Még abban az időben, amikor rendszeresen házi tejért jártam, Erzsikétől, a sváb illetékességű tejesnénitől kaptam ennek a húsvéti édességüknek a receptjét.
Ő hatalmas mennyiségű tejből és tojásból készítette.
Én sikerrel paleoósítottam: elhagytam belőle a tejet,
és a cukrot eritrittel helyettesítettem.
Gyorsan elkészül, túrótöltelékként is bevált paleocsintába vagy sütikhez.
Hozzávalók (adagonként):
- 2 egész tojás
- fél citrom leve
- vanília, pici só
- 2 teáskanál Xukor0 (ízlés szerint) , vagy Stevia
- kisütéshez egy evőkanálnyi kókuszzsír
- ízesítéshez :
- 1 dkg vaj
- reszelt (bio!)citromhéj és
- kb. fél citrom leve (ízlés szerint)
- mazsola v. aszalt áfonya
Elkészítés:
A két egész tojást jól összekevertem a Xukorral, citromlével, vaníliával és pici sóval, majd serpenyőben kókuszzsíron, rántotta szerűen lágyra sütöttem.
Krumplitörővel alaposan elmorzsáltam, és levettem a gázról. Rögtön ráraktam egy kevés vajat, hogy ráolvadjon, és hozzákevertem az ízesítőket.
Így, langyosan, paleocsintába lehet tölteni,
A hagyományos
húsvéti sárga túró:
Tejben főzik...
A tejet mellőzve, én is kipróbáltam főzve,
a sós és az édes változatot is:
- 1 liter víz (csipetnyi sóval, késhegynyi Steviával)
- 10 egész tojás
- 5 dkg vaj
A/ Édes:
- 2 evőkanál Xukor0 (Stevia)
- vanília
- 1 biocitrom leve és reszelt héja*
- mazsola (aszalt áfonya/meggy... stb)
B/ Sós:
- só, bors
- apróra vágott zöldhagyma (vagy snidling)
- de ízesíthető fokhagymával vagy annak apróra vágott friss zöld levelével (medvehagyma helyett!**), darált sonkával, petrezselyemmel, mediterrán fűszerkeverékkel, őrölt köménymaggal...
A vizet egy késhegynyi Steviával és sóval feltettem főni
A tojásokat feltörtem, kissé összehabartam
és a forrásban lévő vízbe öntöttem
addig kavargattam, amíg szépen megalvadt, megfőtt, összeugrott
szitán, szűrőpapír segítségével, nagyjából lecsorgattam,
az adagot kettéosztottam, krumplitörővel apróra törtem,
majd ízesítettem/összekevertem:
a vaj felével, citrommal, Xukor0-al, vaníliával, mazsolával,
másik felét sósan:
vajjal, borsosan, újhagymával.
Hűtőszekrényben jól behűtöttem,
hogy a vaj beledermedjen és ne tudjon kicsorogni,
majd
hogy a vaj beledermedjen és ne tudjon kicsorogni,
majd
jó szorosan gézlapokba csomagoltam, lesúlyoztam
és kicsöpögtettem***
Felszeletelésig hűtőben tároltam.
sonka****szeletekkel, tormával, almakarikákkal tálaltam:
lehet készíteni hozzá
málnás tojáshabot is
Borsodban Szirkának hívják a sós változatot, de a són, borson kívül más nem kerül bele.
Az uzsonnás dobozban... |
A locsoló-bulira
sárgatúró-torta
lett belőle,
15 tojásból,
sok gyümölccsel
Megjegyzés:
* ha nem kapsz biocitromot, citromlé is megteszi és lehet kapni szárított, bio, citromhéj őrleményt, azzal is ízesítheted.
A biztonság érdekében én is tartok itthon.
**(medvehagyma...) így garantáltan nem keveredik hozzá némi gyöngyvirág levél, és sikerül életben maradnunk ... :-))
***gézlapot lehet kapni a gyógyszertárban (80X100-as), de ha hirtelen kell, az autó egészségügyi dobozából is kikapható ideiglenesen... :-)
****sonka helyett idén füstölt tarját főztem, mert zsírosabb, nem olyan száraz és fujtós... Mangalica sonkát vagy csülköt szerettem volna venni, de sajnos nem jött össze...
A maradék sóst másnap kiváló körözöttként lehet hasznosítani
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése