2011. február 17., csütörtök

KENyÉRCIPÓ - MAGCIPÓ

VILLÁMGYORS  KISBUCI



10 perc alatt elkészült.

Néha hiányzik egy kis paleokenyér: pirítósnak, szendvicsnek, tízórainak az iskolába, sütögetéshez a szalonna alá...stb.

Ezt a receptet Somogyi Kriszta írta be a T/T blogra. :
http://szendigabor.freeblog.hu/archives/2010/12/27/Meg_hogy_a_Fold_forog_Hahaha_valasz_a_tudomanytalan_paleolit_taplalkozas_kritikara/


Olyan csábítóan gyorsnak tűnt, hogy azonnal kipróbáltam: 
10 perc alatt valóban a tenyeremben volt egy formás kis cipó. 
Kihűlés után felszeltem, szép, egyenletes szivacsos belseje volt és jó íze. Nem csodálom, hogy szívesen készít belőle uzsonnát....




                   mandula cipó 


Hozzávalók:
  • 5 dkg darált mandula**
             /egy részét lehet helyettesíteni 
           (darált) tökmag, lenmag, napraforgó maggal/

  • 1 tojásnyi tojásfehérje
  • 1 evőkanál lenmagolaj*
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • só, 
  • őrölt kömény(késhegynyi)
  • 1 kanál citromlé
  • esetleg egy kevés tök-,len-, szotyola- v. szezámmag
  • a kérgére mák (elhagyható)
    Elkészítés:
                         
    Az alapanyagokat összekevertem, és egy kis tálban a sűrű nokedlitésztát a kanál megvizezett hátával szépen megformáztam és megszórtam mákkal.


    mikrohullámú sütőben 2,5 perc alatt elkészült,  plusz 4 percig grilleztem, hogy megpiruljon a héja

    Rácsra tettem, hagytam kihűlni, utána szépen lehetett szeletelni


    A mandulacipó könnyen kiszárad, ezért érdemes fóliazacskóban a hűtőbe tenni a maradékot. Ha megszáradna se dobjuk ki, rakott zöldséghez, fasírozotthoz, vagy panírmorzsának kitűnően felhasználható.















    Fokhagymás, olajos paleo-pirítósnak is kiváló:
    A szeleteket gyengén megpirítjuk, félbe vágott fokhagyma gerezddel bedörzsöljük, tökmag olajjal (v. libazsírral) megkenjük, sózzuk, paprikázzuk... 
    pergelt káposzta-val, citromos teával nagyon finom vacsora.


    Pörkölt, darált mandulából  karakteresebb kenyér íze lett. 
    cipóformában sötöttem
    hasonlóan, mint a










    A kérgét kicsit meggrilleztem 























    tatárbifsztek és a pirítós


    Lángos formájúra is süthető




    Ebből a mandulás keverékből készítettem pereceket is. Egy mélyhűtő zacskóba tettem a masszát, lecsíptem az egyik csücsköt és, mint egy habzsákból, kinyomtam a tésztát egy sütőpapírra és beraktam a sütőbe. (ebben darabos mag nem lehet, mert elakad a massza a nyílásban)




    10 perc múlva kivettem, megkentem a tetejét tojásfehérjével, megszórtam köménymaggal és csak a grill fokozatba visszatettem 8 percre.











    Pogácsa minőségű lett!


    Magában, de akár kenyér helyett is fogyasztható



    Mikróban 750 Watton  is el lehet készíteni  a pereceket! 
    /2,5 perc,  plusz 1-2x4 perc a grill alatt/ 




    megj.

    *ez a lenmagolaj új kísérlet, 
    és bár a mandula olajos mag, nem kívánná, mégis a benne lévő Omega6 ellensúlyozására tettem hozzá a lenmagolajat. Előnyére vált, sokkal szebben feljött, mint eddig, lazább, mégis jól szeletelhető maradt. A másik újítás, hogy mivel így nem szárad ki olyan gyorsan, visszatettem a grill programba, mindkét oldalán 3-5 percig sütöttem. Finom, ropogós kérge lett! Tessék kipróbálni! Megéri!

    **előáztatott magokból


    Vica írta a cipóhoz:
    " Gázsütőben sütöttem, dupla adagot egy gyümölcskenyér formában (kb.20 percig). Nagyon finom és kenyérszerű lett."




    43 megjegyzés:

    1. Uh!! Köszi, hogy feltetted ezt a receptet!!

      VálaszTörlés
    2. Én is nagyon örültem, mikor rátaláltam! Mindenkinek nagy gond a kenyér időnkénti helyettesítése. Elküldtem BB blogjára is, mert ő gyűjti össze a paleo-s recepteket. Ott is találsz jókat. Ha még nem láttad volna: http://paleolihlet.freeblog.hu/

      VálaszTörlés
    3. Én nagy kenyérfan voltam, de mióta áttértem a reformkajálásra (nem teljesen paleo), azóta folyton keresem a kenyér-recepteket. A zabliszt alapélelmiszer nálam azért is örültem meg ennyire! :)
      De ismerem az oldalt, onnan találtam Hozzád! :) Nagy szerencsémre! :)

      VálaszTörlés
    4. Köszi a méltatást!
      Én egy éve paleo-n élek, de egyáltalán nem hiányzik a kenyér. Most ezt a cipócskát is ide-oda rakosgatom. Csak a velős csont mellé meg a tatárbifsztekhez hiányzott. Most megpróbálom, hátha tudok perecet sütni a nokedlimből...
      Van egy másik, inkább kréker receptünk is, az íze teljesen kenyér, finom, bár kinézetre inkább sós keksz... "kenyérpótló"nál megtalálod a receptjét, ha érdekel.

      VálaszTörlés
    5. Kedves Willson!
      Én mást kérdeznék: BB-nél olvastam, hogy van Stevia növényed. Az érdekelne, hol lehet beszerezni (korában a Networkon már olvastam róla valamit), és hogyan kell tartani?
      Köszi!

      VálaszTörlés
    6. Szia! Én a Starkl katalógusában szoktam látni, de állítólag egyes faiskolákban is kapható. Most az őszi kertkiállításon vettem. Elég érzékeny növény, párát is igényel, rendszeres locsolást, fényt... Leginkább konyhaablakban tudom elképzelni, nyáron a kertben is jól érzi magát, ha megnő.
      Keress rá: Starkl kert : Katalógust küldenek
      vagy online rendelés:
      http://www.starkl.hu/main.php?Esemeny_Id=UW01Z2JtZDRjQ2hJZVdOdGVFdDFiMzBuVUhSaGVTd2xJVG92TWc9PQ==

      VálaszTörlés
    7. Bocs, nem húzta alá, másold ki, és illeszd be a keresőbe!

      VálaszTörlés
    8. Köszi szépen, megvan és meg is néztem. Azt hiszem, meg is fogom rendelni. Mégegyszer köszi!!

      VálaszTörlés
    9. Kipróbálom én is, köszi a receptet.

      VálaszTörlés
    10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      VálaszTörlés
    11. Köszi a receptet, megyek megcsinálom, most reggelire!

      VálaszTörlés
    12. Köszönjük szépen a receptet. Lenne egy kérdésem. A férjem száműzte a mikrót a lakásból, mert megváltoztatja az ételeket (mérnök tudós a drága) és szerinte nagyon egészségtelen. Szerinted sütőben is meg lehet sütni ezt a cipót? Ha igen, hogyan? Előre is köszi.

      VálaszTörlés
    13. A mikró mindenkinek gond. Én egy helyen olvastam, hogy mikor kihűl az étel, visszarendeződnek a molekulák, és már nincs is semmi baj. A kenyeret tipikusan hidegen esszük, ezért nem gondolom problémásnak.
      De a lányok kipróbálták sütőben, 15 perc alatt elkészült. Én előmelegíteném a sütőt, mint a piskótánál. Meg is fogom próbálni, de ha neked sikerült, megírhatnád... Köszi.
      Bemásolom, amit az egyik lány írt: "én úgy csináltam, hogy egy rudacskát gyúrtam belőle, felszeleteltem, helyes kis lepények lettek, negyedóra alatt megsültek. Fűszereket is lehet bele tenni, köménymag, stb. Én majorannát tettem, hurkaízű lepények lettek :D. Közepes hőfokon. Szerintem a mandulalisztnek is bőven elég annyi, még akkor is, ha egész cipócskának sütöd, persze mérettől függ, a laposak hamar sülnek, a magasak tovább".

      VálaszTörlés
    14. Szia!
      Jól sikerült a kenyér! Zabból csináltam, tudom, hogy nem paleó, de a mandulának nagyon sok a kalóriája. Meg az ára sem mellékes. A zabtej szörnyű, a kalóriája a tejhez képest jó lenne, de az íze. Szóval még félig sem vagyok "paleós". Köszi a tippet a kávéhoz, kipróbálom.

      VálaszTörlés
    15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      VálaszTörlés
    16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      VálaszTörlés
    17. Köszönöm az infót. Jelentkezem, ha kipróbálom a receptet a sütőben. Remélem sikerülni fog.
      Üdv Ildikó

      VálaszTörlés
    18. Engem ez a recept azóta nem hagy nyugodni, érzem, hogy meg kell sütnöm ezt a kenyeret. Ma, legkésőbb holnap meg is sütöm.

      VálaszTörlés
    19. Hajrá!!! Ne sokat törpölj felette! 10 perc alatt megvan (kutyulással együtt!)Ha nincs hozzá alapanyagod, próbáld ki lisztből, legfeljebb a madaraknak adod...

      VálaszTörlés
    20. Úgy gondolom, a sózással vigyázni kell! Könnyű elsózni és az se jó, ha sótlan a kenyérke. A perecet melegében még meg lehet forgatni egy kis sós papíron.

      VálaszTörlés
    21. Egyszerű! Nyersen meg kell kóstolni a masszát. Olyan ízű lesz sülve is.

      VálaszTörlés
    22. Szia!

      Már hónapok óta informálódom és próbálgatok paleos recepteket, de csak két hete kezdtem teljesen paleo irányelvek szerint étkezni.
      A sárgarépa főzelék receptje által találtam ide (fincsi)
      :-)
      és mindjárt kipróbáltam a villámgyors kisbuci receptjét is. Gázsütőben sütöttem, dupla adagot egy gyümölcskenyér formában (kb.20 percig). Nagyon finom és kenyérszerű lett.
      Köszi a sok infot és a recepteket is!!! :-)
      Vica

      VálaszTörlés
    23. köszönöm én is az infót. Így még nem próbáltam.
      Beírom a receptbe, hogy könnyebben megtalálják.

      VálaszTörlés
    24. Szia!
      Nem tudod, hogy hányas számú hsz. Gábor régi blogján az eredeti recept? Vagy nálad megvan még valahol? Csak a mennyiség miatt érdekel, hogyan adta meg Kriszta annak idején.
      Köszi:
      Macskacicó

      VálaszTörlés
    25. Szia Cicóka! Levettem, mert idegesített, hogy mindenki zabos lett tőle! De félretettem, neked ideírom:

      Somogyi Kriszta receptje:

      "1260. Somogyi Kriszta
      2011. 02. 11. 17:48

      Sziasztok!

      Régi paleós vagyok, 2009 őszétől csinálom. Eleinte blogoltam rendszeresen, de a pici babám mellett már "csak" olvaslak Benneteket. Amiért most mégis tollat ragadtam, annak az az oka, hogy paleós ismerősömtől hallottam egy kenyér-zsemle receptet, ami megoldás lehet a kisgyerekeseknek és akiknek nincs sok idejük sütögetni.

      Hozzávalók:

      2,5 dl zabpehelyliszt
      1 tojás
      1 kávéskanál sütőpor

      magok ízlés szerint ( el is hagyható )
      víz

      Elkészítés:

      A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Beletesszük egy mikrózható tálba (vagy már abba keverjük ki rögtön, akkor kevesebb a mosogatnivaló :) ) és 750 Watt-on 4 percre betesszük a mikróba. Ekkor egy két felnőtt részére elég cipócskát kapunk, amit lehet szeletelni is. Ha ugyanezt az adagot 3 kis tálkába öntjük, akkor a zsemléhez hasonló nagyságú és alakú cipót kapunk, amit a nagyobbik gyerekem örömmel visz az iskolába szendvicsként.

      Azért osztottam meg veletek ezt a receptet, mert nekem nagy megoldást jelentett a gyerek iskolában való étkezéséhez."

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. a 2,5 dl-t egy bögrének írta eredetileg

        Törlés
    26. Szia!

      Köszi szépen, nagyjából emlékeztem, de örülök, hogy megvan. A mikrózás időtartamára stb. is kíváncsi voltam. Van egy zacskó zabpehely itthon, néha abból sütnék, ha nagyon éhes vagyok :)
      Én is elmentem magamnak, köszönöm!
      Remélem, jól telik a nyarad, nyaratok, szép a kert, kutyák, meg minden.
      Puszillak: Cicó.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. köszi, szép a nyár. Néha táboroztatok, közben pihenek. Semmit sem csinálok igazán alaposan... :-((
        Tegnap kelt ki 5 kispipi, rém cukik! Guruló pelyhes tojások... Egy harcias minianyukával (japán!) :-))

        Ha nekem egy zacsi zabpelyhem lenne itthon véletlenül, én odaadnám a tyúkoknak. Még darált dióból is jobbat lehet sütni! (A zab a lovaknak való! Rossz ízű és büdös). Szép finom tojásokat fognak tojni érte neked!
        Fontold meg!... Pussz!

        Törlés
    27. Drága Anna!

      Na jó, igazad van....nem hiányzik a csontritkulásomnak. Jót nevettem, hogy szép tojásokat fognak érte tojni (értem, hogy nem a lovak! :))
      Csak a diót azért nem szeretem sütni, mert túl sok benne az olaj, és akkor egy csomó növényi olajat megsütök :S. mit tegyek, pedig sok diónk van még. Nyersen valamiért felmarja a szájnyálkahártyámat, ha sok diót eszek, pedig áztatgatom előtte. Pedig szeretném enni, de hogyan??
      "Semmit sem csinálok igazán alaposan..." na, végre! Lazítani is kell, ez az igazi, mikor nincs hajtás, ekkor csinálsz igazán valamit! Kispipik, pici anyukával....ez ám a luxus! tehetnél fel egy képet! Hidd el, ez jobb,ez a nyugi, mintha állandóan nyüzsögne az ember.
      Ölellek szeretettel:
      Cicó.

      VálaszTörlés
    28. Kösz Cicóka! De lehet, hogy karácsonyra megfagyok vagy éhen halok a nagy lazításban...
      A dió meg egyéb olajok semlegesítésére Joe egyszer írt egy kimerítő tanulmányt... Nem részletezem, csak annyi a lényege, hogy keverj hozzá (még!) 1-2 kanál lenmagolajat, mert az abban lévő növényi O3 leköti a sejt-receptorokat és nem tud az O6 felszívódni...
      A sütést bírjuk, az ősember is ismerte és használta a tüzet, a görcsös nyers-evés badarság! Azonban: pár évvel ezelőtt Mártival kísérleteztünk a nyers kenyér előállításán. Mára már azt a receptet is egyszerűsítettem, átírtam sütősre, de kipróbálhatod aszalva. 40-45 fokon kiszárítottuk a sütőben (most jó idő van, a napon is fog neked sikerülni!) tuti finom, próbáld ki. A Pizzakenyér (v. Hamubasült pogácsa) nevet kapta a keresztségben:-)) És sokáig tárolható, mint egy keksz... Keresd ki...
      puszillak, szép nyarat!

      VálaszTörlés
    29. Hát azért csak nem....fagysz meg. Valahogy mindig lesz, próbálj más lehetőségeket is keresni pénzkeresésre (jó tudom, tanácsot adni mindig könnyű).
      Nem vagyok ám nyersevő, nem félek a sütéstől, csak azt gondolom, hogy a sok sült növényi olaj akkor sem jó, ha omega 3-mal próbáljuk semlegesíteni. De a hamubansült az jó, megkeresem.
      Köszi, és sok puszi:
      Cicó.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. A diót ledarálod, megmelegíted (nem pörköl!), meggyúrod és kipréseled belőle az olajat. Olyan présecskét használtak Zalában a tökmag kisajtolására, mint a szőlőprés, csak kicsi... Préseket lehet kapni, még drága elektromosat is.
        Beruházás féle... A kipréselt olajat magadra kened, teli van vitaminnal, a visszamaradt diót elsütöd...
        Naaa?... Mondtam valamit???

        Törlés
    30. Szió!

      naná, hogy mondtál, jó ötlet, csak elég macerás. Az elektromos talán nem, de még ezzel is vacakolni... Végül is vehetek maglisztet, abban eleve kevés az olaj, csak hát itt a diónk.
      Elég sok dolgom van a családdal, pláne most mind a 3 gyerek itthon van... hiába, hogy nagyok,aztán a kert, állatok.
      Csináltam Pizzakenyeret, a napon és a sütőben is szárítottam, egész jó lett, csak kicsit túl száraz és rágós így nekem. És nem sokáig tart :))). Mármint megenni. Inkább majd télen fogok, amikor több az időm.
      De tényleg nagyon jó, Lénárt Gitta oldalán is van hasonló.
      Köszi mindent drága Anna!
      Azért majd megpróbálom kézzel kipréselni a dióolajat, hátha úgy is sikerül.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Áldozatok nélkül nincs győzelem!
        De azért küldök egy linket, hátha a fiaid megveszik neked karácsonyra:
        http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=item&cat=259.260&item=1817
        Az árát elég, ha ők megnézik! Te ne kíváncsiskodj!! :-)))

        Ha kicsit vastagabbra csinálod a pizzakenyeret, akkor puhább marad, ill. amit gyorsan megeszel, azt ne szárítsd ropogósra. Nyers kenyér, ha már nem málik, attól kezdve fogyasztható... Ha nagyon kiszáradt, gőzöld föl!
        puszillak! -A-

        Törlés
    31. Jaj, köszi a törődést, azért nem bírtam ki, csak megnéztem az árát....dobtam egy hátast. persze biztos nagyon jó...csak hát, a fiaim...még egyetemisták, nincs keresetük, csupán egy kis ösztöndíj, még mi adunk nekik majdnem mindenre. A gép szuper, az a baj, hogy már így is elég sok időt töltök a konyhában, kajakészítéssel nem akarok még olajat, egyebeket préselni, még ha jó is a végeredmény. Ugye megérted, nem akarok még többet az étel körül forgolódni, mint amennyit már most is teszem.
      És miért pont ezt ajánlottad, olyan sokféle van ott, valami olcsóbb nem tenné meg?
      A pizzakenyér: jó ötlet, köszi, csak a széle lett kicsit száraz, különben fenomenális íze van, sokkal jobb, mint ha csak diót és lenmag-pelyhet ennék. A száraz részre egy kis teát öntöttem nagy hirtelen, így puha lett, de legközelebb úgy csinálom, ahogy mondod. Sajnos a diótól mindig bibircsók nő a nyelvemen, lehet, hogy allergiás vagyok rá? Nem tudom, csak az olajától van-e, vagy a száraz-keserű anyagától?
      Köszi, köszi mégegyszer! <3 (ez szívecske akart lenni :)

      VálaszTörlés
    32. Ja, még annyit: látszik, hogy jól ismersz, sajnos nekem számít, mennyibe kerül, a férjem (ha nem akar éppen lefösvényezni,) azt mondja: költségérzékeny vagyok! :DD).

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Bájos kifejezés! :-)) Én nem feltételeztem rólad, csak tényleg sokba kerül. Vannak occók is, de szerintem csak jóra érdemes pénzt áldozni, szarra egy fillért se! Ez az igazi spórolás...
        A dió engem is kimar, a maghéjban csersav van, és azt nem bírjuk. Nem allergia, csak érzékenység. Azért szoktam a maghéjat lehámozni vagy szárítás után ledörzsölni és kiszelelni.
        Kézzel nehéz lesz olajtalanítani...

        Törlés
    33. Igen, én is szoktam dörzsölgetni száradás után, de még így is marad rajta bőven. Lehámozni :S, arra már nincs időm, ennyi erővel a cseresznyét is meghámozhatnám, hogy ne fájjon a héjától a gyomrom. Azért próbálkozom.
      Ja, csak azért gondoltam, hogy kézzel, mert ezt írtad:
      "A diót ledarálod, megmelegíted (nem pörköl!), meggyúrod és kipréseled belőle az olajat" azt hittem, "kézi munkára" gondolsz a gyúrás miatt :).
      Abban igazad van, hogy "az olcsó a drága" már régen is emlegettél valaki rokonodat, aki ezt mondogatta (nagymama?). Hát igen...
      Jut eszembe, már annyiszor akartam kérni, olyan sok bölcs és kifejező mondás van a blogodon, sajnos csak néha bukkan a szemem elé egy-egy, nem gyűjtenéd össze egy helyre és tennéd egy menüpontba, annyira jók, én olyan szívesen olvasgatnám. Ha éppen van időd....Naaaa? :)
      pussz.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Szia Cicóka!
        Először is: a gyúrást tényleg kézzel csinálják! Mint a tésztagyúrást. Táblán, a meleg masszát, hogy minél több olaj kiszabaduljon belőle. Azután préselik. (gondold meg, milyen finom, puha lesz tőle a kezeiden a bőr!!! :-))
        A hámozást is kézzel értettem: mikor érik a dió és frissen pottyan a fáról, akkor feltöröm és könnyű lehúzni a maghártyát. Szeretek vele babrálni, pihentet. Reggeli kávé, elmélkedés mellett...
        De áztatás után is ugyanígy föllazul. Ezután 8-10 percig szárítom és utána sok hártya lepereg... Ha nem akarod, ne csináld! Biztosan van okosabb elfoglaltságod is.

        Az okosmondás Irénke néni, a néhai nagynéném. Szerintem a bölcselkedéseket Gábor blogján pufogtattam el, nem itt. Ha legurulsz az oldal aljára, találsz egy párat, ha érdekel. Meg a posztok elején szoktam még bölcselkedni, de inkább régebben... Inkább csak, hogy keretbe illesszem a recepteket. Nekem nincs időm írni, neked nincs időd olvasni (keresni), ezért szólj, hogy mire emlékszel belőle, aztán beidézem neked. OK? Lesz egy oldal! Megígérem.

        Törlés
    34. Drága Anna!

      Köszi, értem. A kézpuhítás igazán rámfér :)
      A hámozást is, na jó, akkor majd frissen fogom. Én úgyis elég lassan eszem, majd evés közben pucolgatom.
      Tegnap jó sokat ledörzsöltem az áztatott-szárított dióról, csak mivel nem sütőben szárítom, így nem jön le, csak kb. a negyede.
      Amikre emlékszem mondásokra, arra teljesen, mert annyira jók, hogy azt "megtanultam" tőled. ez a lenti is jó!
      Akkor nem gyötörlek most többet :)
      Puszi, további szép nyarat, jó munkát!

      VálaszTörlés
    35. Szia Anna! Azt szeretném kérdezni, hogy:
      -a képen látható buci a megadott, vagy dupla adagbol készult? (Tied olyan nagynak tunik!)
      -mély tányérban is be lehet tenni a mikroba, s ugy sutni , természetesen megformázva, vagy inkább pl. pohárba keruljon a massza?
      - 5 dkg az kb. 3 ek.-nak felel meg?
      Köszönöm szépen! :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Szia!
        -Az egy nagyobb kompótos tálka, egy adagból készült a cipócska.
        -Lehet tányérban megformázni, de én már csak pohárban készítem, mert a formázható masszához a legvégén adok egy evőkanál citromlét hogy szépen följöjjön, és attól folyós lesz, ami a pohárban jobban összeáll.
        -Ne méregesd, a tojás mérete miatt változik a képlet: annyi mandulát adj hozzá, hogy sűrű nokedlitészta legyen belőle. Én teszek hozzá mostanában egy evőkanál szezámlisztet (és pihentetem 10 percig, hogy megdagadjon), akkor kevesebb mandula is elég. Sőt ! van egy kis túlpörkölt dióm, ledaráltam és abból is egy kávéskanálnyit, mert nagyon jó, markáns kenyér ízt ad neki...
        -nem lehet elrontani, nyugodtan variáld!... :)

        Törlés