A citromfámon beérett a gyümölcs.
Vagy csak én gondoltam úgy, mivel jött a hideg, és be kellett hoznom a kertből, úgy gondoltam, hogy ideje pihenni.
A már szép sárga citromokat pedig leszedtem és egyet-egyet, kísérletképpen feldolgoztam.
A citrusfélék külsőleg vegyszerrel kezelve érkeznek hazánkba. Éretlenül szedik és azért, hogy beérjen érésgyorsítót kap. Ezért a héjuk nem fogyasztható, nem reszelhető süteménybe, és nem ehetjük kandírozva. Csak az un. bio- citrusok alkalmasak ezekre, vagy az, amit a saját citromfánkról, narancsfánkról stb. szedünk.
Kandírozott citromhéj kapható ugyan, de cukorral készül és mint ilyen nemigen ajánlott a paleóban.
Azonban kipróbáltam, házilag nyírfacukorral,
azaz Xukorral is megy a dolog.
Az én különleges formájú citromom kettévágva mutatja, hogy csak héja van, leve nincs, ami a mai ínséges időkben aranyat érő főnyeremény!
Vastagon meghámoztam, csíkokra vágtam, a puha belsejét pedig felkockáztam.
azaz Xukorral is megy a dolog.
Az én különleges formájú citromom kettévágva mutatja, hogy csak héja van, leve nincs, ami a mai ínséges időkben aranyat érő főnyeremény!
Vastagon meghámoztam, csíkokra vágtam, a puha belsejét pedig felkockáztam.
A hagyományos formájú citrom héját vékonyan lehámoztam és fölaprítottam.
KANDÍROZÁS
A héjakat egy edényben hideg vízzel felöntjük, és egy éjszakán keresztül hagyjuk ázni.
egyező mennyiségű eritritet,
és
annyi tiszta vizet hogy ellepje,
és felforraljuk.
Leszűrjük,
félretesszük egy tányérra hűlni,
közben a megmaradt eritrites vizet addig főzzük , míg a fele víz elpárolog.
Ekkor visszatesszük bele a már kihűlt citromhéjakat és együtt újra fölforraljuk.
Ezt megismételjük még kétszer.
Végül ismét szűrés
Ekkor kiszedjük egy porXukorral megszórt tányérra, amit közben óvatosan rázogatunk (esetleg finoman kavargatjuk), hogy a héjak ne ragadjanak össze.
Ahogy hűl a citrushéj, kikristályosodik a felületén a xukor
Jól záródó üvegben sokáig tárolható. Paleós süteményekbe (pl. mazsola helyett) vagy karácsonyi édességként kitűnően használható.
.....
Maradt némi xukorszirup az edény alján,
kiöntöttem egy tányérra,
kikristályosodott, mint a kandiscukor.
Az illata karamellás-citromos,
félretettem egy üvegben
süteményekhez vagy bodzaszörphöz.
.....................................
Karácsony előtt kaptam bionarancsot is, annak a héját is feldolgoztuk.
Elkezdődött a nagy kísérlet, épp az első fázisnál, az áztatásnál tartok:)
VálaszTörlésÜdv,
MW
Felaprítottad a citromod?.. Ha elakadsz, telefonálj!
VálaszTörlésSzia Willson!
VálaszTörlésMost hűl a "végtermék":) Két észrevétel: 1. nekem karamellizálódott! Ami fura, mert úgy tudtam, a xilit nem tud karamellizálódni
2. kicsit keserű lett szerintem. De ez nem baj. Viszont a tiéd nem volt egyáltalán keserű. Szerinted mi lehetett az oka? Követtem az instrukciókat. Lehet, hogy a fehér részeket nem kellett volna belevágni? Állítólag attól tud keserű lenni. Vagy sokáig hagytam állni a citromot, inkább még azon frissében kellett volna feldolgozni?
Hátravan még a második fele, amiben több a fehér belseje: ezt csíkokra vágtam, így akarom majd kandírozni!
Üdv,MW
Köszönöm szépen a leírást! A második adag tökéletesen sikerült:) Szerintem az első azért lett keserű, mert nem áztattam eleget. ezt a mostanit fél nap+egy éjszaka, és nem lett keserű íze, pedig ebben volt több fehér rész.
VálaszTörlésMég annyit, hogy fahéjjal is meg lehet bolonítani:)
Üdv,
MW
Nekem is karamellizálódott. Látszik is a képen. Talán a citromban lévő szerves-anyagok okozzák, és nem a xilit. De ki tudja...?
VálaszTörlésA fehér rész kissé kesernyés, ha vékonyan hámozod, akkor nem, de akkor nem kiadós. Talán el kellene különíteni . Amit vittem neked, az csak a héj felszíne volt. A kandírozott narancshéj is mindig kesernyés egy kicsit.
Ez, ami a képen van, nekem is így járt, mert összeömlesztettem mindent... De sütibe pont azért finom...
a fahéj jó ötlet!
VálaszTörlésEsetleg lefényképezted? Megnézném...
MW:
VálaszTörlésLe, sőt, inkább kapsz belőle!:) Úgyis nemsokára találkozunk dió-ügyben! (az is kész már holnap!:))
O.K. Akkor kóstolót cserélünk. Hátha a tiéd jobb!
VálaszTörlésHát ezt én is kifogom próbálni! Idáig törtem a fejem, hogy mit is csináljak karácsonyra ajándékba. Lehet, hogy csinálok narancshéj csíkokat is csokiba mártva. Jut eszembe, gyömbérrel is lehetne hasonlót előadni, szerinted kell valamelyik lépésen változtatni? Köszi az ötletet :)
VálaszTörlésSzakesz
Gyömbérrel még nem próbáltam... Biztos megoldható. Nem tudom, mennyire veszi fel a Xukrot. Talán, ha nagyon vékonyra szeleteled. Próbáld meg ugyanígy, szerintem jó lesz. Lehet, hogy többször kell megforgatni. Kell vele egy kicsit kísérletezni...
VálaszTörlésA Bioboltban most láttam tiszta kakaóvajat (200g), kozmetikumnak árulják, de ki fogom próbálni xukros csokinak, mártogatásra, paleocsintához, fánkhoz... Sajnos a kókuszvajas nagyon olvadékony. Csak jeges-csokinak jó...
A narancsot is kezelik, jó lenne, ha tudnál bio-t szerezni, az lenne az ideális ajándék.
Karácsonyra jó lehet még a pörkölt dió (stb) is, a xillit ugyan nem pirul le, de ha teszel a serpenyőbe egy kevés mézet, amikor az elkezd barnulni hozzákevered a xukrot és a diót és kicsit megpörkölöd... süti tetejére, cukorka helyett finom. (sósan is jó!)
Természetesen kizárólag bio citrusféléből fog készülni :) Majd beszámolok a gyömbéres kísérletről is!
VálaszTörlésMegcsináltam Elmira csokis-karamellás banánját a gyerekeknek, és én is meglepődve tapasztaltam, hogy ha nem is úgy karamellizálódik a xilit, mint a sima cukor, de megolvad és nyúlós lesz.
Jelentem, elkészítettem a kandírozott finomságokat :) Mind nagyon jó lett, nekem a csokis narancshéj ízlik a legjobban. A hosszúkásra vágott, csokiba mártott héjakat 8-10-esével celofánba/karácsonyi szalvéta-darabokba csavartam, a végeit szép szalaggal átkötöttem, és ezeket akasztottuk a fára szaloncukor helyett.
VálaszTörlésA gyömbér is nagyon finom és különleges, csak sajnos pont nem sikerült jó minőségűt vennem, elég fás volt szegény :( Többször felforraltam és leöntöttem a vizet róla cukrozás előtt, hogy ne legyen túl csípős. Érdemes kipróbálni, lehet sütikbe, fagyiba tenni, vagy magában eszegetni - megfázás esetén különösen jól esik.
szakesz
De jó, hogy jelentkeztél! Már kíváncsi voltam, sikerült-e ... Én is kaptam bionarancsot, kandíroztam is vagy 2 kiló héjat(!) karácsonyi süti helyett. :-)) Ha van fényképed a "szaloncukrokról" elküldhetnéd, felteszem és ráírom, hogy te alkottad. (a gyömbér is érdekelne, ha nem páncélszekrény-titok!:-))
VálaszTörlésinfo@sajoanna.hu
Szia Willson!
VálaszTörlésÉn is ki szeretném próbálni a kandírozást, vettem narancsot és gyömbért is fogok, mert ez az egyik barátnőm kedvence.
Hol vettél Budha ujja citromot?
Arra gondoltam, hogy megpróbálkozom a citromfa (cserje?) tartásával, de nem tudom télen hideg helyre tenni, csak olyan 15 C körüli, sötét helyen tudnám tárolni, konkrétan a pincében a gázkazán közelében. Szerinted ez megfelelő lenne a számára?
Köszi és üdv, Livi
A 15 fok meleg, a sötét pedig kimondottan rossz a növénynek.
TörlésTalán próbálkozhatsz pót-megvilágítással, időkapcsolóra ráköthetsz egy lámpát, ami napközben pótolja a napfényt. Én is így teleltetem, de azért ez is megviseli... És nem is olcsó...
Köszönöm a receptet! Bionarancsom volt, már egy éve szemeztem a recepttel és ma végre elkészült! Annyi a különbség az eredeti recepthez képest, h eritrittel csináltam.
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy! Nekem nem sikerült az eritrites, azt gondoltam talán nem is jó kandírozásra... :(
TörlésMivel a xillites kicsit hajt, megpróbálom eritrittel én is... Köszi az ötletet!
Köszönöm! Annyi a különbség, h nem lesz a maradék szirupnak olyan barnás színe, mint Nálad a képen. Ma reggelire csokis-kandírozott narancsos muffin volt :) Sok sikert, sztem menni fog!
TörlésÉpp ázik az adag!...
TörlésTényleg működik! Sikerült! Majd javítom fönn is, mert a Xillites rendesen hajt.
TörlésÖrülök neki! Én ma épp citromhéjjal csinálom.
TörlésTárolással kapcsolatban megjegyezném, hogy átlátszó edényben tárolva megbarnul, öregszik. A fémdoboz sokkal alkalmasabb az ilyesmire...
VálaszTörlés