2012. február 24., péntek

Lángos

Felénk az volt a szokás, hogy a főzelékek mellé hétközben hús helyett lángost ettünk. (Főleg a kenyérsütős napokon, amikor nagymamám hagyott egy kevés lángostésztát a teknő alján.)
Böjti időben erre többször is sort keríthetünk. 


Paleósan, lisztmentesen is tudunk hasonlót készíteni.
Könnyű, finom és gyors...
leginkább a krumplilángoshoz hasonlít



Fokhagymás mandulángos
Hozzávalók:
  • 3 tojás (vagy annak megfelelő tojásfehérje)
  • 2 evőkanál  mandulaliszt
  • 1 lapos kanálnyi pirított (őrölt) szezámmag
  • só, őrölt kömény  

  • késhegynyi szódabikarbóna
  • egy kevés citromlé
  • reszelt fokhagyma (utólag is rákenhető)

  • a sütéshez  (liba)zsír
Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, laza nokedlitészta állagúra. Fél órát pihentetjük és ha szükségét látjuk, mert besűrűsödött, még egy pici szódavízzel fellazítjuk.  Érdemes a citromlét csak közvetlenül sütés előtt hozzáadni, és megkóstolni még nyersen a tésztát, nehogy sótlan maradjon. 
A masszába keverhetünk, a reszelt fokhagyma helyett, apróra vágott, zöld fokhagyma-levelet, snidlinget, (darált) sonka maradékot, vagy frissen kisütött libatepertőt...

Forró libazsírral bőségesen kikent serpenyőben elterítjük és mindkét oldalán megsütjük.





Sóval, fokhagymával, esetleg egy kevés (ráolvasztott) érett, kemény, reszelt sajttal fogyaszthatjuk.




Főzelék mellé feltétnek, vagy akár önálló ételnek is kiváló.
pergelt káposzta mellé is fogyasztható




Megj.:

A hét közben összegyűlt tojás fehérje
is alkalmas hozzá.
Tegnap kicsit elméreteztem az adagot,
és többet készítettem, majd a maradékot
beraktam a hűtőbe.
Ma, hogy ne kelljen hidegen enni,
a grillben kicsit átsütöttem... 

Így talán még finomabb (-ropogós) lett! ...

Kerti grillezésnél a hideg lángost a parázs fölött lehet átsütni, 
hagyományos kenyérszelet helyett fogyasztható

Ki fogom próbálni maradék pörkölttel melegszendvicsnek is...


Káposztás lángos


fokhagyma és kömény helyett borssal készült, 
a lángos tésztájához egy adag frissen párolt
 '-t kevertem, 
aminek a másik felét forrón tálaltam mellé














 


Kenyérlángos

Zsír nélkül, forró sütőben 15-20 perc, alatt elkészült 
érdemes egyszerre többet sütni

mikróban is kisüthető: 1-2 perc(750W)


enyhén pörkölt, darált 
mandulából**  (nem liszt)
az alaprecept szerint, 
+ egy kiskanálnyi lenmagolajjal 




kenyérszerű...



sült szalonnát is keverhetünk a tésztához 
(csak vigyázzuk a mellésózással!)















**előáztatott mandulából



2 megjegyzés: