Mint nagyon sok jó dolog, ez is a véletlen találmánya.
Így tavasz felé néha igen ízetlen a sütőtök. Kidobni nem akartam, próbáltam, mit lehetne vele kezdeni, ha már megsütöttem.
Tojással, xukorral, kevés darált dióval mikróban **
sikerült egy kuglóf-szerű cipócskát készíteni,
ami finom, lakodalmas kalácsra emlékeztető ízű lett...
A többszörösen javított változata jól helyettesítheti idén
a húsvéti kalácsot
Hozzávalók:
- 1 egész tojás +1 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál mandulaliszt
- 10 dkg darált mandula
- 1dl olvasztott kókusszír
- 1 ek. lenmagolaj
- 1 ek Xukor0 (elhagyható)
- 1 ek citromlé
- só, vanília (aroma), szódabikarbóna (v. sütőpor),
Elkészítés:
a sült tök szeleteket villával szétnyomkodtam.
A püréhez hozzákevertem a mandulalisztet
és hagytam egy fél óráig állni.
majd hozzáadtam a tojásokat, vaníliát, Xukrot, sót, olajat, sütőport,
a darált mandulát, végül a citromlét
a darált mandulát, végül a citromlét
Nem volt fonottkalács-sütőformám, ezért fagylaltos kanállal gombócokat raktam a tésztából lazán egymás mellé, majd fölé
Mikróban 3X3 perc (750watton), plusz 10 perc a grill alatt,
készre sütöttem. **
******
Megjegyzés:
*Kicsit kóstolgatni kell, hogy eltaláljuk a só, a xukor mennyiségét (arányát), a harmonikus kalács ízt.
A vanília fontos, nem lehet elhagyni!
**forró, előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt (160 fokon) is megsül
Köszi, jó ötlet. Nekem ezek a sütőtökös sütik mindig puhák maradnak belül. Gondolom, mandulaliszt-arány kérdése, de eddig még nem sikerült. Na majd a recepted alapján megpróbálom:)
VálaszTörlésValóban kicsit ruganyos marad a belseje, de csak ha sütőben sütöm. Azért vettem le a hőfokot aránylag alacsonyra és sokáig hagytam senyvedni bent.
VálaszTörlésA mikrós, az tuti jó. Ekkora adagot 3X4 percig a legmagasabb fokozaton, majd csak a grill alatt pirosra sütöttem. (bal alsó kép)
Lehet, hogy ennél maradok, még ha talán kicsit necces is a tojás miatt...