SZABOLCSI /LAKADALMAS/
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Karácsony első napjára.
/Előre betölthető, lefagyasztható, miután megfőztük, napokig elővehető.../
Hozzávalók:
- 1 szép nagy fej káposzta
- Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)
A töltelékhez:
- 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
- 3 fej finomra aprított vöröshagyma
- 2 nagy kanál zsír (mangalica)
- Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, Natúr Vega-mix ételízesítő
1. A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk és félretesszük. (darált húsból is jó!)
2. A káposzta előkészítése :
A káposzta torzsáját filéző késsel kivágjuk, lebontjuk egymás után óvatosan a felső leveleket (~18-20 db-ot) és lassan gyöngyöző forrásban lévő vízbe téve kissé megfonnyasztjuk.
Kivéve lecsöpögtetjük és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén kettőbe tépjük.
A maradék káposztafejet felszeleteljük, ebből 250 g-ot pedig egészen apróra vágunk.
3. A töltelék elkészítése:
A forró zsírban megüvegesítjük az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről beletesszük a fent jelzett fűszereket, az 500 g húst, a 250 g aprókáposztát* és kicsit erősebben megsózzuk.
(NEM teszünk bele fokhagymát, tojást, egyéb extra fűszereket!)
Összekeverjük és kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán
szorosan összecsavarjuk, a szájánál behajtogatjuk és betűrjük a levél
puhábbik felét.
Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz
4. Főzés:
A felszeletelt káposztát összekeverjük a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval.
Felét elterítjük egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezzük a töltelékeket.
(Esetleg több emeletben)
(Esetleg több emeletben)
5. A tetejét befedjük a maradék káposztával és rálocsoljuk a
paradicsomlevet (vagy konzerv, sűrített paradicsomot), majd annyi vizet,
hogy majdnem ellepje. (!: a levet megkóstoljuk, hogy eléggé sós-e!)
felforrás után, lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük
7. Tejföl nélkül tálaljuk.
Forrón, langyosan, frissen, másnaposan(...!), ebédre, vacsorára, reggelire, vendégvárónak, kirándulásra.... stb, mindenféleképp finom.
Megjegyzések:
*2014.06.22.
Ma kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem aprókáposzta (rizs!) helyett.
Így talán
még jobb lett!
- Falun, hagyományosan, vasárnaponként "villásreggelinek" fogyasztják, vagy borkorcsolyának. Mindig tejföl nélkül eszik! (Sokszor evőeszköz nélkül, vagyis kézzel, mint egy sütit vagy rántott húst! :))
- Az eredeti (nem paleo) változatnál 2 rész hús, 1 rész rizzsel készül a töltelék.
- Hús nélküli változat is van, 2 rész rizzsel, 1 rész kukoricadarával. De ezek egyike sem paleo, bár gluténmentes.
- Fél-paleo változat: 2 rész hús, 1 rész durvább szemű zabpehely
- A teljesen paleo változat a 2 rész hús, 1 rész aprókáposzta, esetleg karfiol, mint lent.
- Többféle töltelék is készülhet egyszerre, ha a család igénye úgy kívánja. A főzéskor az edényben alulra kerülnek a rizses töltelékek, fölé a káposztásak (paleo) és legtetejére a zabpelyhesek (félpaleo). Így mindegyik egyformára fő meg.
- Ha túl sok töltelék készült, nyersen jól fagyasztható és adott esetben, kiolvadás után 20 perc alatt megfőzhető. (jegesen nem főzzük, mert szétesik)
*2014.06.22.
Ma kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem aprókáposzta (rizs!) helyett.
Így talán
még jobb lett!
Kedves Willson! Remek találmány, egyszerű, gyors és még finom is. "Majdnem" úgy nézett ki, mint a tiéd.
VálaszTörlés