*gabonakör* |
Napsütéses, vidám szép napot!
*** |
Hogy a virág paleo-e, azt nem tudom!
Eleink ették-e vagy csak szedték? Ki tudja!...
Eleink ették-e vagy csak szedték? Ki tudja!...
A paleolit korban a Valentin nap még biztosan nem számított ünnepnapnak. És egyáltalán: a névnapok megünneplése még az ókorban sem volt divatban. Csak a kereszténység gyakorlata terjesztette el ezt a szokást. Születésnapot addig is ünnepeltek, hiszen jó volt tudni, hogy ki hány éves... A névnap sem volt más, mint egy évforduló: valamelyik példaértékű életet élő (vagy mártírhalált halt) keresztény halálának, mint mennyei születésnapjának a megünneplése. Aki később a keresztségben az ő nevét kapta, annak nem csak példaképe lett, de égi szponzora is (védőszentje), akinek a segítségére azután egész életében joggal számíthatott.
A kereszténység mai gyakorlatában még mindig ugyanúgy, a névadó szentről emlékeznek meg a napján, felsorolva erényeit, melyekből nemcsak konkrétan az ő nevét viselő hívek meríthetnek példát...
Szent Valentinusz püspök a keresztényüldözések idején élt és halt mártírhalált. Nálunk nevének a Bálintra magyarosított változata terjedt el. (híresek e névvel: Balassi Bálint költő, Bakfark Bálint lantművész, Török Bálint főnemes, Bacsó Bálint orvos, Hóman Bálint történész... stb.)
A Valentin napi szokásokat az angolszász kultúrából vettük át úgy húsz évvel ezelőtt. Eredeti helyén a barátság, a szerelem, a szeretet, vagyis a pozitív kapcsolatok ünnepének tartják. Nálunk a szerelmesek ünnepe lett, szimbóluma az egy szál vörös rózsa.
Sokan nem kedvelik nálunk a Valentin napi felhajtást...
Engem azonban a nagyapámra emlékeztet, akit mindannyian rajongva szerettünk, ilyenkor tartottuk a névnapját, mert ő is a Bálint nevet viselte. (valamint most azt az egyik dédunokája is).
ÜNNEPI, GAZDAG HÚSLEVES
- 50 dkg leveshús (csirke, marha vagy nyuszi)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, szemes bors, Vega-mix,(kevés gyömbérpor, sáfrány v. kurkuma)
- 6-8 db sárgarépa,
- 4-5 db petrezselyem gyökér,
- 1 db zeller gyökér (+ a zöldje)
- 1 -2 fej karalábé,
- 15 dkg kelkáposzta (v. kelbimbó),
- pár karfiol- v. brokkoli rózsa,
- 1-2 fej gomba
- a tálaláshoz 1-2 csokor felaprított petrezselyemzöld
A húst megmossuk és a hideg, tisztított vízben feltesszük főni.
(nyugodtan lehet használni a desztillált fokozatról jövő vizet, sokkal könnyebben megfő benne minden, az ásványi anyagok pedig a zöldségekből bőven visszapótlódnak.)
A hagymát és a fokhagymákat megmosva és egészben hagyva, héjastul, a szemesborsot teatojásban tesszük bele, az ételízesítőt pedig a tetejére szórjuk. Ezt alacsony fokozaton, lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha kész, átszűrjük egy tiszta fazékba és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel összefőzzük. Közben a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, és csak a végén adjuk a leveshez. Ha elkészült, egy merőkanálnyi hideg vizet csorgatunk rá és őrölt borssal meghintjük.
Készíthetünk hozzá paleo levesbetét -et is a hagyományos grízgaluska helyett:
Ebből a keverékből serpenyőben, pici zsíron palacsinta szerű lepényt sütünk, amit közben ügyesen feldarabolunk.
Mikor kész, a húsleveshez adjuk, akár a levesbe, akár külön tálkán.
GYÜMÖLCSÖS DIÓTORTA
Hozzávalók:
- 4 púpozott kanál áztatott , darált dió
- 4 tojás
- 4 kanál vaníliás Xukor
- kevés szódabikarbóna
- 1 ek. citromlé
- só
- 4 dkg vaj
- 1 kanál nyírfa-porcukor
- 1 kikapart vanília
- 2 dl Xukros limonádé
- 4 zselatin lap
- tisztított, darabolt gyümölcsök
Piskóta sütés:
A tortaformát kikenjük vajjal és a hűtőbe tesszük...
A sütőt előmelegítjük 200 fokra,közben a
4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot, a 4 sárgáját végül a szódabikarbónát és a darált diót.
A lehűlt tortaformába beleöntjük, elegyengetjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Hagyjuk a sütőben kihűlni.
Közben kikeverjük a vaníliás krémet, amit a kihűlt piskótalapra egyenletesen, óvatosan felkenünk.
A limonádét és a zselatinlapokat összemelegítjük, hagyjuk meghűlni és egy ecsettel felhordjuk a gyümölcsökre,
majd hűtőbe tesszük, hogy a zselatin jól megkössön .
..................................
***
Az orchideás falidíszt Klung Tímea készítette.
Az orchideás falidíszt Klung Tímea készítette.
**
A titokzatos gabonakör szerzői bár ismeretlenek, "tisztán látszik, hogy ez nem a természet játéka, hanem intelligens lények készítették.... Nincs okunk feltételezni, hogy ez az intelligens lény itt a földön valaki más lenne, mint az ember..." (egy gabonakör kutató véleménye)
Az a baj, hogy mire a lap aljára értem, már csorgott a nyálam. Csak a levesbetétedet szerettem volna megnézni, erre gyanútlanul besétáltam a többi recepted közé, és most éhes vagyok. Ez nem ér! :)
VálaszTörléssemmi baj! Egyél egy kis gyümölcsöt addig...
VálaszTörlés