ÜNNEPI, GAZDAG HÚSLEVES
- 50 dkg leveshús (csirke, marha vagy nyuszi)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, szemes bors, Vega-mix,(kevés gyömbérpor, sáfrány v. kurkuma)
- 6-8 db sárgarépa,
- 4-5 db petrezselyem gyökér,
- 1 db zeller gyökér (+ a zöldje)
- 1 -2 fej karalábé,
- 15 dkg kelkáposzta (v. kelbimbó),
- pár karfiol- v. brokkoli rózsa,
- 1-2 fej gomba
- a tálaláshoz 1-2 csokor felaprított petrezselyemzöld
A húst megmossuk és a hideg, tisztított vízben feltesszük főni.
(nyugodtan lehet használni a desztillált fokozatról jövő vizet, sokkal könnyebben megfő benne minden, az ásványi anyagok pedig a zöldségekből bőven visszapótlódnak.)
A hagymát és a fokhagymákat megmosva és egészben hagyva, héjastul, a szemesborsot teatojásban tesszük bele, az ételízesítőt pedig a tetejére szórjuk. Ezt alacsony fokozaton, lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha kész, átszűrjük egy tiszta fazékba és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel összefőzzük. Közben a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, és csak a végén adjuk a leveshez. Ha elkészült, egy merőkanálnyi hideg vizet csorgatunk rá és őrölt borssal meghintjük.
Készíthetünk hozzá paleo levesbetét -et is a hagyományos grízgaluska helyett:
Ebből a keverékből serpenyőben, pici zsíron palacsinta szerű lepényt sütünk, amit közben ügyesen feldarabolunk.
Mikor kész, a húsleveshez adjuk, akár a levesbe, akár külön tálkán.
A galuska a ronda de finom kategóriába tartozik... :-)
VálaszTörlésinkább széép :)
Törlés