Tavasszal így indult
és
most ősszel is van még rajta sok kicsi, félérett...
/Fehérhajú/ |
ezekből készítettem többféle köretet:
Resztelt /csirke/máj
tepsiben sült krumplitökkel
Hozzávalók (resztelt máj):
- félérett /Nagydobosi/ sütőtök
- /csirke/máj
- vöröshagyma
- libazsír
- só, bors, fűszerek
Elkészítés:
A tököt földaraboltam, kimagoztam
meghámoztam
tepsiben megsütöttem, majd fölszeletelgettem
Amíg sült,
A hagymát csíkokra vágtam, bőséges libazsíron
üvegesre pároltam, majd rátettem az egész májacskákat
(ha sertésmáj, darabolni kell), és fedő alatt megpároltam.
(Óvatosan vedd le a fedőt, mert szembeköp!!)
(Óvatosan vedd le a fedőt, mert szembeköp!!)
Sót, borsot, egy csipet morzsolt kakukkfüvet
csak akkor tettem már rá, amikor elkészült.
Tálaláskor egy pici pirospaprikát szórtam rá |
Petrezselymes (krumpli)tök
Ősz van, lefagytak éjjel a levelek.
Leszedtem az apró, éretlen zöld tököcskéket,
meghámoztam, mint a krumplit szokás és felszeleteltem.
Kevés zsíron, mindkét oldalán pirosra sütöttem
Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórtam, sóztam
és még egyszer óvatosan megforgattam a forró serpenyőben
és még egyszer óvatosan megforgattam a forró serpenyőben
Házi készítésű sült kolbásszal, pergelt káposzta'-val tálaltam
De csak úgy, magában, is finom...
Tök-krumplipüré sült hússal
A félérett sütőtököt meghámoztam,
egy részét fölkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem (gyorsan elkészül!)
/sütni is lehet, akkor jobb, nem lesz annyira vizes!!/
leszűrtem,
még forrón adtam hozzá vajat
és krumplitörővel pürésítettem
Frissen sült grillcsirke mellé,
egy kevés petrezselyemmel, télire eltett vizes-uborka'-val tálaltam
/ sütőtökliszt-ből is készíthető/
Lapcsánka
a félérett sütőtököt tisztítás, hámozás után lereszeltem
serpenyőben, forró libazsírban ropogósra sütöttem
Főzelék vagy hús mellé vagy csak önmagában is finom,
lángos szerű (a fokhagyma elhagyható)
Megjegyzés:
A félérett sütőtök 100 g-jában csak 2,3 g szénhidrát van!
Míg az érett, édes sütőtöknél 16g CH-val számolhatunk
De mindebből csak a 10%-a szívódik fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése