Birsalma "sajt"
/gyümölcslap/
Amennyiben megegyeztünk abban, hogy a gyümölcsöket nem főzzük (többek között) lekvárrá, hát bajban vagyunk a birsalmával,
hogy mit is tudnánk kezdeni vele.
Lassan szedhető, ill. fölszedhető, mert potyog is rendesen...
Fölszedjük, alaposan megmossuk
és pár napra betesszük a mélyhűtőbe.
Amikor már jól átfagyott kivesszük és megvárjuk, amíg kiolvad
Most már könnyen felaprítható
egy-két almával együtt (vagy anélkül) péppé turmixoljuk
(ne tegyünk hozzá vizet, csak rázogassuk meg néha)
kókuszolajjal megkent sütőpapíron egyenletesen elterítjük (szórhatunk rá aprított magokat, diót, mandulát stb.)
majd 45-50 fokos, légkeveréses sütőben vagy aszalógépben lappá aszaljuk
Még langyosan föltekerjük a sütőpapírral együtt,
és fém spagettitartó dobozban tárolhatjuk.
Ha tárolás alatt megnyirkosodna, akkor újra szárítsuk át.
*****
Felhasználás előtt felgőzöljük,
hogy puha és fogyasztható legyen
beigli |
Tippek:
energiaszelet |
mandulás lapocskák (konyhai ollóval felszabva) |
diós/mákos tészta |
mákos csík
Szia!
VálaszTörlésVégre egy ötlet, hogy mit kezdjek azzal a néhány szem birsalmával, amit ajándékba kaptam, de sajnos csak gázsütöm van, szerinted kivitelezhető abban is?
Köszi, Livi
Szia!
TörlésNem nagyon...
persze, ha stabilan be tudnád állítani 50 fok alá, akkor lehet, csak azt nem tudom, hogy az megoldható-e. (A gáz meg a nyílt láng önmagában nem problémás)
Ha kifagyasztottad és kiolvadt, úgy földarabolva (v. szeletelve), nyersen is finom (pl. gyümölcssalátába, nyerskompótba )
TörlésAkkor bérsütőt keresek vagy marad a nyers változat, ami szintén finom lehet, mert nagyon szeretem azt a pikáns íízét.
TörlésAszalógép???? ... Már 12 e-ért is kapni, sütőpapírt beleszabsz a tálcába és arra öntöd a masszát.
Törléshttp://paleol-dal.blogspot.hu/p/praktikak_28.html
Ha nyersen eszed, tisztítva tedd a fagyasztóba, nem érdemes a csumáját meg a kukacokat hibernálni... :-)