Divatba jött nálunk a benzinkutaknál a mini fánk. Ötösével lehet venni, csokis és porcukros változatban. Sokszor éhes vagyok hazafelé és ha megállok egy kávéra, bizony játszom a gondolattal, hogy nem ehetnék-e hozzá egyet. Mindig elhatározom, hogy itthon nekiállok sütni, de sose lett még belőle semmi. ..
Sok baj van a fánk sütéssel. Mibe süssük? Milyen lisztből? Xukorral? Mézzel? Hogyan kelesszük, ha nem lisztből csináljuk? ..És főként hogyan formázzuk?
Végül is összejött. Először fejben, hiszen hosszú az út hazáig. Aztán két nap törpölés, és szakítottam rá időt, hogy lemakettezzem. A kesudió íze hasonlított nekem legjobban a fánkhoz, azért azt vettem hozzá.
Jó választás volt!
Jó választás volt!
Vagy xukor nélkül, sósan (sajtosan), köretnek...
Hozzávalók:
A kesudió őrleményt összekevertem a tojással, Steviával és a fenti egyéb kiegészítőkkel, így vanília illatú, nokedlitészta állagú keveréket kaptam. Ezt belekanalaztam egy hűtőzacskóba és betettem a hűtőbe, hogy kicsit összeálljon.
közben felforrósítottam a kókuszzsírt (lehet lapos edényben, de fritőzben is)
Kivéve a hűtőből, a sűrű nokedlitésztát a zacskó egyik csücskébe tereltem, ollóval lecsíptem a hegyét, és folyamatos nyomással a forró olajba eregettem egy adagot.
Mint amikor tortát díszítünk. ..
Pillanatok alatt elkészült, megfordítottam
és papírtörlőre kiszedtem.
Még frissen egy kevés vaníliás porxukorral, kakaóval vagy darált mákkal megszórva, langyosan is finom.
Ha kihűlt, házi csokikrémmel lehet meglocsolgatni vagy ebbe mártogatni.
Útravalónak, uzsonnának csak önmagában vagy keserű csokoládé bevonattal ajánlom, mert a kókuszolajos
házi csoki hamar olvad, hűtőtárolást igényel.
- 1 bögrényi őrölt kesudió
- 1 tojás
- 1 dkg lágy vaj
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1 ek citromlé
- 1 késhegynyi só
- Stevia (vagy eritrit)
- fél kikapart vaníliarúd
- a sütéshez libazsír (vagy kókuszzsír )
A kesudió őrleményt összekevertem a tojással, Steviával és a fenti egyéb kiegészítőkkel, így vanília illatú, nokedlitészta állagú keveréket kaptam. Ezt belekanalaztam egy hűtőzacskóba és betettem a hűtőbe, hogy kicsit összeálljon.
közben felforrósítottam a kókuszzsírt (lehet lapos edényben, de fritőzben is)
Kivéve a hűtőből, a sűrű nokedlitésztát a zacskó egyik csücskébe tereltem, ollóval lecsíptem a hegyét, és folyamatos nyomással a forró olajba eregettem egy adagot.
Mint amikor tortát díszítünk. ..
Pillanatok alatt elkészült, megfordítottam
és papírtörlőre kiszedtem.
Még frissen egy kevés vaníliás porxukorral, kakaóval vagy darált mákkal megszórva, langyosan is finom.
Ha kihűlt, házi csokikrémmel lehet meglocsolgatni vagy ebbe mártogatni.
Útravalónak, uzsonnának csak önmagában vagy keserű csokoládé bevonattal ajánlom, mert a kókuszolajos
házi csoki hamar olvad, hűtőtárolást igényel.
magyar farsangi hagyományok, szokások:
/Bálint Sándor könyvéből/
/Bálint Sándor könyvéből/
http://mek.niif.hu/04600/ 04645/html/khp0011.html
"Vedd azt immár eszödbe, mit mívelnek az szentök
az Mennyországban: táncolnak-e avagy mit mívelnek .
Ezt mondják az doktorok, hogy ott is tánc leszön, mert mindönök, mik az tánchoz kellnek, ott meglelettetnek..."
Ó ez annyira egyszerűnek és gyorsnak, s ami a leglényegesebb finomnak tűnik, hogy ki kell próbálnom! Fél éve nem ettem fánkot :)
VálaszTörlésÖrülök! Sokáig nélkülöztem én is!
TörlésVigyázz, hogy a zacsi csücskén ne túl pici legyen a nyílás, mert akkor könnyen megég...
A csörege fánk kicsit bonyolultabb, de "igazibb". Azt is megpróbálhatod...