Hungaricum

Hungarikumok


Ebben a könyvben, a hungarikumok és magyar találmányok gyűjteményére leltem . Közreadom , fogadjátok szeretettel .

Akármilyen indíttatásból is gyűjtötte össze a szerző, igen érdekes és megfontolandó a mondanivalója : a magyarság sokat tett kulturális és tudományos szinten is a világért.

Nem csak speciális ételeink, italaink, hanem egyéb érdekességek is találhatóak ebben a gyűjteményben.
Paleós szempontból persze megfontolandó az olyasmi preferálása , mint a Szívalekvár, a Pálinka vagy a Rákóczi túrós, de a kulturális múltunkhoz hozzátartozik. Megérdemlik, hogy tudjunk róluk, még ha nem is ezek a jövő egészségesnek mondott ételei.

Azonban sok minden használható :
Méz, Szódavíz, Gulyás(leves), zacskós levespor, hajdúsági torma, őrölt pirospaprika, kajszibarack, hevesi dinnye, zentai dinnye, szabolcsi alma, bogyiszlói paprika, vecsési káposzta,
sp. szőlőfajtáink, nagydobosi sütőtök, milotai dió, homoki szarvasgomba, orosházi libamáj, gyulai-, csabai kolbász, téliszalámi...


Mátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok www.mrmatyi.blogspot.com.pdfMátyás Szabolcs - Illik tudnom, mert magyar vagyok


Ajánlom mindenkinek olvasgatásra .

Hálás köszönet a szerzőnek ! 

--------------------------------------------------------------------

Egy magyar ember egy napja
 
A magyar ember látott egy reklámfilmet hazájáról, és ezért elhatározta, hogy a mai napon csupa olyan dolgot vesz a kezébe, amit magyar feltalálóknak köszönhet az emberiség.
Kezdetnek fogott egy golyóstollat (Bíró László, 1931), felírta, hogy Találékony magyarok, majd egy mágnessel feltette a hűtőgépre (Szilárd Leó 1929), utána  öngyújtóval (Irinyi János 1836) rágyújtott egy cigarettára, közben CD-t hallgatott, nézegette a hologramos matricát a borítón (Gábor Dénes, 1947), majd beszedett egy C-vitamint (Szentgyörgyi Albert 1931). Eszébe jutott egy barátja, telefonált egyet a vezetékes telefonjáról (Puskás Tivadar 1878). Még volt egy kis ideje, ezért játszott egy kicsit a komputerén (Neumann János 1944), elmélázott, hogy mely rendszert használja, végül a Basic Computer mellett döntött (Kemény János 1964), és Excel táblázatba rendezte tennivalóit (Simonyi Károly  1974). Megnézett (volna) egy 3D-s filmet, de ezt még  egy  3D-s szemüveggel (Rátai Dániel 2010) sem tudta megoldani. A kudarc után  feltett egy bakelitlemezt a hagyományos lemezjátszójára (Goldmark Károly 1948), és  bekapcsolta a tv-t is (Mihály Dénes, 1919). Látva, hogy éppen New Yorkot mutatják be, megörült, hogy színes tv-je van (Goldmark Károly, 1948). Nagyon tetszett neki a város, elsősorban a Centrál Park (Asbóth Sándor, ö készítette  a város rendezési tervét is). Még megnézett egy tudományos filmet az űrkutatásról, ismét elcsodálkozott a holdautón(Pávlics Ferenc kb. 1960), majd még indulás előtt megpróbálta kirakni a Rubik kockát (Rubik Ernő 1976).

Már  semmi nem kötötte le, így elindult sétálni, és mivel a közeljövőben autót kívánt vásárolni, autókat nézegetett. Ezért magához vette automata fényképezőgépét (Mihályi József 1938),  dilemmázott kicsit, hogy a régebbi típusú kontaktlencséjét (Dallos József 1928) vagy  lágy anyagú kontaktlencséjét (Györffy István 1959). használja-e? Az első kocsi, ami megtetszett, egy Ford T-modell volt (Galamb József 1908,) aztán talált egy dízelmotoros BMW-t (Ansits Ferenc 1983), és megnézett magának egy Chevroletet is, amelynek automata sebesség váltója volt (Bíró László 1932). Még felmerült egy VW bogár is a speciális dizájnja miatt (Barényi Béla, 1925).Ez annyira tetszett neki, hogy ennek még a karburátorát is megvizsgálta (Csonka János 1893). De hamar rájött, hogy marad neki a bicikli, hazamenve  meg is nézte a pincében, hogy rendben van-e, főleg a dinamója (Jedlik Ányos 1861), majd ámultan nézte a szomszéd ház tetejére leszálló helikoptert (Asbóth Oszkár 1928). Ezt a tényt azon melegében elmesélte Pulitzer díjas (Pulitzer József 1917)  újságíró barátjának, akivel egy múzeumban találkozott, ahol éppen bemutatták a fényáteresztő üvegbeton feltalálásnak fázisait (Losonczi Áron, 2001) - magát a betont nem tudták megnézni, mivel annak jogi hercehurcáit 13 év alatt nem sikerült befejezni.

Mikor végre hazaért, már sötét volt, felkapcsolta,  régimódi lévén, még kriptontöltésű lámpáját (Bródy Imre 1930), megivott egy pohár szódát (Jedlik Ányos 1940), és mivel megfájdult a feje, keresett egy gyógyszert is, meg is találta a legutóbb Bécsben vásárolt Kalmopyrint (Richter Gedeon 1912). Az egész nap fáradozásait kipihenendő visszatért a bakelit lemezhez, és feltette a Kodály-módszer vívmányait világszerte elterjesztő (Kodály Zoltán 1929) Psalmus Hungaricust.


--------------------------------------------------------------------


"A magyarok nem gabona- és burgonyafaló nemzet..."

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/561347573916011?ref=notif&notif_t=notify_me
"... Falun, tanyákon, pusztán, majorokban az élelmiszerbázisok közvetlen közelében élt az ország lakossága. Csak egy elenyésző réteg volt városlakó, nem úgy, mint a népesebb Németalföldön, Franciaországban, Angliában."
(és most jön a lényeg táplálkozás oldaláról is)... "A történeti irodalom még nem tisztázta kellőképpen az úgynevezett erdő- és mezőélés jelentőségét a magyar táplálkozásban. Az országban a XIX. századi nagy vízrendezési munkákig rengeteg a vadvíz, ezernyi tó, zsombék, nádas, morotva és hatalmas erdőségek váltják egymást. Ma már nehéz volna pontosan kimutatni, hogy a paraszti népesség asztalán milyen hányadban szerepelnek a csík- és halfogásból szerzett ételek. Közvetett demográfiai adatokból és utazók beszámolóiból mindenesetre arra lehet következtetni, hogy NEM VOLT JELENTÉKTELEN (!). Más adatok is megerősítik ezt: a XVIII. században, de a XIX. század derekáig is komoly falupolitikai kérdésnek számított az erdőhasználat és a gombaszedés jogának megújítása az uradalmakkal."- Csupor Tibor

Hozzáteszem, hogy például a burgonya, mint népélelmezési cikk, szinte ismeretlen az országban (az 1800-as évekről beszélünk)! Ha pedig a történelmi földhasználat adatait összevetjük a gabonafélék termesztéséhez szükséges agronómiai feltételekkel (mondjuk az 1700-as évek végén), akkor ELENYÉSZŐ volt azoknak a területeknek a nagysága, amin értelme lett volna gabonát termeszteni... és erre nem volt társadalmi kényszer sem, hiszen, mint látjuk is, voltak erdők, legelők, öntésterületeket elviselő gyümölcsösök, árterek, morotvatavak, stb... 200 év sem telt el azóta! (és ez a Kárpát-medence, nem Kína!) A történelmi irodalom többször tisztázta, hogy a magyar  NEM gabona- és burgonyafaló nép, hanem sokkal inkább halevő... lehet, hogy ezt az elmúlt 100-150 évben külső hatásra sikerült velünk elfelejtetni, de eme "felejtés" egészségügyi következményeit egyre nehezebben lehet háttérbe szorítani és figyelmen kívül hagyni őket.
A Kárpát-medence vízjárta területei az 1700-1800-as években. 
A XVIII. század végéig ember nem kísérelte meg útját állni a folyó áradásainak, hanem éppen ellenkezőleg, mind nagyobb területeket próbált bekapcsolni a természetes légzésbe. Az évenként a Dunán érkező óriási víztömegeket nagyrészt mesterséges csatornák, úgynevezett "fok"-ok segítségével szétvezette a halászó víznek alkalmas tavakba, mélyedésekbe, a kaszáló rétekre, a gyümölcsösök aljára és a legelőkre, majd az apadás idején lehetővé tette a vizek visszakerülését a főmederbe.

A terület irányított elárasztása egyrészt lehetővé tette az ártéren élő emberek, állatok és más értékek kimentését, és a legkisebbre csökkentette annak az esélyét, hogy nagy és hirtelen árvíz pusztíthasson. Másrészt a vizek egy sajátos haszonvételét biztosította. Ezt a vízgazdálkodási formát fokgazdálkodásnak nevezzük, melynek jótékony hatásai az ártéri gazdálkodási formák csaknem mindegyikénél megmutatkoznak, de elsősorban bőséges haláldást biztosított az itt élőknek.
https://www.youtube.com/watch?v=J7XUVDo3cd4
-------------------------------------------------------------------
Nem paleolit, de régi magyar étkezési szokások.
Sok minden felhasználható, 
sok ötletet meríthetünk belőle
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=mxA5jf9Dbwg
 
-------------------------------------------------------------------

13 megdönthetetlen tény a magyarokról

2013.07.20. 11:27 szaboeszti


"A magyar mentalitás, meg hozzáállás... Ezt sokan szeretik mondani, ahogy azt is, hogy a magyarok negatívak, borúlátóak, irígyek , ilyenek, meg olyanok, kot
kot
kot.
Nem igaz.Hülyeség. Régi téma, elavult.

Éppezért úgy döntöttem, ezennel felhatalmazom magam, hogy elmondjam milyenek a magyarok.
 1. A magyarok először is rettentő kreatívak, hovatovább multifunkciósak. Ezer dologhoz értünk. Mivel a gazdasági bőség minket  jó ideje nem fenyeget és nem jutunk el minden héten kétszer étterembe, fodrászhoz, és nem cserélgethetjük az autónkat és kisebb cuccainkat, így a saját szakmánkon túl még ezer más dologhoz értünk.  Autót szerelünk, éttermi fogásokat készítünk, hajat vágunk, lakást újítunk fel, ágyat barkácsolunk, tapétázunk, kertet művelünk. Mindezt teljesen magától értetődő lazasággal. Amihez nem értünk, azt megtanuljuk. Millió olyan munkát végzünk el teljesen evidens módon, amihez sok nemzet szakembert hív.  Nagyjából mindent meg tudunk oldani.
 2.  Vannak igazi barátaink. Persze,nyilván akadnak dolgok, amikhez nem elég a tudásunk, de vannak barátaink. Nem álmosolygós you can do it/ i-am-here-for-u /you are a special person– kapcsolataink, hanem igaziak. Mint általában a bajban, szükségben született pajtiságok, a mieink is erősek, ráadásul jó, őszinte haverok vagyunk. Ha gáz van, megyünk. Segítünk. Nem udvariaságból, nem muszájból, megyünk és kész.  Ha valami nem áll jól neked, nem bíztatunk, de nem is bántunk meg. Udvariasan, vagy viccesen fogunk szólni, ha valami nem oké, nem hitegetünk hülyeségekkel, nem hagyjuk, hogy égesd magad.  Ráadásul egyáltalán nem érdekel minket, hogy a haver mibe öltözik, milyen a háza, vagy az autója, biztos ugyanolyan szar, mint a mienk, kár lenne versenyezni, inkább derülünk rajta és együtt bütykölünk. Jó barátok vagyunk. Mindig van nálunk bikakábel.
 3. A magyarok okosak.  A kényelem elbutít, a csóróság éberen, frissen tartja az agyat. Legalább ez az előnye megvan.   Gyerekkorunk óta kénytelenek vagyunk tanulni, majd továbbtanulni, inaskodni, gyakornokoskodni, belevágni, abba  és amabba is belevágni, hatvan évesen is iskolába járunk, így a legokosabb és képzettebb nemzetek között vagyunk. Az iskoláink is erősek, ezért a papírjaink és a tudásunk is az. Millió feltaláló, tudós, és nagytudású szakember van közöttünk.
 4. A magyarok szorgalmasak. A nagy jólétben, szociális juttatások tengerében szerencsére eddig nemigen volt alkalmunk elkényelmesedni, így azt tanultuk meg, hogy a munkából lesz pénzünk. Ha elmegyünk dolgozni, a legtöbbször persze mi is szünetet várjuk, de két szünet között keményen melózunk és nem lébecolunk arra várva, hogy valaki más megoldja a dolgokat.
 5. Tökéletes a humorunk. Az egyik legviccesebb nemzet vagyunk, pont. Vannak más is tréfás népek ez tény,a mi humorunk viszont talán Hofi óta genetikailag kódolt, és a nyomorunkban is abszolút elsődleges.A mi humorunk nem egy sémára épül, hanem komplex, intelligens, és az összes nemzet humorával kompatibilis legalábbis befelé. Mi értünk minden viccet és a poénjaink nem egy előre kiokoskodható módon születnek meg, hanem váratlanul, ezerféle módon és nincs előre kiszámított alapelve, hozáállása. Minden viccre fogékonyak vagyunk a Sas kabarétól a szivatásokon át, Gallán, Woody Allenen keresztül a Dumaszínházig. Nekünk mindegy, megértjük az összeset és örülünk neki. Roppant jó fejek vagyunk!
 6. Egzotikusak vagyunk. Nyomorult múltú kelet-európai egzotikum  vagyunk a kényelmes nyugat szemében, akiknek nem csak a történelme, hanem a jelene is igen izgalmas. Romkocsmákban szórakozunk, ezzel utava arra, hogy egy kevés kreativitással szórakozást építhetünk a nyomorunkból, és mulatunk a romok között is. Es egymilliószor is végighallgatjuk  a Hungary-hungry poénokat, mert tulajdonképpen sohasem titkoljuk el, hogy honnan jöttünk. Valahol mi is tudjuk, hogy magyarnak lenni amúgy menőség. Nem vagyunk balkán, sem igazán kelet, sem nyugat, ez Magyarország. Igen, az ország magyar szomszédokkal, rengeteg vízzel, szép lányokkal, egy teljesen egyedi, semmihez sem hasonlítható hely.
 7. Rettenetesen jó sportolók vagyunk. Arányaiban a világ legnagyobb aranyérmesei között vagyunk, mindezt köszönhetjük egy-két szívós honfitársunknak és olyan edzőknek, akik mindenféle lelki továbbképzés, tréning és egyebek nélkül simán érezték, hogyan kell mondjuk olimpikont faragni a gyerekekből.
 8. A magyarok igazságosak. Bár mindenfélében azok vagyunk, de mivel én énekes vagyok, példának a zenei életet hozom, mert azon is elég jól látszik. A világ legnagyobb országaiban a show és a szuper megjelenés okán is simán lehetsz sztár. Ostoba külső dolgok és pénzvillantás, ennyi kell alapvetően a sikerhez, esetleg egy kis hang ha van, nem baj. Na ez nálunk nem megy. Mi ezen röhögünk.  A magyarok a zenében és másban is azonnal felismerik a tehetséget, nincs szükségünk külső díszekre, fényekre, nagyszínpadra ahhoz, hogy tudják, hogy valami jó vagy nem. Igazságosak vagyunk: ha például zenésszel találkozunk, a zenéjére figyelünk, akárhogy kinézhet, akármibe öltözhet, nem fogjuk kevésbé vagy jobban szeretni tőle. Mert pontosan felismerjük a tehetséget, nekünk nem kell hozzá segítség, köszi! A művészetekben btw. világsznívonalon jeleskedünk.
 9. Önállóan gondolkodó egyéniségek vagyunk. Talán a fenti tulajdonságok elegye az a jellemvonásunk, hogy nem birkulunk. Nekünk a hülyeséget nem lesz könnyű beadni. Aminek nincs értelme, azt megkérdőjelezzük, nem vagyunk olyan buta nép, akinek bármit le lehet nyomni a torkán. Tőlünk aztán a világ állhat velünk szemben és mondhatja, hogy az Ég mondjuk zöld, nyugodtan erőlködhet bárki, minket nem érdekel a többség szava, önállóan tudjuk, hogy az ég kék. Nem nem hiszünk el bármit csak azért, mert sokan állítják.
 10. Nem irigykedünk, nem is lenne mire. Simán odaadjuk az utolsó szál ciginket, ha éppen van. Okosan felmérjük, hogy ez a fajta nagyvonalúság az anyagi helyzetünkön mit sem ront.
 11. A legmélyebbről is kihúzzuk magunkat, mindig találunk megoldást. Méghogy mi nem vagyunk pozitív gondolkodók? Mi, aki hetvenezret keresünk és ebből száznegyvenet hiteltörlesztésre költünk? Mi, magyarok, nemcsak pozitívak, de csodatevők is vagyunk. Olyan dolgokat is előteremtünk, ha kell, amikről még mi sem gondoltuk volna. Minden nap képesek vagyunk átlépni a lelki és fizikai határainkat.A legmélyebbről is feljövünk bármikor, rutinosan.
 12. Nem vagyunk villogós, felszínes banda. Ha pénzhez jutunk az első gondolatunk nem az, hogy milyen autót, vagy más menőséget vegyünk, amivel másokat alázhatunk az utcán. Ez minket nem érdekel. Inkább fektetünk vállalkozásba, vagy más okos, netán jövedelmező dologba, ha van mit.
 13. A családi kapcsolataink szorosak. Bár a legtöbben elég nagy anyagi szarban vannak, a szülők itt mégsem várják, hogy a gyerek 18 legyen és kirepüljön. Sőt, rettentően furcsálljuk ezt a hozzáállást. Akármilyen kicsik és problémásak a kölkök, nem passzoljuk át a lehető legtöbbször gyerekeinket dadáknak és babysittereknek, hogy tovább élhessük a régi életünket, hanem szembenézünk a szervezési problémákkal,  és megoldjuk a gyerekeink ellátását mi magunk egyedül, vagy nagyszülőkkel. Megoldjuk. Inkább hajnalig fent maradunk, inkább három állást vállalunk , de a gyereknek mindene meglesz. Az a szoba, amelyik a kis Zolikáé volt, élete végéig az övé marad. Nem lesz belőle konditerem, zimmerferi, lomtár, mert az a gyerek szobája. Zolika abba bármikor beköltözhet. És be is fog, amint hazajött mondjuk Angliából.
Oké, nem vagyunk a leggazdagabb nép, ami olykor magával hoz egynehány megoldandó ügyet, de épp emiatt van egy csomó jó és hasznos kreatív tulajdonságunk, sokrétű tudásunk is. Ráadásul az olyan fontos dolgokban, mint a család, a munka, mind rajok vagyunk, összetartóak.  

 ..És mindig van nálunk bikakábel, erre nagyon büszkék lehetünk."
 
forrás:  http://hellobebi88.blog.hu/2013/07/20/12_megdonthetetlen_teny_a_magyarokrol