2013. szeptember 27., péntek

tökliszt, tökgríz (folytatás)

A szitálás után fennmaradt durvább szemcséjű grízből
tojással, vaníliával, vízzel töksmarni (császármorzsa ) készült.










 édesítés nélkül, darált sonkával lehet belőle sonkás tészta 


a gríz panírozáshoz is alkalmas a prézli helyettesítésére:





















Megjegyzések:
Minél éretlenebb, zsengébb a tök, annál semlegesebb ízű
lesz a "liszt", ( kevésbé érződik a jellegzetes tök aroma )
És annál kevesebb benne a gyorsan felszívódó  szénhidrát!

A natúr ízű tökliszt "krumplipüré"-nek is jó (egy kis vajjal),
de csak a frissen készült lisztből, mert álltában már beízesedik. 
Gombás lepcsánkát is sütöttem belőle, tök finom lett! :-) 


A többi tökfélével is sikerrel próbálkoztam




Cukkiniből is kiváló liszt lesz, ugyanúgy használható, mint a tökliszt. 
Egy hatalmas előnye, hogy álltában sem ízesedik, aromásodik be, ami a sütőtöknél előfordult, ezért csak édes felhasználásra volt a végén alkalmas.

Patisszont is granuláltam (alkalmas pl. főzelék sűrítésére)

Amíg 100g sütőtöklisztben 23g Ch van,
addig a patisszonliszt 28g Ch,
cukkiniliszt 21g Ch. 

De az utóbbiak garantáltan nem édeskések!
Az illatuk is a zöld teára emlékeztet inkább, mint tökre.


 szénhidrátszámítás:  tökliszt kalória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése