Ezzel a recepttel kezdődött a paleós korszakom,
valamikor 2010 elején...
és akkor már egészségesen táplálkozunk.
Mára már tudjuk, hogy ez koránt sincs így!...
Akkor még a zabpehely lisztet (de legalább is a zabkorpát) fogyaszthatónak gondoltuk.
A gyümölcs pedig egyértelműen, minden formában és mennyiségben paleónak tűnt!
Így az első recept zablisztből (Gábor javaslatára később zabkorpából), reszelt almából, tej nélkül, almalével, egész tojásból készült. Kevés dióolajjal, libazsíron kisütve, fahéjas nyírcukorral megszórva... (Reggelire!!!!)
Ezt itthon elkereszteltük "almás paleocsintának",
ezen a néven került fel Gábor első receptjei közé...
Aki "régi motoros", az persze most rémülten a fejéhez kap!
Ebben az összetételben ugyanis alig van
a paleó kritériumainak megfelelő összetevő!
a paleó kritériumainak megfelelő összetevő!
- a zab, de főképp a zabkorpa tele van ártalmas lektinekkel.
- az alma megsütve nemcsak kalória-bomba, de igen sok
kiszabadult fruktózt tartalmaz, a vitamin- és
enzimtartalma pedig elbomlik a sütés közben.
- az almalé szintén... A fruktóz, bár nem emeli meg a
vércukor-szintet, a májat károsítja és ezáltal igen sok
betegség kialakulásához járul hozzá (pl. köszvény, stb)
- a dióolajnak magas a gyulladáskeltő és -fenntartó O6 tartalma
- a tojás sárgája leginkább nyersen fogyasztva egészséges,
a fehérjét érdemes csak sütésre-főzésre felhasználni.
- és nem utolsó sorban, reggelire édességet (vagy gyümölcsöt)
csak a cukorbetegek kívánnak (a hipózás elkerülése végett),
normál esetben fehérje- és zsírdús, bőséges reggelit kell
felkelés után fél órával fogyasztani... (" királyi reggeli ")
A technikai nehézségekről nem is beszélek, hogy a tésztát
igen nehezen lehetett egyben tartani,
az alma és a korpa miatt törékeny, morzsálódó lett.
Ez adta aztán az ötletet a korpamentes morzsák: diómorzsa, Mandulamorzsa, Kókuszmorzsa, Kesudiós császármorzsa (smarni), majd a különböző maglisztes édes és sós morzsóka , (és az így készült köretek pl. a paleo-tarhonya) készítéséhez.
..............
Az almás paleocsinta mára már 100% paleó!
Mari húgom találta fel, hogyan lehet elkészíteni.
Ő ugyanezt a keveréket gofrinak szokta sütni.
****
- 1 kisebb cukkini fele
- 1 citrom leve
- egy kevés édesítő (Stevia)
- 4 tojás fehérje
- 1-2 kanál Xukor0
- pici só, fahéj
- 1-2 kanál cukkini- vagy sütőtökliszt*
- kókusz- (v. liba)zsír a kisütéshez
Elkészítés:
A cukkinit meghámoztam, megreszeltem, tettem rá egy kevés Steviát, fél citrom levét és annyi vízzel, hogy majdnem ellepte,
megpároltam.
Lecsorgattam, kinyomtam a levét
és kihűlés után
belekevertem a tojást, sót, újabb fél citrom levét, Xukrot, késhegynyi fahéjat, és annyi töklisztet, hogy sűrű palacsintatészta legyen belőle.
(gofrihoz még egy kis zsiradékot is kell tenni)
úgy 20 perc pihentetés után
aránylag kicsi, vastagabb
paleocsintákat sütöttem,**
ami fahéjas Xukorral megszórva fogyasztható.
A kész paleocsinta fahéjas, reszelt (nyers!!) almával is tálalható, pár csepp citromlé megakadályozza,
hogy az alma gyorsan bebarnuljon.
Én a kimaradt főtt, ízesített cukkinival fogyasztottam.
Finom, birs-kompótra emlékeztető íze volt.
Cukkini befőtt:
Itt szeretném megjegyezni, hogy most érdemes
eltenni télire
almát helyettesítő cukkinit vagy spárgatököt. (főzőtök!)
Lereszelni (legyalulni),
Steviával, citromlével,
kevés vízben kissé megpárolni. Steviával, citromlével,
Fahéjjal ízesíteni.
(esetleg plusz pici tartósító)
Így sokáig lesz alapanyagunk a sütéshez.
/az sem hátrány, hogy nem kell a sütést mindig gyalulással és párolással kezdeni!/
/az sem hátrány, hogy nem kell a sütést mindig gyalulással és párolással kezdeni!/
*vagy mandulaliszt
** Technikai megjegyzés:
a paleocsintákat nem dobálom vagy spatulával forgatom, mert könnyen törnek, hanem egyszerre két kicsi palacsintasütővel dolgozok, ha az egyikben a tészta egyik oldala már megsült, egyszerűen átfordítom a másik serpenyőbe és ott elkészül a másik fele.
**** Levélben kaptam a húgomtól hozzá kiegészítést is:
"Én egyébként úgy csináltam, hogy a kis lukú reszelővel reszeltem egyenesen a maglisztbe, gondolom, egy kis plusz folyadék nem árt, amit kiereszt majd. Nem is nyomtam ki, próbáld ki, így sokkal gyorsabb. És kellemes, félig nyers az íze, mint az almás palacsintának."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése