2012. július 23., hétfő

Paleoós (tök)lekvár












 












Talán fából vaskarikának látszik, de teljesen valódi dolog!

Nagyon régóta hiányoljuk a palettáról a gyorsan felszívódó cukrokat nélkülöző lekvárt. Ez vonatkozik a hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcskészítményekre is, hiszen a bennük
lévő fruktóz és egyéb cukrok feltáródnak a főzés során.

Én ahhoz a paleo-kaszthoz tartozónak tudom magam, akik a gyümölcsöt csak nyersen fogyasztják vagy fagyasztva, maximum gondosan, alacsony hőfokon aszalva, és semmiféle főtt, sült gyümölcsszármazékot nem tartanak egészségesnek, még a sütikben sem. Ezért aztán sem a hagyományos, főtt kompótok, gyümölcslevesek és szószok, sem a lekvárok nem szerepelnek nálunk az étlapon.

Sokat hallottam emlegetni régen az un. töklekvárt és azt hittem, hogy ez egyik művészneve a gyümölcssajtnak.
Amikor aztán utána néztem, meglepve tapasztaltam, hogy a töklekvár tényleg tökből készül! A tök semleges ízét nagyon egyszerűen megbolondíthatjuk úgy, hogy magsütibe, paleocsintába kiváló és mégis paleós lekvár kerülhessen.
Nem vagyok nagy sütibolond, de néha kellene egy kis
"jóféle házi lekvár" a piskótára, palacsintába, zserbóba.

Szóval megtaláltam a receptet*** és csináltam is egy kis adagot, ha beválik, akkor a tökszezon vége felé befőzök többet, hogy legyen tartalékban. (a boltban kapható mirelit tök erősen kaporillatú, lekvárnak nemigen alkalmas.... bár ki tudja!?) Cukkiniből is elkészíthető!


Hozzávalók:
  • 1 kg főzőtök
  • 1 egész biocitrom
  • 20-25 dkg Xukor0
  • eltevéshez egy kis tartósítószer

Elkészítés:

A tököt meghámoztam, magjait kikapartam és lereszeltem.


Rátettem a Xukrot,
a lereszelt citromhéjat






megvártam, míg levet eresztett és föltettem főni











a végén hozzáfőztem a földarabolt citromot

mivel a  citrom savanyúsága miatt nem tud jobban szétfőni,
egy idő után levettem, kihűtöttem és leturmixoltam












Ezután addig főztem, amíg besűrűsödött.






Üvegbe raktam és tettem rá egy kis tartósítót.








tényleg finom!



***
Az eredeti recept:

Hozzávalók:
főző tök
kristálycukor
citrom /minden kiló tökhöz 1 citrom kell/
befőtt tartósító szer

"Ha mán jú ócsó a főzőtök, akko vegyíl meg egy néhányat. Pucód meg, szedd ki a belsejit, reszejjed meg a káposzta reszelőn, jó aprú lesz.
5 kilónyi reszelt tökhö számojjá 1 kilónyi kristálycukrot. De ne tegyed bele egyszerre a cukrot, ízlés szerint kóstolgassad, mert kevesebb is elíg lehet bele, de ha ídesebben szereted, többet szórjá hozzá.
Ha megreszelted, keverjed össze a cukorral, haggyad kicsinykét állni, amíg egy kis levít nem enged. Addig reszejjed meg a 4-5 szíp héjju citromot, keverjed a tökbe, a citrom húsát pedig aprídd fel jú aprúra, azt is keverjed bele. Tegyed oda fűni, állandúan kevergessed, le ne ragaggyék.

Ha mán jó sűrű, keverjed bele a nátrium-benzonátot, és tőccsed az üvegekbe.
Ha mán kihűlt a lekvár, és kicsit bőrös a teteji, szórjad meg tartósítószeres kristálycukorral.
Kössed le celofánnal, oszt tegyed hidegre.
Ízre olyan lesz, mint az őszibarack lekvár.
Igazi házi lekvárod lesz!
Ha nem árulod el, hogy miből fűzted, nem tudja megmondani senki a titkodat.
Sütésálló, mindenre felhasznáhatod !!! "

Kismagdi gazdasszony Mátraderecske




Mészáros Judit hozzászólása is megfontolandó:

"Tanácsolnám,hogy hagyd el a tartósítószert.
Már 4 éve e nélkül teszek el mindent télire,mégpedig úgy,hogy a forrón megtöltött üveget fejtetőre állítva teszem száraz dunsztba.
Ha előtte csírátlanítottad az üveget,garantálom,hogy semmi nem fog megromlani.
Arra kell ügyelni,hogy felbontás után hűtőben kell tárolni,és lehetőleg 1-2 hét alatt elfogyasztani."...



Nelli megjegyzését áthoztam a Vital-ról, jó ötletnek találtam, amiket írt:


"Nagyon klassz recept, megcsináltam! Igaz, másodszori próbálkozásra lett jó, az első alkalommal nagyon darabos maradt. Mivel nem igazán levesedett, a turmixolásnál egy kis ásványvízzel hígítottam, így már teljesen sima állagú lett. Plusz reszeltem bele gyömbért, így nagyon pikáns lett, édes-csípős karakterű, akár ázsiai szószhoz is használható. Ja, és nem volt elég zsenge tököm, így patisszont is tettem hozzá..."




11 megjegyzés:

  1. Szia!

    Pontosan miért nem fogyasztasz gyümölcsöt főtve/sülve/satöbbi?
    Mennyiben esik más megítélés alá a főtt/sült zöldség ilyen szempontból?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A gyümölcs lassan felszívódó cukrokat tartalmaz, ami nem lódítja meg a cukorháztartást, az inzulintermelést... stb. Ha megfőzzük, kiszabadul a cukor és gyorsan felszívódó szénhidráttá válik, ami a cukorbetegség okozója többek között. Emellett 60 fok felett elpusztulnak az enzimek, amik segítik megemészteni és a vitaminok nagy része is.
    A zöldségek más kategória. Sem az emésztőenzimek nem számottevőek benne, sem a cukortartalmuk nem magas. A répa, cékla.. határeset, de csak kialakult betegség során nem ajánlott. Egyébként, a salátákat kivéve, a hőkezelt zöldség könnyebben emészthető...
    A Vitálon volt erről egy hosszú beszélgetés, ha érdekel:
    http://paleovital.hu/?p=9365

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet ez a töklekvár, már akartam írni, csak nem tudtam eddig, van két ötletem, ami gyorsíthatja az "eljárást":
      1. Ha úgyis turmixolni kell a tököt, kár vacakolni a reszeléssel, elég kockára vágni, úgyis nagyon hamar megfő.
      2. Mikor levet eresztett, azt érdemes leönteni vagy leszűrni, hamarabb megfő, mert kevesebb levet kell elfőnie.

      Uganezek a "hamis almáspite " sütésekor is használhatók.
      Macskacicó

      Törlés
    2. Köszi Cicó, jó ötlet! Tényleg kár előre gyalulni! (Bár elképzelhető, hogy gyalultan jobban felszívja a citromot...)
      De az almás-piténél muszáj, a látvány miatt :-))Oda nem lekvár kell.
      Egyenlőre a levétől kell szabadulni, mert az több, mint az almáé.

      Törlés
    3. Köszi!
      Nem is értem, miért gondoltam, hogy csak a lekvár nem kóser és pld. a süteményben átsült gyümölcs az okés.

      Törlés
    4. Az én tudomásom eddig az volt, hogy amennyiben a gyümölccsel maradnak a rostok (és ugye pld. a süteményben igen ott maradnak), akkor is, ha megsül, akkor ez képes a gyors felszívódás ellenében hatni.

      Törlés
    5. Nemigazán, talán elhanyagolható mértékben...,
      de se vitamin, se enzim.
      Enzimek hiányában a gyümölcs még erjed is (a hőmérséklet adott!! :-)), alkohol lesz belőle, ugyanúgy méreg, zsírmájat okoz, mintha meginnád mondjuk pálinka formában...
      És akkor a fruktózról még nem is esett szó...

      Törlés
  3. Hálás vagyok ezért az infóért! Köszönöm!
    A gyümölcsöt nyersen jobban szeretjük, ritkán sütünk bele süteménybe, de ezután tudatosan fogjuk kerülni és 101 %-ban.
    A fruktóz meg amúgy sem nagy barátom.

    VálaszTörlés
  4. Ha a sütibe szeretnél valamit mégis belesütni, nagyon jó a keserű csoki- Bruce Bioboltjában kapható xillites, szójamentes, és a kandírozott citrushéj, megtalálod itt valahol a receptjét (bio citrom vagy narancs kell hozzá). Vagy még tehetsz bele egész dióbelet, mandulát stb.
    (gyümölcskenyér féleségre gondolok itt, de bármi más is lehet)

    VálaszTörlés
  5. Még az jutott eszembe (csak mert rengeteg rebarbarám van a kertben), hogy rebarbara lekvár és rebarbarás pite is lehet, ilyen van nem paleós is, hasonló az almáshoz. A rebarabarát úgyis főzni kell.
    "a levétől kell szabadulni, mert az több, mint az almáé."
    Na ezért mondtam, hogy amint kieresztette, le kell önteni (illetve leinni :))), annál rövidebb ideig kell főzni.
    Puszi: Macskacicó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sógornőm mesélte (dán), hogy náluk a bodzaszörp sürejét nem dobják ki, hanem összefőzik rebarbarával meg cukorral és finom lekvár lesz belőle... Majd a pontos receptet elkérem és leírom, mert bizonytalan vagyok, hogy a bodzavirág csutkáját is bele kell-e főzni...

      Törlés