A szitálás után fennmaradt durvább szemcséjű grízből
tojással, vaníliával, vízzel töksmarni (császármorzsa
) készült.
édesítés nélkül, darált sonkával lehet belőle sonkás tészta
Megjegyzések:
Minél éretlenebb, zsengébb a tök, annál semlegesebb ízű
lesz a "liszt", ( kevésbé érződik a jellegzetes tök aroma )
És annál kevesebb benne a gyorsan felszívódó szénhidrát!
A natúr ízű tökliszt "krumplipüré"-nek is jó (egy kis vajjal),
de csak a frissen készült lisztből, mert álltában már beízesedik.
Gombás lepcsánkát is sütöttem belőle, tök finom lett! :-)
A többi tökfélével is sikerrel próbálkoztam
Cukkiniből is kiváló liszt lesz, ugyanúgy használható, mint a tökliszt.
Egy hatalmas előnye, hogy álltában sem ízesedik, aromásodik be, ami a sütőtöknél előfordult, ezért csak édes felhasználásra volt a végén alkalmas.
Patisszont is granuláltam (alkalmas pl. főzelék sűrítésére)
Amíg 100g sütőtöklisztben 23g Ch van,
addig a patisszonliszt 28g Ch,
cukkiniliszt 21g Ch.
De az utóbbiak garantáltan nem édeskések!
Az illatuk is a zöld teára emlékeztet inkább, mint tökre.
szénhidrátszámítás: tökliszt kalória
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése