Liszt nélkül : édesen vagy sósan
Hozzávalók:
- egy közepes cukkini (tisztítás után 30 dkg)
- 5 egész tojás
- 2-3 dkg apróra darabolt vaj
a Sós paleocsintához : őrölt kömény,
némi Stevia
vagy
az Édeshez : vanília és némi Stevia
Elkészítés:
A cukkinit meghámoztam és megtisztítottam
és enyhén megsóztam
(vagy Xukrozni is lehet)
rövid állás után levet eresztett,*** erősen kicsavartam,
hozzáadtam a tojásokat, sót, vajat, egyebeket
és
kókuszzsíron, kétserpenyős módszerrel kisütöttem
a darabos vaj miatt ugyan szépen terült a massza,
de itt-ott azért rá kellett segítenem a kenőlapáttal
Ebből az adagból, a vastagságtól függően,
10-12 darab lesz
Múltkor édesre, most sósra készítettem.
Üresen is finom, krumplilángos illata és jellege van.
fölkockázva, dinsztelt káposzta'-val; káposztáskocka,
csíkokra vágva, selyemtúró-val, szalonnapörccel; túrós tészta,
fölkockázva, dinsztelt káposzta'-val; káposztáskocka,
csíkokra vágva, selyemtúró-val, szalonnapörccel; túrós tészta,
Ezt most csirkepörköltből készült töltelékkel fogom megtöltetni
és
lesz belőle...
az édes változatból sárgatúrós, mákos, diós tészta is készülhet
Megj:
A cukkini folyamatosan kapható télen-nyáron, mégis érdemes ilyenkor nagyobb tételben lereszelni, kicsöpögtetni és adagokban elrakni a fagyasztóba. Bármikor könnyű előkapni egy gyors paleocsintázáshoz.
Tökből vagy mirelit tökből is elkövethető annyi különbséggel, hogy a spárgatöknek aránylag több a leve, kevesebb szárazanyagot tartalmaz. Szintén nincs karakteres íze, a hozzáadott fűszerek határozzák meg, hogy milyen ízhatást nyerhetünk ki belőle.
A cukkini egyik ügyes, takarékos tárolási módja, ha "liszt"-et készítünk belőle. Ugyanúgy járunk el, mint a sütőtökliszt-nél.
A felhasználhatósága is hasonló; paleocsinta, pite, fánk, kalács, császármorzsa, lángos, buci, sütéshez-főzéshez, habaráshoz,
gyúrt tészta helyett (pl. dióstészta, káposztáskocka)... stb.
Az utóbbit nem főzzük, hanem paleocsintát sütünk, feldaraboljuk és mehet rá a hozzávaló!
**
nagyobb adag paleocsinta készítésekor
a masszát turmixolhatjuk is...
***
a levet elönthetjük, vagy cukkini juice ill. gyümölcsleves készíthető belőle
A cukkini folyamatosan kapható télen-nyáron, mégis érdemes ilyenkor nagyobb tételben lereszelni, kicsöpögtetni és adagokban elrakni a fagyasztóba. Bármikor könnyű előkapni egy gyors paleocsintázáshoz.
Tökből vagy mirelit tökből is elkövethető annyi különbséggel, hogy a spárgatöknek aránylag több a leve, kevesebb szárazanyagot tartalmaz. Szintén nincs karakteres íze, a hozzáadott fűszerek határozzák meg, hogy milyen ízhatást nyerhetünk ki belőle.
A cukkini egyik ügyes, takarékos tárolási módja, ha "liszt"-et készítünk belőle. Ugyanúgy járunk el, mint a sütőtökliszt-nél.
A felhasználhatósága is hasonló; paleocsinta, pite, fánk, kalács, császármorzsa, lángos, buci, sütéshez-főzéshez, habaráshoz,
gyúrt tészta helyett (pl. dióstészta, káposztáskocka)... stb.
Az utóbbit nem főzzük, hanem paleocsintát sütünk, feldaraboljuk és mehet rá a hozzávaló!
**
nagyobb adag paleocsinta készítésekor
a masszát turmixolhatjuk is...
***
a levet elönthetjük, vagy cukkini juice ill. gyümölcsleves készíthető belőle
Kedves Anna. Willson, megkérdezhetem milyen vajat használt? Köszönöm segítségét előre is. Üdvözlettel: Tasi Szilvia
VálaszTörlésSzilvia kedves! Én normál, magyar vajat, mert kicsit pótolja a tejes ízeket. Az a kevés tejfehérje, ami benne maradt, szerintem elhanyagolható. Bár régebben a sütőben kisütöttem ghi-nek, hogy annyi se maradjon benne, de ma már nem játszok vele. Egyébként leginkább kókuszzsírt használok minden édes ételhez (pl. sárgarépa főzelék), és a fritőzben is abban sütök, bundázott húst, -zöldségeket (sokszor fölhasználható, nem károsodik) Csak a hagymát meg a halat sütöm másban.
VálaszTörlésEbbe a paleocsintába nagyon kell a zsiradék, mert különben száraz és fujtós lesz. Hideg, kemény kókuszzsírral is lehet próbálkozni. Az a jó, ha akkor kezd felolvadni, amikor a forró serpenyőbe érkezik! :-)) Akkor lehet szépen elteríteni a masszát...
Köszi, finom volt!
VálaszTörlésEgészségetekre! :))
TörlésEz egy nagyon jó tészta, lehet továbbragozni (lángos, gombóc, fánk, pite...) Káposztás kockát is csináltam belőle! Majd fölteszem, egyelőre megettem még fotózás előtt...
Köszönöm szépen a választ :-) Elég kezdő paleos vagyok, háziasszony képességeimen van még mit csiszolnom, így szerintem a vajas verzióval megpróbálkozom, nem szeretném az ételt elrontani. Nem tudom a kókuszzsírral, hogy működne, inkább a biztosra megyek :-) További fincsi recepteket kívánok! Üdvözlettel: Szilvia
TörlésMinden ételbe, ahol vízzel helyettesítjük a tejet, nyugodtan tehetsz pluszban egy kevés vajat. A tejben is lett volna, és így az ízeket visszahozza :) "Magyar vaj"-at használok vagy "Meggle márkázott vaj"-at. A többinél az apróbetűt mindig olvasd el, sok vaj v. teavaj is csak vajkészítmény (azaz margarin)!!!
TörlésHát elkészítettem végre, nagyon finom lett :-) Ez a fajta étkezés számomra új kapukat nyit meg, sose gondoltam volna, hogy liszt nélkül is lehet palacsintát készíteni :-D Annyi volt nekem a furcsa, hogy az összeállításnál kicsapódott a vaj, nem tudtam teljesen egyneműre kikeverni, de a sütésnél nem volt semmi gond vele :-) Köszönöm a receptet, a párom imádta és csak pislogott, amikor mondtam, hogy cukkiniből van ;-) Szép hétvégét, jó pihenést kívánok! Köszönettel: T. Szilvi
TörlésA vajnak ki kell csapódnia, az benne a trükk! Különben nehezebb lenne elkenni a masszát vékonyra. Így a vajmorzsákon szétgördül az anyag, ahogy a meleg serpenyőhöz ér, és szépen elterül. Véletlenül jöttem rá :))
TörlésA cukkini egyébként egy jó, semleges növény. "Lisztet" is csinálunk belőle, ami számtalan más dologra is használható...
Igen aztán a sütésnél "kapcsoltam", hogy a vajnak így kell működnie :-D az ember mindig tanul valamit :-)
Törlés