A Halászlé a kertben, nyílt tűzön, bográcsban készül.
A Túrós csusza azonban nem paleokonform.
Sem a gabona alapú tészta, sem a tejtermék
(kivéve egy kevés vaj vagy érett sajt)
Sem a gabona alapú tészta, sem a tejtermék
(kivéve egy kevés vaj vagy érett sajt)
nem javallott az egészséget szolgáló táplálkozásban.
Ezért azt helyettesítő változat készül;
a
Paleoós túrós puliszka
Hozzávalók /egy személyre/:
1. A "túró"-hoz:
- 3 tojásfehérje
- 1 kávéskanál citromsav
- 1 kanál Eritritol
- 1 késhegynyi só
- 0,3 liter tisztított víz
- 2 dkg vaj
2. A "tésztá"-hoz:
- 1 szelet füstölt szalonna
- 1 egész tojás (szétválasztva)
- 3 tojás fehérje
- 4 evőkanálnyi víz
- 1 teáskanál szezámliszt (édeshez: mandula/cukkini liszt)
- 1 késhegynyi őrölt kömény (édeshez: kiskanálnyi vanília)
- só, ízlés szerint (édeshez: plusz egy kevés Stevia is)
Elkészítés:
1. a "PaleoTúró"
A vizet
a citromsavval, sóval, Eritritollal feltettem főni.
A zubogó vízbe beleöntöttem a nyers tojásfehérjét
(felverés nélkül)
Amikor összekapta, sűrű szitán át leszűrtem, még melegen hozzákevertem az elolvadó vajat, és így a hűtőbe raktam.
Kb. egy óra múlva, amikor már hidegre dermedt, lecsöpögtettem.
(a víz kijön a vaj benne marad)...
A továbbiakban a hűtőben napokig eláll.
2. a "Tészta"
A 3+1 tojásfehérjét simára kevertem a szimbolikus mennyiségű szezámliszttel, sóval, köménnyel, egy kevés vízzel, és hagytam fél órát pihenni.
Közben a szalonnát apróra kockáztam és kiolvasztottam
A tepertőt kiszedtem és félretettem, a visszamaradt forró zsírba beöntöttem sülni a szezámos masszát.
Mikor kicsit megdermedt, krumplitörővel morzsásra törtem, hozzákevertem a tojássárgáját és még sütöttem pár percig.
Forrón tálaljuk.
Tálaláskor a "PaleoTúrót" hidegen rátesszük a tetejére,
kicsit megsózzuk, forró szalonnazsírral meglocsoljuk,
és a szalonnatepertővel megszórjuk.
Fogyaszthatjuk édesen is.
A galuska mandula- vagy cukkini lisztből, vaníliával, némi Steviával készül. Szalonnazsír helyett kókuszolajon sütjük, a "PaleoTúrót" pedig
reszelt biocitrom héjjal, mazsolával, citromlével keverjük össze
és őrölt Eritritollal édesítjük. Tejföl helyett meleg, olvasztott vajjal locsolhatjuk meg.
Természetesen a bor és a diós-, mákos paleo-beigli
sem maradhat le az ünnepi vacsora végéről
sem maradhat le az ünnepi vacsora végéről
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése