2014. május 17., szombat

Francia csokitorta paleoósan

A hagyományos változat eredetileg is teljesen lisztmentes.
Csokoládéból is és kakaóporból is elkészíthető.
Alacsony szénhidrát-, ugyanakkor magas kalória tartalmú a sok kókuszvaj miatt , ezért a fogyókúrás paleó-diétába is könnyen beilleszthető (főleg a kakaós).
Cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják...



Hozzávalók:

  • 250 g étcsokoládé (xillites vagy hagyományos)
  • 250 g kókuszzsír (eredetileg vaj v. vajzsír: Ghee)
  • 100 g őrölt eritrit (porXukor0) 
  • 1 mokkáskanál Stevia (elhagyható!)
  • fél deci narancslikőr (sütéskor az alkohol elpárolog) 
  • 6 egész tojás


Elkészítés:  [FONTOS A SORREND!]
  
[1]
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra (előmelegítjük)

[2]


Egy 20-22 cm átmérőjű, levehető oldalú tortakarika alsó lapját sütőpapírral lefedtem, és így fogattam bele a keretbe








 
megnedvesített papírcsíkkal kibéleltem és


a keretet kívülről alufóliába csomagoltam úgy, 
hogy ne szökhessen bele majd a víz









[3]




Vízgőz felett felolvasztottam a táblacsokikat, a kókuszzsírt, 





belekavartam a porXukrot, 
a likőrt és a Steviát 


simára kevertem és levettem a gőzről, hadd hűljön

[4]










a tojásokból hosszan, magas fordulaton kemény habot vertem




 [5]






több részletben hozzákevertem a langyos, olvasztott csokikrémet

(ami kézmelegnél melegebb, de nem forró, úgy 50-60 fokos, nehogy rántotta legyen belőle)
(a habnak össze kell esnie közben és a masszát teljesen egyneműre kell keverni)








Az előkészített tortaformába töltöttem, 





[6]



a tepsibe ujjnyi vizet öntöttem köré


180 fokon, 
30 percig "sült" 
(párolódott)



amikor megsült, kivettem a vízből és 
hagytam kihűlni

[7]


amelyiket nem béleltem ki,
kihűtés után,
megmelegített késsel















körbevágtam, kizsaluztam,

tálcára tettem


Ez egy krémes jellegű, finom csokitorta. 
Hűtve érdemes tárolni és tálalni, friss gyümölccsel, tojáshabbal, paleós vanília-öntettel
















Isten éltessen!

A maradékot fölkockáztam, beleforgattam kakaóporba és beraktam a mélyhűtőbe.

 








Finomabb, mint a trüffel (Truffles) csoki!
(az összetevői miatt pedig teljesen egészséges)



Így is lehet:  
(táblacsoki helyett kakaóval)


ilyen volt...

  • 120g kakaóvaj
  • 100g kakaópor
  • 150g Eritrit (por)
  • 1 mk Stevia
  • 250g kókuszolaj
  • fél dl narancslikőr
  • 6 tojás  








ilyen lett!












 paleoós csokitorta kókuszhabbal


* mk = mokkáskanálnyi

1 megjegyzés:

  1. Egyiket 180 fok helyett 150-en sütöttem. Jó lett így is, de a belseje nagyon krémes, lágy maradt, ami kihűlés után sem dermedt meg. Beraktam az egészet a fagyasztóba és egy óra alatt csokifagyi torta lett belőle! Jól szeletelhető, mint egy parfé és nagyon finom volt!
    (csak a csokis rántottát kellett a múltkor tűzre vetni! :-))

    VálaszTörlés