Ez egy észak-magyarországi népi étel.
A száraz babból készült levesbe savanyú káposztát főznek,
a könnyebb emészthetőség és az ízhatás kedvéért.
Igen finom étel, de a bab miatt nem paleó.
A húgom ötlete volt, hogy ha a gesztenyepürében a gesztenyét
néha babbal helyettesítik,
akkor ez talán fordítva is működik
néha babbal helyettesítik,
akkor ez talán fordítva is működik
Kipróbáltuk!
Bevált!
Hozzávalók:
- Savanyú káposzta
- zsír
- hagyma
- gesztenye
- só, pirospaprika, köménymag, bors, babérlevél
- víz (vagy sonkalé)
- esetleg pár karika kolbász
Elkészítés:
A hagymát apróra vágtam, zsíron megpároltam,
rátettem a kimosott káposztát, a fűszereket, a kolbászt,
felöntöttem vízzel és félig megfőztem.
Az előfőzött* egész gesztenyét
leszűrtem és hozzákevertem
és készre főztem
Vigyázat,
a gesztenye könnyen szétesik!
Az eredeti ételt sem kell berántani, mert a bab megsűríti
A gesztenye is hasonlóan működik.
/ám 1-2 főtt tojássárgájával még tetszés szerint besűríthető/
Megjegyzés:
A gesztenye aránylag magas szénhidrát tartalmát a savanyú káposzta nagyon alacsony Ch-ja jól ellensúlyozza. A fermentált (magas) rosttartalom pedig az egészséges emésztést segíti elő
A gesztenye aránylag magas szénhidrát tartalmát a savanyú káposzta nagyon alacsony Ch-ja jól ellensúlyozza. A fermentált (magas) rosttartalom pedig az egészséges emésztést segíti elő
És ráadásul nagyon finom!!!
*
Előfőzött, dobozos gesztenye készen is kapható...
A nyers, tisztított gesztenyét is beletehetjük közvetlenül a félkész levesbe, és addig főzzük tovább, míg mind megpuhul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése