Siba Anikó paleós sütemény-receptjei:
(BB átdolgozásában)
(Kicsit változtatott az összetevők arányán)
(Kicsit változtatott az összetevők arányán)
1. Dióskifli
Hozzávalók:
- 15-20 dkg darált dió
- 7-8 evőkanál mandulaliszt
- 10-12 dkg vaj
- 1 késhegynyi Stevia
- vanília aroma
- pici só
- 1 tojás (-nak megfelelő menny. fehérje)
- a forgatáshoz por-xukor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk,
kézben lehet formára sodorni.
Mivel nagyon ragad, mandulalisztbe lehet hempergetni, hogy könnyebben lehessen formázni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben (150 fok) 10-15 perc alatt megsül.
Még forrón, vaníliás por-xukorral megszórjuk.
2. Gesztenyés kifli
Hozzávalók:
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg gesztenyeliszt
- 10 dkg zsiradék
- 10 dkg xukor
- rum aroma
- pici só
- 1 tojás
- a forgatáshoz por-xukor
Elkészítés: mint fenn....
Alice is küldött képeket egy különleges édességről:
Karácsonyi gyümölcs-beigli
Gyümölcslapot készítünk, és azt megtöltjük mákos, diós vagy gesztenyés töltelékkel.
Hozzávalók /laponként/:
Gyümölcslaphoz:
- 3 db banán
- 2 db alma
- plusz 1 alma, vagy ennek megfelelő súlyú kiwi / meggy / szilva / barack / eper / szeder / áfonya... stb. (lehet fagyasztott is, akkor előbb kiengedjük és lecsöpögtetjük)
- csipetnyi só (fontos!)
Elkészítés:
A kiválasztott gyümölcsöket megtisztítjuk és péppé turmixoljuk.
Langyos kókuszolajjal megkent sütőpapíron egyenletesen szétterítjük, és légkeveréses villanysütőben, résnyire nyitott sütőajtónál, a legalacsonyabb fokozaton lappá aszaljuk. (gyümölcslap)
Töltelékhez:
- 10-15 dkg darált mák vagy darált dió
- 5-8 dkg Xukor
- Vanília aroma
- pici víz
- 2-3 lap zselatin
A töltelékhez a mákot (diót) összefőzzük a xukorral és a meleg vízben feloldott zselatinnal. A végén teszünk bele pár csepp vanília aromát.
A meleg masszát egyenletesen elterítjük az előzetesen gőz fölött kissé megpuhított gyümölcslapon, apróra darabolt kandírozott narancs ill. citromhéjjal (kandírozott citrushéj) vagy mazsolával megszórjuk és fölcsavarjuk.
A sütőpapírba visszatekerve pár óráig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy megpuhuljon a lap,
majd recés késsel, óvatosan fölszeleteljük
Minden idők legjobb sütijei!:)
VálaszTörlésBoldog karácsonyt!
Üdv,
MW
Szuper!!! Szerintem is!
VálaszTörlésTovábbítom a feltalálónak!
Nektek is további szép Ünnepet!
Gyönyörű! Meddig tartható el?Kókuszos töltelékre lenne valami jó kis ötleted?
VálaszTörlésKókusztekercs???? Egyik lap kakaóval, másik natúr kókuszos (eritrittel édesítve), egymásra fekteted és fölcsavarod...
VálaszTörlésTartósság: az ünnepeket kibírta volna, ha el nem fogy... :-)
pl. ezt próbáld ki... jónak tűnik...
Törlés(de csak eritritet használj, a nyírcukor hajt, a kókuszcukor pedig a répacukornak megfelelően megemeli a vércukrot. Ghee helyett jó lesz a kókuszzsír is)
http://www.nosalty.hu/recept/paleo-kokusztekercs
Köszönöm! A lapok már készen vannak, várják a tölteléküket.:-)
Törlés