AJÁNLOTT NAPI FOGYASZTÁS
Szénhidrát, FRUKTÓZ
40 g/nap EBBEN 16-20 g/nap
fogyasztható
zöldségfélék /CH=10G+2,5G/:
dkg/nap/fő
1. SALÁTA,
SAVANYÚSÁG /CH= 2,5G/nap /
10dkg
salátafélék, uborka, retek, rebarbara, zöldpaprika, 1paradicsom(=5dkg)
0,5 1,0 0,6 0,5 1,0 0,8
0,5 1,0 0,6 0,5 1,0 0,8
+ fözelékfélék
/CH=10G/nap /
25dkg
spenót, spárga, sóska, sav.káposzta, gomba, spárgatök, cukkini
0,5 2,5 … 0,75 0 2,5 2,5
0,5 2,5 … 0,75 0 2,5 2,5
20dkg
kelkáposzta, karfiol, laskagomba, brokkoli, érett paradicsom, paprika
2,8 2,0 0 2,6 3,2 2,0
15dkg zeller, vörös/édes-káposzta, kelbimbó, petrezselyem gyökér, karalábé
2,7 2,4 / 3,0 2,1 2,7 2,62,8 2,0 0 2,6 3,2 2,0
15dkg zeller, vörös/édes-káposzta, kelbimbó, petrezselyem gyökér, karalábé
10-12dkg sárgarépa, sütőtök, cékla, hagyma, fokhagyma, (maglisztek)
2,4 2,2 4,8 3,0 … 0
5dkg
gesztenye (íze miatt a szemes bab helyettesítésére javaslom
0
0
+ Fogyasztható
gyümölcsök/CH=14g/nap/:
dkg/nap/fő
20dkg
földieper, görögdinnye,
avokádó, citrom, grapefruit, xukor, csoki
5,0 8,0 … 3,2 6,6 0 0
15dkg alma(J), sárgadinnye, őszibarack, pomelo, sárgabarack, málna, szeder,
12,0 8,0 6,0 6,6 2,6 3,7
3,7
5,0 8,0 … 3,2 6,6 0 0
15dkg alma(J), sárgadinnye, őszibarack, pomelo, sárgabarack, málna, szeder,
10dkg alma, körte, szilva, meggy, cseri, kiwi, narancs, áfonya, ananász, ribizli
8,0 8,0 3,3 4,0 5,3 3,3 4,0 10,0 7,0 3,3
8 dkg szőlő, friss füge, gránátalma
6,4 … 6,4
5 dkg (fél) banán
4,0
"Az emberek több ezer évig napi 16-20g fruktózt fogyasztottak,
azt is jobbára friss gyümölcs formájában" Dr. Perlmutter
azt is jobbára friss gyümölcs formájában" Dr. Perlmutter
Napi 60g Ch esetén
/ami még az egészséget biztosító szénhidrátbevitelünk felső határa/
az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök fenti adagjainak maximum
a kétszerese is elfogyasztható, vigyázva, hogy a
napi 20g fruktózterhelést azért ne nagyon (ne rendszeresen) lépjük át
Más vélemény, Gábor, szerint (most olvastam):
"Ugyancsak szélsőséges nézetek terjedtek el a fruktózról is, lassan már azt kellene hinnünk, hogy a gyümölcsök az ellenségeink. A dogma úgy szól, hogy a fruktóz olyan veszélyes, hogy jobb, ha nem is eszünk gyümölcsöt. Tény, hogy a fruktóz veszélyes édesítőszer nagy mennyiségben, erről én is többször írtam, a webszájtomon több figyelemfelhívó cikkfordítás is olvasható. Azonban fruktózból napi 40-50 gramm fogyasztása veszélytelen, azaz a napi elfogyasztható gyümölcsadag almából majdnem egy kiló, sárgabarackból 5 kg, banánból 1 kg, őszibarackból 3 kg, szőlőből fél kilogramm, stb. Mondhatni, nehéz lenne annyi gyümölcsöt megennünk, hogy veszélyes fruktózmennyiséget vigyünk be szervezetünkbe.
Más kérdés, hogy a gyümölcsökben sok egyéb cukorféleség is van, és összességében tényleg hízáshoz vezethet a túl sok gyümölcs fogyasztása.
A paleo éppen arról szól, hogy kerüljük a fekete-fehér gondolkodást. A paleo sosem tilt, csak ajánl. A fruktóz attól vált veszélyessé, hogy a nyugati táplálkozásban rengeteg rejtett fruktóz rejlik (üdítők, pékáruk, nassok)"...(Szendi Gábor)
*Megj.: Én valószínűleg más táblázatból dolgoztam.
fruktóz-egyenérték táblázat (nagyítható!):
https://app.box.com/s/w1mqzzetui83xk0r9f7s
"Ugyancsak szélsőséges nézetek terjedtek el a fruktózról is, lassan már azt kellene hinnünk, hogy a gyümölcsök az ellenségeink. A dogma úgy szól, hogy a fruktóz olyan veszélyes, hogy jobb, ha nem is eszünk gyümölcsöt. Tény, hogy a fruktóz veszélyes édesítőszer nagy mennyiségben, erről én is többször írtam, a webszájtomon több figyelemfelhívó cikkfordítás is olvasható. Azonban fruktózból napi 40-50 gramm fogyasztása veszélytelen, azaz a napi elfogyasztható gyümölcsadag almából majdnem egy kiló, sárgabarackból 5 kg, banánból 1 kg, őszibarackból 3 kg, szőlőből fél kilogramm, stb. Mondhatni, nehéz lenne annyi gyümölcsöt megennünk, hogy veszélyes fruktózmennyiséget vigyünk be szervezetünkbe.
Más kérdés, hogy a gyümölcsökben sok egyéb cukorféleség is van, és összességében tényleg hízáshoz vezethet a túl sok gyümölcs fogyasztása.
A paleo éppen arról szól, hogy kerüljük a fekete-fehér gondolkodást. A paleo sosem tilt, csak ajánl. A fruktóz attól vált veszélyessé, hogy a nyugati táplálkozásban rengeteg rejtett fruktóz rejlik (üdítők, pékáruk, nassok)"...(Szendi Gábor)
*Megj.: Én valószínűleg más táblázatból dolgoztam.
Az én számításaim szerint:
40-50 gramm fruktózt
40-50 gramm fruktózt
fél kg alma,
3 kg sárgabarack,
fél kg banán,
1 kg őszibarack vagy
fél kg szőlő
tartalmaz.
De ennyi gyümölcs elfogyasztása után túlzottan megterheljük
a szervezetünket a benne lévő egyéb cukrokkal is.
Így elfogyasztunk vele:
fél kg alma = 70g CH
3 kg sárgabarack = 306g CH
fél kg banán = 120g CH
1 kg őszibarack = 90g CH
fél kg szőlő = 120g CH
A
probléma az, hogy az ajánlott zöldségfélék és egyéb élelmi anyagok
(hús, tojás, olajos magvak) is tartalmaznak CH-t,
így könnyen megszalad a
napi (40-60g) szénhidrát-bevitel .
A
fönti táblázat elsősorban a naponta elfogyasztható, gyümölcsökben,
zöldségekben levő szénhidrátokra koncentrál, mellesleg megmutatva az
abban az adagban előforduló gyümölcscukor mennyiséget is.
fruktóz-egyenérték táblázat (nagyítható!):
https://app.box.com/s/
ami megmutatja, hogy 1 gramm fruktóz hány gramm alapanyagban található meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése