vagyunk betegek.
Apropó: miből nem gyógyultál ki a 4 év alatt?
És mire jó a léböjt (főleg 6 hétig!)?
Hidd el, még mindig a paleó a legjobb opció. Gábor cikkeiből tájékozódj, ne össze-vissza. Menj fel a honlapjára és olvasgass. Sajnos a régi, paraszti kultúra már a múlté. És tudjuk, hogy tízezer évvel ezelőtt elrontottuk valahol, aki túlélte, az is összeszedett mindenféle betegséget. Nem voltak ők sem sokkal egészségesebbek, csak ezeket a látványos modern-kori bajokat nem ismerték. A városi lét még rátesz egy lapáttal, mert már a természetestől is elszakadtunk. .csak boltok vannak, meg gyárak..... Az elkövetkező időkben ezt kell majd valahogy korrigálni, neked, nekem, mindannyiunknak a saját életében. ...
Ne keseredj el, a fiataloknak, akik utánunk jönnek, már majd csak jobb lesz...
Köszönöm, Anna! Ettől többet nemigen teregetnék ki itt a világhálón.
VálaszTörlésSzendi Gábortól mindent elolvastam, legtöbb könyvét megvettem. Azt hiszem tájékozott vagyok a paleo életmódban, legalábbis voltam, amíg paleóztam. Azóta nyilván amortizálódott a dolog.
Jógázunk és az megköveteli a vegetáriánus életvitelt. Ezért írtam az elején valamikor, hogy megpróbálok valamilyen paleo-nyers vegán hibrid táplálkozást összehozni, de alig van valami, amit így enni lehet. Még van 40 napom a 60 naposra tervezett léböjt kúrámból (Á la "Fat, Sick and Nearly Dead" c. film) addig valahogy majd dűlőre jutok. A legjobb lenne így maradni, mert ezt már nagyon bírom, de tudom, hogy nem lehet.
Szeretettel gondolok Rád:
M.Nógrád Megyéből
Kívánom, hogy jobban legyél! Bár azt hiszem, nagyon rossz úton jársz, az a film maga a megtévesztés. Semmi tudományos alapja nincs a hústilalomnak, csak romantikus képzelgés. Tévtanítók tévtana... Húsevők vagyunk! A macskát sem etetheted répával, hiába van benne sok A vitamin!
TörlésNe paleózz! De légy szíves olvass el még egy tudományos munkát egy neurológus professzortól, és utána dönts: /Dr David Perlmutter: Gabonaagy. / Kossuth kiadó, tőlük megrendelheted, postán elküldik.
Szeretettel üdvözöllek, szorítok Neked! -A-
Megrendeltem. Köszönöm az infót Anna.
VálaszTörlésÖlelés:
M. Nógrádból
Ó! de jó!
TörlésAz első 28 oldal kötelező olvasmány, a többi opcionális... :-)
És kíváncsi leszek a véleményedre!
Kedves Anna! A hamis almás / cukkini pite2 receptedhez lenne kérdésem : a tésztához a fehérjét habosra vered vagy csak simán kevered bele? Mit csinálsz a sárgájával? Valaszodat előre is köszönöm!
VálaszTörlésEszter
Csak simán belekeverem. Az tartja össze. A tojást egészben is beleteheted.
TörlésÉn a reggeli kávéhoz használom el a sárgáját (tejszín helyett), és az így megmaradt fehérjével sütök.
(a "reggeli ital"-nál megtalálod)
Köszönöm szépen!
Törlés