2012. szeptember 11., kedd

Reggeli-ebéd-vacsora


MIKOR EGYÜNK?







Dr. Benkő Éva paleo szemléletű orvos cikkéből részletek:

"Az ember természeti lény, csak a civilizáció ezt elfeledteti. Az emberi test ritmusa a természet ritmusára hangolt, ha így üzemeltetjük, akkor jól szolgál minket. Ha másképpen, akkor magunk ellen dolgozunk.

A napnak van egy aktív szakasza és egy passzív szakasza. Az aktív szakasz reggeltől ebéd utánig tart, a passzív szakasz ebéd utántól másnap reggelig. Az aktív szakaszban kell megterhelni az emésztőrendszerünket, a passzív szakaszban pedig békén hagyni, 

hogy regenerálódni tudjon.
Ez az aktív-passzív ritmus a test "rendeltetésszerű üzemeltetése". 

Feljebb a kínai szervórát látja, ez egy energiakerék. Ábrázolja az emberi test 12 energiapályáját, és megmutatja, hogy minden energiapályának van egy kétórás maximuma, amikor a természettől kap egy energialöketet a működéséhez. Okos ember olyan, mint a jó hullámlovas, kihasználja ezt a természet adta hullámot. Lássunk egy példát: ha reggel 7 és 9 óra között reggelizik, akkor kihasználja a természet energiáját az emésztés beindításához, ha később, akkor a saját testének az energiáját pazarolja ugyanerre.
 

NÉZZÜK MEG AZT A KÉT NAGYON FONTOS IDŐSZAKOT, AMIVEL GYORSÍTANI TUDJUK AZ ENERGIAKERÉK FORGÁSÁT:

1. Reggel 7-9 óráig van a gyomor energiapálya maximuma, ekkor 
kell megreggelizni. Ekkor indítjuk be az emésztést, ekkor fűtjük fel 
a testünket. Ezzel meglökjük az energiakereket, felgyorsítjuk az energiaáramlást.

2. Éjjel 1-3 óráig van a máj energiapálya maximuma, ekkor történik a méregtelenítés maradéka. Amennyiben rendszeresen bevacsorázó típus, akkor minden nap megterhelődik a mája, nem tud a méregtelenítés hiánytalanul megtörténni, belassul az energiakerék forgása, lelassul a test energiaáramlása, romlik az egész test működése. Vacsorára fogyasszon üres kalóriákat, ezzel tehermentesíti a máj munkáját, és ezzel a tehermentesítéssel húz egyet az energiakeréken, felgyorsítja az energiaáramlást, javítja a szervek működését. Inzulinrezisztenciában a máj működése eleve rossz, 

tehát a javulás elengedhetetlen feltétele a máj tehermentesítése. 
A hivatalos dietetikus oktatáson tanított étrend ezt a szempontot 
nem ismeri, ezért nem is tanítja. 

HOGYAN NÉZ KI MINDEZ A GYAKORLATBAN?

A felszálló, aktív szakaszban, vagyis reggelire és ebédre kalóriadús, fehérjedús és meleg ételekkel, italokkal aktivizáljuk, fűtsük, gyorsítsuk és terheljük az emésztőrendszerünket. Ekkor töltjük fel aznapra energiával a testünket, az ebből gazdálkodik a nap folyamán.  

Ezért a nap legfontosabb és legtartalmasabb étkezése a reggeli, 
aki ezt kihagyja, az maga ellen „dolgozik”. Tilos nem reggelizni! 
Amit reggel megeszünk, azt estig elégeti a szervezet, amit este megeszünk, azt reggelig elraktározza, ráadásul zsír formájában!  

REGGELI:

Meleg, tartalmas, fehérje-, és kalóriadús legyen. Úgy reggelizzen, mintha kaszálni menne. Nem mennyiségre, hanem minőségre értendő. Pl. tojás, sonka, kolbász, szalámi, sajt, magvak. Meleg ital: kávé/tea + fahéj/gyömbér/szegfűszeg - ezek fűtő, zsírégető típusú fűszerek.

EBÉD:

Meleg, tartalmas, fehérje-, és kalóriadús főtt étel.

Télen + kötelező a meleg leves! Hús/hal/tojás/sajt + zöldség 
(sült/párolt/főtt/kirántott/rakott/töltött/vagdalt/főzelék/saláta...stb)  

REGGELIRE-TÍZÓRAIRA-EBÉDRE MIT NE?  

A nap aktív szakaszában a természet ritmusának megfelelően melegítjük, gyorsítjuk a szervezetet, tehát ne fogyasszunk hűtő típusú, az energiakerék forgását lassító, így az emésztést lassító ételeket, italokat (gyümölcs,hideg ételek/italok)

A nap passzív, leszálló periódusában (ebéd utántól másnap reggelig) a testünk is nyugalmi, regeneráló időszakaszában van - szeretne lenni -, ezért ne terheljük nehéz ételekkel. Ha kalória-, és fehérjedús a reggelije és az ebédje, akkor nem lesz éhes délután és este, így gond nélkül tudja tartani a test regenerálódását segítő, tehermentesítő vacsorát, nevezzük ezt a könnyen megjegyezhetőség miatt "nyúl-kajának". Azaz zöldség – nyersen, párolva, főzve
, esetleg egy kevés gyümölcs - nyersen. Ízesítésre használjon száraz fűszereket, citromot, ecetet. Ne tegyen rá olajat, sajtot, sonkát, ezek esti fogyasztása megterheli a máj méregtelenítést, lehetetlenné teszi a hatékony regenerálódást.

VACSORA:

Kalóriaszegény! Vacsorára szabadon fogyaszthatóak az alacsony szénhidrát-tartalmú zöldségek nyersen, párolva, vagy főzve: paradicsom, paprika, retek, uborka, karalábé, sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, cukkini, káposzta, gomba, cékla, saláta, sóska, spenót, tök, padlizsán, hagyma, spárga, zeller, petrezselyemzöld.

VACSORÁRA MIT NE?
 

Semmit, ami zsírlerakódást okoz és megterheli az emésztő-méregtelenítő rendszert: olajos/majonézes salátaöntetek, magas kalóriatartalmú ételek: szeszes italok, olajos magvak, olajos hal, egészséges olajok, zsírok, kacsa, liba, vörös húsok, belsőségek, tojás, sajtok, zöldség chips, magas szénhidráttartalmú zöldségek: burgonya, fehér rizs, kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, fejtett bab, sütőtök, gesztenye, szója, gabonafélék, pékáruk, túró, juhtúró. (Ezek a "szürke" ételek egyébként sem illenek bele a paleóba!)


MI A PALEOLIT ÉTREND LÉNYEGE?

A paleolit étrend tehermentesíti az immunrendszert, a hasnyálmirigyet és az emésztőrendszert. 
A glutén, a lektinek, a szaponinok, az A1 béta kazein, a gyors felszívódású szénhidrátok és a nagy szénhidráttartalmú ételek olyanok, mint a nagy kövek. Amikor ilyen tartalmú ételeket fogyaszt, olyan, mintha a hátára felvenne egy hátizsákot és mindig beletenne egy újabb nagy követ. Előbb-utóbb csak vánszorogni fog. Amint elhagyja ezeket az ételeket, mintha egy-egy követ kivenne és lerakna a hátizsákjából. A teste egyre könnyebben, felszabadultabban és egészségesebben fog működni. A felesleges és megbetegítő terhek cipelése helyett a teste végre teheti a dolgát: regenerálja önmagát. 

Tehát a paleolit étrendben lényegtelen, hogy a kőkorszaki ember hogyan készítette el a húst. Az a fontos, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a paleo étrenddel elhagyott ételféleségek hatására a szervezet a korábbi megbetegedés helyett elkezd meggyógyulni. 


FIGYELEM:
 
Ha a paleolit táplálkozástól az egészsége helyreállt, akkor 
a paleo előtti étrendjéhez visszatérve ismét meg fog betegedni! " 


54 megjegyzés:

  1. Nem vitatkozni akarok,csak éppen eszembe jutott:mit csinálhatott ősünk,reggel,délben és este.Talán a ritmusa volt más,mint a mienk.Amikor volt mit és alkalom,evett.
    A napi ritmusunk már más,de Jó ez így?
    Én paleo szerint próbálok,enni-inni,követője vagyok e stílusnak,próbálok válaszokat találni.
    Nekem tetszik a paleo.
    summas

    VálaszTörlés
  2. Jogos! Bár...
    Őseink sokkal jobban igazodtak a mindennapi fényviszonyokhoz, mint mi a villanyvilágítás, számítógép korában. A fénnyel keltek, napnyugtával nyugovóra tértek, nappal élelem után jártak, alkonyatkor a tűz mellett ettek és társadalmi életet éltek... Így alakult ki az un. bioritmusunk, amire manapság már nagy ívben teszünk! :-), ezért megbetegít, ha visszaélünk vele.
    Ez a kínai szervóra biztosan követi ezt a ritmust, én jónak is tartom, de nem szabad elfelejteni, hogy akármilyen régi, mégiscsak a földművelő társadalom terméke, már a mezőgazdasági forradalom utáni évszázadok alatt "kísérletezték" ki!
    Szerintem a full-paleó mellett nem feltétlen kell betartani, de jó mankó a további életmód átalakításában.

    VálaszTörlés
  3. És, ha szabad még egy megjegyzést tennem:
    az ősemberre nem jellemző, hogy éhezett(de a mai természeti népek sem)! Szoros társadalmi elkötelezettségben éltek, halásztak, vadásztak, gyűjtögettek, valamilyen táplálék mindig akadt, amit megosztottak. A tűz feltalálása után pedig sokkal kevesebb élelemből sokkal több kalóriát nyertek. És vándoroltak is az élelemszerzés érdekében.

    Tudomásom szerint a betegségre, alultápláltságra utaló ősi csontleletekről sorban kiderül, hogy a neolit kultúrákból való.

    VálaszTörlés
  4. http://www.tenyek-tevhitek.hu/tamadas-a-paleo-ellen.htm

    VálaszTörlés
  5. Kedves Anna Wilson! Köszi a válaszokat.Ez a "mikor együnk" nálam többször előjött,mert étvágyam az van. Bármit ,bármikor.A szervórát ismertem már,egy--két dolog,be is jött ,éjjeli ébredések kapcsán.

    Nagyon tetszik a blogod,sok hasznos információt találtam már,nem csak receptet,ezután is nézegetem az oldalt,mert nagyon jó.Minden jót Kívánok!
    summas

    VálaszTörlés
  6. A nagy étvágyat legtöbbször a gyorsan felszívódó szénhidrátok (kenyér, tészta, édességek) okozzák. Ez az egyik mellékhatásuk: amint felszívódnak, opiátok képződnek az agyban és gyorsan újból megéhezel...
    Megelőzhető bőséges zöldség-zsír-fehérjét tartalmazó ételekkel. Én húsos, könnyű főzelékeket készítek leggyakrabban. Vagy sülthús-saláta, erőleves... ilyesmit. Ezek nem okoznak függőséget.

    Köszönöm a dicséretet, jól esett! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!

      Valóban becsúszik néha még rossz szénh,sajn,harcolok velük,próbálok jó maglisztekből süteményt készíteni.Az ötperces mikrózott dolgok elég jól sikerülnek,gyakrabban kellene készítenem,itt az oldaladon is vannak nagyon jó receptek,ha összeszedem magam ,a következő a zsemlye lesz,vagyis a kisbuci.
      Asszonypajtás is süt néha valamit,de ő nem paleós.Néha igen,süt majdnem paleósat.
      Készülök a bucira.megírom,hogy sikerült.Üdv summas

      Törlés
    2. Legegyszerűbb süti a piskóta, csak egy kevés magliszt kell a tésztájához a tojások mellé. Én megkenem xukros-vajas-kakaós krémmel és megszórom darált dióval. Ha kitapasztaljátok a jó piskóta arányait, abból rengetegféle egyéb süti barkácsolható.

      A buci jobb, lazább lesz darált mandulából, mint mandulalisztből. Én még tökmagot is teszek bele, hogy jobban feljöjjön. Hamar jól laksz tőle...
      kíváncsi vagyok, hogy sikerült! :-)

      Törlés
  7. Kedves Anna!

    Tetszik ez a cikk! Köszi! A teljes cikk hol érhető el? Szívesen olvasnék erről bővebben.

    Üdv,
    Timce

    VálaszTörlés
  8. Valahol megtalálod Benkő Éva honlapján.
    A poszt végére odaírtam, ott keresd.

    VálaszTörlés
  9. Szerinted egy inzulinos cukorbeteg, hogyan térhet rá, erre a diétára, ha elő van írva 170 gr.Ch, amit az 54 kilómmal alig bírok betartani? Szívesen ráállnék erre a paleolit étrendre, csak attól félek, hogy az inzulin miatt nagyon kevés lenne a bevitt CH adagom. Inkább az esti étkezés miatt aggódnék. Ráadásul, még húsevő sem vagyok, eddig az A-vércsoport diétát tartottam fontosnak, de annyi jót olvastam erről az étrendről, hogy cukorbetegek gyógyultak meg..... köszi

    VálaszTörlés
  10. Szia! Én nem vagyok cukorbeteg, ezért nem lesz pontos, amit írok, másokkal is kellene majd konzultálnod...
    1. több, mint 10 évig voltam vércsoportos diétán, és semmit sem ért! Minden baj előjött, ami ellen használni szerettem volna... Felejtős!!!
    2. Az inzulint fokozatosan szabad csak csökkenteni, majd elhagyni! Akkor, ha már soknak találod. Orvosi segítség nélkül nem fog menni!
    3. A paleó nem feltétlenül ketogén táplálkozás! Nyugodtan fogyassz 170 g Ch-t, de nem mindegy, hogy miből származik! Gabonaféle ne legyen, se burgonya! Igen sok szénhidrátot tartalmaznak a gyümölcsök, egyes zöldségek. Ezekből lassan, fokozatosan szívódik fel, nem ugrál majd a vércukor szinted. A gyümölcsöket nem kell emészteni, úgy is felszívódik, estére nyugodtan fogyaszthatod.
    4. Írnod kellene Gábornak, megkérdezni, hogy ő mit tanácsol neked, és a blogján is fogsz találni olyat, aki már elhagyta az inzulint és gyógyul a betegségből.
    5. Ha nem szereted a húst, lehet enni halat, tojást, gombát. Ezek mind magas fehérjetartalmú ételek. A barátnőm darálthúsként, sok zöldséggel, fasírozott szerűen vagy jó fűszeresen gyrosnak eszi. (ő sem húsevő típus!:-))

    Tehát nyugodtan térj rá a paleóra, tartsd be a Ch előírásodat, de a nem ajánlott dolgokat hagyd ki a repertoárból! (Ehetsz sokféle zöldséget, némi fehérjét, zsírt is, olajos magvakat és a gyümölcsöket).
    Gábor címe: szengab@tenyek-tevhitek.hu
    Blogja: http://szendigabor.blogspot.hu/ itt találsz tapasztalt tanácsadókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábor legújabb hírlevelében, a gyógyulások között egy orvos beszámolója van a gyorsan javuló cukorértékeiről:
      http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-gyogyulas.htm

      Törlés
  11. Szia! Nagyon hálás vagyok a tanácsaidért. valószínű igazad van a vércsoport diéta miatt, mert nem éreztem semmi plusz energiát. pont azokat a zöldségeket kellett elhagynom, amiket szerettem és azokat tartotta hasznosnak, amiket kifejezetten utáltam... pl.zöldbab, borsó.....Pedig az emberi szervezet megérzi, hogy mire van szüksége. amióta cukorbeteg lettem rengetek almát megettem, pedig azt sem szerettem. Egy természetgyógyász ajánlására csak pároltam a gyümölcsöket, mert szerinte a cukorbetegek nem ehetnek nyers gyümölcsöt.De mikor megpároltam, valami undor fogott el és ahogy írod, sokkal édesebb. Szerencsére most már van a kertben sok gyümölcs és nem fogom megpárolni sem lekvárt főzni belőle.
    Nagyon szeretem a blogodat, már többször olvasgattam. Vannak kedvenc receptjeid..:).
    Köszönöm a jó tanácsokat és linkeket. Gondoltam én, hogy írok a Gábornak, de most már sürget az idő is, mert megakarok gyógyulni. köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)
      köszi az elismerést, nagyon kedves vagy! Örülök, hogy használhatónak találod a receptjeimet!

      Törlés
  12. Két dolgot láttam azóta, ami még meggondolandó lehet: az egyik, hogy az aszalt gyümölcsöknek magas a Ch értékük (50-70), legyen nálad mindig valamennyi. Többre mész vele, mint a zsömlével! Most jó idő van, akár a napon is aszalhatsz magadnak, még gyümölcslapot is...
    A másik, hogy olvastam ennek a dokinak a levelét és ő mintha drasztikusabban csinálta volna, hogy leállt az inzulinról... Vele kellene konzultálnod, hiszen ráadásul orvos! Gábor biztosan tud segíteni, hogy elérd. (vagy kattints a linkre a beszámolója végén, hátha ott megtalálod)
    A természetgyógyászokkal pedig vigyázz! Néha nagyon felelőtlenek tudnak lenni és hülyeségeket tanácsolnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. FONTOS!!!
      Gábortól kértem tanácsot és, bár nyaral, rögtön válaszolt:
      "...
      Az áttéréskor a lényeg az, hogy előbb mindig csökkentse kicsit az inzulint, utána pedig a szénhidrátot, mert az nem baj, ha a beállításig, meg az IR lecsökkenéséig, pár napig magas a vércukra. Nagyobb baj, ha hipoglikémiája lenne, attól megijednek, és abbahagyják. Legjobb a fokozatos átállás, könnyebb a beállítás... Gábor "

      tehát előbb az inzulin, csak utána a Ch csökkentés!És nagyon fokozatosan, mindig egy picit...

      Drukkolok neked!!! -Anna-

      Törlés
  13. Szia !Szeretném a véleményedet megkérdezni a gl.mentes élesztőről és a gl.mentes lisztekről.Fél éve paleo étrendet követek, de azt veszem észre, hogy a magoktól pl szezám, len nagyon viszket a bőröm, főleg a karom.Olvastam Sz.G. könyvében, hogy a gluténnek van ilyen mellékhatása.Egyedül a kenyérpótlást nem tudom megoldani,sokféle receptet már kipróbáltam,de kifejezett rostdús táplálkozást irt elő az orvos, mert időnként bélgyulladás van.Rostokat pedig a teljes kiőrlésű lisztek tartalmaznak, ami ugye nem paleo.Szóval szeretnék egészségesen táplálkozni,pl ma rántott cukkini volt az ebéd, a panir szezámpehely és azóta viszket a bőröm sajnos.
    Elnézést, hogy ilyen hosszan irok a problémámról, de régóta olvasom a jó recepteket és tanácsokat,hátha nekem is tudsz magnélküli tippet adni. Üdv. Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Először is: a rostdús ételek nem a teljeskiőrlésű magok! Ez babona! Rostban gazdag növények a levélzöldségek, gyökérzöldségek, finomabb rostok a gyümölcsök, de még a húsokban is sok rost van... Úgyhogy eddig semmit sem veszítettél! :-)
      Az olajos magokra valószínűleg érzékeny vagy, talán a magas O6 tartalma miatt, ami gyulladáskeltő, ill. pont a szezám, a mák és a len rengeteg maghéja irritálhatja a bélbolyhokat. A húgom sem bírja (hasonló betegséggel küzd).
      Az O6-ot tudod kicsit semlegesíteni, alkalmanként egy kanálnyi lenmagolajjal, de ha ezek után is viszketsz, ne fogyaszd ezeket a magokat.
      Próbálkozz inkább a tisztított, darált mandulával, dióval, az semlegesebb. Először beáztatod egy napra, majd megszárítod, a diót lehártyázod és ledarálva, liszt helyett használod (+ egy kis lenmagolaj). Szerintem a gesztenye is jó az olyan édesebb dolgokhoz, mint a paleocsinta vagy a piskóta (a natúr g.massza).
      Rántott hús/zöldség helyett pedig csak tojással panírozz =párizsi szelet (kipróbálhatod a kókusz lisztet alá). A családnak természetesen legyen szezámmagos vagy diós is...
      A kenyér szinte elhanyagolható, de ha mégis szükséges, mandulából gyorsan tudsz készíteni kis cipót. Nálunk még nagyon jól bevált útra, köretnek, reggelinek a lepcsánka (v. gofri, paleocsinta, császármorzsa), szintén mandulából, cukkinivel, répával stb. Keresd meg azt a magot, amit bírsz enni káros következmények nélkül. Úgyis minden a fűszerezésen múlik. A többit lehet hanyagolni...

      És még egy: nézd meg az összetevőket, látni fogod, hogy nincs glutén mentes liszt, csak a búzaglutén hiányzik belőle(kukorica, rizs, köles, burgonyakeményítő más okok miatt kerülendő).
      Az élesztő dettó!
      Ha lazítani szeretnél a tésztán: szódabikarbóna + egy kanálnyi citromlé. Ezek összedolgoznak, sütés közben széndioxid keletkezik, ami megemeli a tésztát és lukacsos lesz. Még a piskótába is szoktam tenni. És verd fel habbá a tojásfehérjét, az is levegőssé teszi...

      A napi elfogyasztott olajos mag mennyisége 5 dkg legyen, ne több. Ez, különféle formákban elkészítve, pont elég lesz a kenyér pótlására. És simán megbirkózik vele a szervezeted. Amit ártalmasnak ítélsz, azt hajítsd ki, pótold másikkal!
      ...

      Törlés
  14. Kenyér helyett édes vagy sós piskótát vagy muffint is készíthetsz. Nekem a reggelihez jól bevált a napkalács (bár az elősütött tök már kezd kifogyni a fagyasztóból).
    Munkahelyre, útra is jól variálható.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Anna !
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, lassan én is kitapasztaltam, hogy valószinűleg a magokat nem birom.Sok fájdalomtól megkiméltem volna magam, ha hamarabb rátalálok az oldaladra. De most sem késő ! Nagyon örülök, hogy ennyi jó receptet találok Nálad, órákig itt felejtem magam a gép előtt és olvasgatom mit tanácsolsz. El fogom hagyni a " gluténmentes" liszteket, amik bizony nagyon megtévesztőek.
    Sok paleos sütim a kukában landolt,annyira nem sikerült, de már egyre több a sikerélményem és nagyon finomak.Szerencsémre az idén sok dió terem a kertben és szeretem is, igy alapanyag lesz bőven.Eddig paleo olajat használtam a főzéshez, sütéshez pedig kókuszolajat de a hidegen sajtolt repceolajról is sok jót olvastam.

    Ha nem zavarlak, majd beszámolok a javulásomról és a sikereimről a konyhában.
    Szép napot ! Kata

    VálaszTörlés
  16. Nem zavarsz.És örülök az ötleteidnek!
    Csak még annyit, hogy olajokat ne használj! Nagyon sok az Omega6 tartalmuk, ami fokozza a gyulladást. A paleo-olaj sem jobb! Az olajoknak csak a transzzsír tartalmuk kevesebb, és hiába fogyasztasz melléjük halolajat, nem segít rajtad. A repce sem jó.
    Használj libazsírt az édes dolgokhoz, disznózsírt (mangalica) a markánsabb sós ízekhez (magad kisütheted otthon és friss töpörtyűd is lesz). Sütni pedig tuti a kókuszzsír. Én a RolyalGreen-t szeretem a legjobban.
    Minden dióval készült ételhez pedig adj mindig egy kanálnyi lenmagolajat. A dió nagyon értékes, de az O6 tartalma magas, azt kompenzálni kell...

    írj nyugodtan, akkor is, ha gondod van.
    :-)) Anna

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm szépen , hogy ilyen gyorsan válaszolsz.Tehát olajok közül csak a lenmagolaj marad, éppen holnap akartam bevásárolni a repceolajból, igy még időben megkaptam a tanácsodat.Liba és kacsazsirt is használok, nem lesz új dolog, csak mostmár főzéshez kizárólag azt fogok.
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra,a rengeteg nagyon hasznos tanácsodra, a szivet melengető irásaidra .
    Ma areggelim lángos volt, remekül sikerült, legközelebb gesztenyelisztből is megpróbálom, nekem picit édes maradt a mandulaliszt miatt, de lehet, hogy több só és fokhagyma kellett volna bele.
    Rengeteg cukkinim van a kertben, ma üvegben raktam el édes-savanyú izesitéssel, télen a kockára vágott csirkemellet megpiritom pár percig, egy kis paradicsomlevet öntök rá, répa, zeller, zödségkockákat és az üveges cukkinit egy kis levével együtt és készen van a kinai kaja, nem kell a bolti mártás.Nem mertem édesitővel eltenni,attól féltem, hogy megromlik, cukorral raktam el, remélem, néha egy kis cukor nem nagy gond, de ha szerinted igen, akkor mellőzni fogom a cukrot is.
    Egyébként mindent cukor nélkül fogyasztok és a sütibe is általában erirtitet teszek.

    Szia , szép estét Kata :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan nem tudom, hogy miért, de az olíva olaj is használható még (nyersen). Én az ízével nem vagyok kibékülve, azért nem preferálom.
      A lángosban a mandula édeskés ízét az őrölt kömény jól ellensúlyozza. Újabban kicsit megpörköltem a mandulát, az is jót tett neki. Ne félj sózni sem, egészséges! A gesztenyeliszt nagyon jó, rugalmas tésztát ad (pl. a palacsinta nem törik), de még édesebb.

      Tettem fel a lángoshoz egy újabb variációt. Mikróban csináltam, de sütőben is lehet. Egész jó, és nem zsíros! Azt hiszem, esti szalonnasütéshez kenyér helyett bevetem.

      Az eltevésnél cukor helyett nyugodtan használj Steviát. Bioboltban kapsz port, az a legjobb. Nincs mellékíze. Eritrittel én sem merek eltenni. Ha édesítés kell, majd felhasználáskor hozzáteszem. Persze egy kevés cukor nem árt, de nem érdemes rászokni újra (függőséget okoz, mint a cigi).

      Nagyon jól néz ki ez az édes-savanyú recepted! Szívesen felteszem, ha gondolod. Nekem is rengeteg cukkinim van már most! Kirántva is jó, de leginkább alma helyett szoktam használni: citrommal, eritrittel összepárolva, tölteléknek. Pitébe, palacsintába, és garantáltan fruktóz mentes!!! (Kompótnak sem rossz!:-))

      Egyébkét az elismerés nagyon jól esett, aranyos vagy! Örülök, hogy tudod hasznosítani az ötleteimet, nem dolgozom hiába! :-)) köszönöm...
      Anna

      Törlés
  18. Szia Anna ! Nekem a kenyérpótlás okozott eddig a legnagyobb gondot,ezért is örülök az újabb lángosreceptednek.Még lenmagolajat kell beszereznem, mert itt a faluban, ahol lakom, nincs ilyen üzlet.
    Kb 1 hónapja teljesen elhagytam a tejterméket, ami nem volt nehéz, mert a tejet, nem is szerettem soha.A tejfölös, joghurtos dolgokat viszont igen, de most már nem hiányzik és a kókusztej nagyon jól helyettesit.Kókusztejporból szoktam késziteni.
    Ma az ebéd cukkinifasirt és petrezselyemzöldes-citromos sárgarépafőzelék, hát nagyon szuper lett.A cukkinihez muszáj volt valami lisztet tenni,volt még itthon csicseriborsó azt daráltam meg többszöri nekifutásra, de sikerült a kis " betongolyócskákat " lisztté őrölni.Teljesen semleges ize van, régebben zabliszttel kicsit kesernyés volt.
    Én is úgy kezdtem egy pár éve, hogy zabkorpát tettem a joghurtba és gondoltam, hogy mennyit tettem az egészségemért !Ez már nagyon messze van és folyamatosan tanulni kell, de megéri.
    Abban biztos lehetsz, hogy nem dolgozol hiába, mert nekem nagyon sokat segitesz.
    Szép napot :) Kata

    VálaszTörlés
  19. Lenmagolajat beszerezni legegyszerűbben a http://www.biobolt.e-tar.hu/ -tól tudsz. Kiszállítják, ha akarod, vagy kinézel egy hozzád közel eső PickPack pontot, és oda elmész érte. Náluk olajtalanított magliszteket is kapsz. A mandulaliszt sokszor hiánycikk, de más lisztet nyugodtan vehetsz. A csicseriborsót hajítsd ki!!!! Hüvelyes, pillangós, pont a te érzékeny bélrendszerednek nem való!!! (Nem fájdult meg tőle a hasad?) Tökmaglisztet vagy napraforgólisztet használj helyette (az utóbbitól az étel zöld lesz, ne lepődj meg :-) A szezám- v. máklisztet is megpróbálhatod, így megőrölve másképp viselkedik, mint egészben. A húgomat megkérdeztem, azt mondja, hogy lisztnek meg tudja enni, semmi baja tőle, de egészben nem tesz jót...

    VálaszTörlés
  20. Kedves Anna !
    igazad van, a csicseriborsó liszttől bizony még jobban viszket a bőröm és a hasam is fáj megint.Már ki is dobtam.Neked is és a húgodnak is köszönöm a sok hasznos tanácsot.
    Remélem, eljutok egyszer odáig, hogy nem szenvedek ettől a bőrviszketéstől. A húgodnak is volt ilyen panasza ? Ez még kellemetlenebb, mint a fájdalom.1-2 óráig tart főleg reggelente.
    Reggelire elkészitettem a káposztás lángost, nagyon finom.Batátát szeretném kipróbálni, ha kapnék a piacon, azt javaslod, vagy inkább nem ?
    Előbb-utóbb összeáll majd egy étrend, de még a berögzült dolgokat kell kiváltani .A mandula és kókuszlisztből készült sütik is finomak.
    Köszönöm , hogy ilyen segitőkész vagy.

    Szép napot ! :) Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkérdeztem a szakértőt! :-)
      Régen, amikor gyengébben volt, neki is voltak allergiás tünetei. Ezt az áteresztő bél miatt felszívódó, félig emésztetlen dolgok okozzák. Akkor ő a GAPS diétával kúrálta magát: "sokféle húsból, bőrből, csontból egy jó erős húslét kell főzni. Az napokig eláll a hűtőben, rendszeresen kiveszel belőle egy adagot és frissen alaposan bezöldségeled. Levesbetét helyett egy nyers tojássárgáját teszel a tányérodra és arra szeded rá a forró levest. Fontosak a bőrök, porcok, inak, ezek segítenek regenerálni a bélfalat." A tanács szerint ezt hetekig kell fogyasztani, napjában többször, amíg jobban nem leszel. Utána is csak fokozatosan térj át a normál (paleós!) kajára, maglisztekre, sültekre.
      (talán nézd meg az oldalukat)
      A levesbe szerintem tegyél néha őrölt gyömbért, néha kurkumát vagy fokhagymát. Ezek gyulladáscsökkentőek és a leveseid íze is változatosabb lesz. Meg a húsféléket is variálhatod. Napi 5-6 tojássárgáját nyugodtan megehetsz!

      A batátát nem ismerem, még sose fogyasztottam. Próbáld ki! ...
      Krumpli helyettesítésre én felfedeztem az éretlen sütőtököt. Szerintem az jobb. Tavasszal vetettem egy csomót, már nemsokára ehetőek az első termések. Ilyenkor még nem édes (és a GI-je is alacsony).

      A mákos kaláccsal most vigyázz egy ideig, mák nélkül is finom, inkább úgy készítsd!

      Törlés
  21. Szia Anna !
    Újra kaptam egy óriási segitséget és ahogy tanácsoltad, megnéztem GAPS diéta leirását. Nem tanácsolja a batáta fogyasztását sem , amig a kúra tart.De megleszek nélküle úgy gondolom, hisz olyan sokféle tippet találok az oldaladon .
    Alig merem leirni, hogy ma elmaradt a menetrend szerinti bőrviszketés ! Neked köszönhetem ,pontosabban, hogy ráébresztettél arra, hogy ne süssek kenyeret az üzletben kapható "gluténmentes" lisztekből.Pár napja azokat a reggeliket készitem, amiket tanácsolsz, ma pl egy kis cukkinit lereszeltem, fokhagyma, köménymag, só, bors és apróra vágott sonka. Lett belőle egy nagy lepény, nagyon finom és laktató volt.
    A rántott húst pedig mandulaliszt, tojás és újra mandulalisztben paniroztam és kevés kacsazsiron megsütöttem a sütőben.Párolt zöldség volt a köret hozzá, jobb volt, mint a régi változat.
    Úgy érzem, hogy többet tudok a kertben is dolgozni, sokkal jobban érzem magam.
    Szóval nem tudok elég hálás lenni neked és a szakértőnek :).
    Olyan érdekes, hogy az ember szervezete jelzi is talán, hogy mire van szüksége, mert soha nem főztem annyi húslevest, mint mostanában.
    Be fogom tartani a GAPS diétát és a tanácsaidat.
    Várom a sütőtököt, hogy megjelenjen biztos lesz mindig 1-2 éretlenebb is, krumpli helyett beiktatom az étrendembe.Zellert és répát szoktam nagyobb kockákra, karikára vágni és pár percig sós vizben megfőzöm, utána kizsirozott teflonserpenyőben átpiritom petr. zölddel, gyömbérrel megszórom, nagyon finom.
    A kinai -féle receptet természetesen felteheted én örülnék neki.A cukkini kockákat nem kell sózni, jó erős ecetes -édesitős vizben meg kell főzni nem nagyon puhára és száraz dunsztba tenni.Télen még savanyúság helyett is jó.
    Kitaláltam még egy másik receptet is, amit évek óta készitek : csirkemell ledarálva, hagymás zsiron kakukkfűvel megszórva átpiritom és vegyes zöldséggel együtt tepsiben vagy jénaiban puhára párolom.Ha nincs itthon sokféle zöldség jó a finom zöldségkeverék, amit a Familys kocsiról veszek, ebben nincs borsó és bab.
    Kicsit hosszúra sikerült a levelem, elnézést.
    Köszönöm a sok jó tanácsot !

    Szép napot Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jobban vagy! Azért még visszajöhet, vigyázz a borssal is. Keveset!
      Kipróbálom a cukkinit, de jó lett volna, ha mennyiségeket is írsz, így nekem kell kikísérletezni. A darált csirkemelles recept is finom lehet!
      A sütőtök mindenhogy jó! Gondold azt, hogy édesburgonyát eszel :-))
      Ha falun laksz, felétek biztosan termeli valaki, próbálj tőle vásárolni félérettet... A kerek sütőtök is jó, későn lesz, de a fagyokig nem cukrosodik.
      Reggeli ügyben, ha tanácsolhatom, tanulmányozd át a Tojáskönyvet, nagyon érdekes! A "hasznos oldalak" -nál megtalálod.

      Törlés
  22. Szia Anna , már irom is : 3 kg cukkini kockára vágva,7dl 10% -os ecet,1, 75 kg kristálycukor, de én ezt soknak találtam és kb 1,20 kg-ot tettem bele, de mostmár steviával fogom, ahogy tanácsoltad, 1 evőkanál gyömbérpor és 1 késhegynyi fehér bors.
    Nem kell puhára főzni, az ecet miatt amúgy sem tud, a habot le kell szedni.Ha már nem túl forró, lekötni és én mindent száraz dunsztba szoktam hagyni 2-3 napig.
    Szóval a felkockázott csirkehúst vöröshagymán pár percig párolom és akkor ráteszek 1 kis doboz paradicsompürét, 3-4 apró paradicsomot, szálasra vágott piros, fehér és zöldpaprikát, mikor milyen van éppen a hűtőben,az édes-savanyú cukkinit,a levét nem szoktam mindet nehogy túl savanyú legyen, csak egy keveset ,
    sárgarépakarikát, zellert, kockázva és lehet konzerv kukoricát, de én azt nem szoktam.
    Ha nem igy használjuk fel, hús mellé savanyúságnak is kitűnő.
    A cukkinirecept Pákozdi Judit 33 cukkini recept c. füzetéből való,a többit én gondoltam hozzá .
    Megint ráéreztél, hogy a reggelit kell még kicsit változatosabbá tennem, mert kicsit egyhangú már, a reggelim és a vacsorám is.Feltétlen megnézem a Tojáskönyvet, de ma még csak most tudtam ideülni a géphez.
    Köszönöm az újabb jótanácsokat , szép estét ! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óriási!!! Köszi a receptet! Most mindenki cukkinit tesz el, rengeteg terem, jó rá az idő. Ma már nem , de holnap megcsinálom, lefotózom és fölpakolom.

      Amíg nem tudsz hozzáfogni a Tojáskönyvhöz, gyors segítség: minden másnap (kétnaponta) reggelire 3 tojás (nem kevesebb, de lehet több!). Főve vagy sütve, lágy-tojásnak, tojáskrémnek, rántottának, sonkával, kolbásszal...stb. változatosan. szépen megsózni, hogy könnyebb legyen emészteni, hozzá savanyúság, zöldféle, egyéb... Majd egyszer elolvasod róla az okosságokat...
      Én vacsorára csak erőlevest ennék, tojással. Vagy valami nem túl tartalmas levest, úgy szoktuk mondani, hogy Zilahy levest ("Valamit visz a víz" :)) pl. répaleves, fokhagymaleves, instant zöldségleves (házilag is készíthető, most bővítettem egy gulyásleves porral). Esetleg halászlét...
      Én az erőlevesre szavazok.

      Törlés
  23. Szia Anna ! Nagyon szivesen, nem gondoltam volna, hogy egyszer az én receptem is fent lesz a neten.Hozzákezdtem a tojáskönyv olvasásához, nagyon sok új infót találtam benne.Ma megvettem az egyhetes húsleveshez az alapanyagot,egy jó nagy velőscsontot is sikerült, a kutyusaim nagyon fogják értékelni. Nem fogok ráunni, mert szeretem. A leveseid között viszont nem találtam rá az instant leveseidre, hol találom ?
    Kaptam az üzletben lenmagolajat is, neki is láttam sütni egy kis kenyérkét, mert bevallom töredelmesen, hogy rettenetesen hiányzik néha.
    A helyzet az, hogy már nem ragadt a tűre, ezért ki is vettem a sütőből és felvágva tapasztaltam, hogy ragacsos a belseje, most sütöm tovább.
    Nagyon jó ötlet megint amit irtál, az instant levespor, mert én eddig leginkább mélyhűtve raktam el adagokban a zöldségfélét, de megpróbálom a száritott módszert feltétlen.Ezzel egykettőre készen lesz a Zilahy-féle :) leves.

    Örülök, hogy tojást-tojással javasolsz, mert nagyon szeretem.Tavaly raktam el sokféle csatnit, körte, alma, cékla, azzal is jó lesz, mert sajnos a nyers paprikát és hagymát nem birom, bár szeretném, a paradicsomot meg nem tanácsolja a paleo sem.Na meg az én problémámmal főleg nem.
    A kinai receptet még azzal szeretném kiegésziteni, hogy az ecetet és az édesitőt először fel kell forralni, és akkor kell beletenni a cukkinikockákat. Viz semmi !
    Szép estét ! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Vendégem volt, csúszik a cukkini-eltevés...
      Oldalt a menüben csak rá kell kattintanod az instant levesre, de írom a linket:
      http://paleol-dal.blogspot.hu/search/label/instant%20leves
      Kenyérügyben javasolom neked a mikrót... Tudom, nem trendi, de úgyis ritkán eszünk kenyeret, és kihűlve, azért én nem tartom neccesnek.
      Ha mindenáron sütőben akarod sütni, akkor készítsd laposra, mint a lángost. Hamarabb átsül.
      Nem tudom, hány kutyád van arra az egy csontra, de nálunk minden kutyának külön csont kell! :-))

      Törlés
  24. Szia Anna !
    Hát persze, hogy ott van a helyén a többi recept között az instant leves is, sőt, mikor rátaláltam az oldaladra, ez tetszett először. Elfelejtettem, annyira leköt most a sütés -főzés.Holnap kipróbálom a mikróban sült cipót, habár nem használom egy ideje,de néha szerintem is belefér.Annyira jól néz ki az a cipó és arról már letettem, hogy a sütőben ilyet tudjak késziteni.
    Az egyhetes leves megfőtt természetesen 2 nagy csonttal, mert két kutyus van a háznál :)
    Ma ért egy kis kudarc, gofrit sütöttem volna de úgy beleragadt a gofrisütőbe, hogy késsel kellett levakarni.De sebaj, a maradék " tésztát" felhigitottam egy kis kókusztejjel és megsütöttem kikent palacsintasütőben. Finom volt .
    Szép estét ! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gofri cikis! Nekem is beragad, ha nem teszek alá meg rá elég vajat. Én császármorzsának szoktam megcsinálni mérgemben. Próbáld gesztenyével. Az jobban összeáll... Sajnos a bucit csak mikróban tudom megcsinálni. Azért tettem zárójelbe, mert páran kifogásolták. Ha forró sütőbe teszed, akkor, mint a piskótát finomra lehet sütni, de nekem nincs kicsi sütőm, a nagyban meg energiapocsékolásnak tartom azt a pici bucit. :-))
      Marad a mikró...

      Törlés
  25. Szia Anna !
    Hát enyhén szólva is cikis ! De nem kentem ki a gofrisütőt, még régen, amikor fehérliszttel készitettem, gyönyörűen megsültek és egy se ragadt le akkor ,igy hát eszembe nem jutott, hogy kenjem ki....na sebaj, a jó pap is holtig tanul.Igen, császármorzsa lesz a következő kisérlet.És nagyon tetszik a morzsóka is, már a neve miatt is megcsinálom a napokban.
    A mikrós bucit alig merem leirni, totál elégettem.Hát ez van .:) De a balsikerektől eltekintve nagyon sok minden sikerül és nemcsak ehető, hanem finom is.
    Nem vagyok az a könnyen feladós fajta /kos/ és a pozitiv gondolkodásról ne is beszéljünk.
    Lényeg : sokkal jobban érzem magam ! Ezt a tanácsaid betartásával kezdem érezni, amiért nagyon hálás vagyok neked.
    Szép napot ! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Mikrós buci, 1 tojásból (2 fehérje) 2,5 perc! se több, se kevesebb! Nem lehet elrontani! Állj mellette és ha kész, vedd ki! Ennyi!!!..
      Csak, hogy össze ne keverd: császármorzsát darált dióféléből, morzsókát maglisztből kell csinálni.
      Mindegyik lehet sós is, köretnek vagy levesbetétnek. Jól helyettesíti a kifőtt tésztából készült dolgokat. (mákos-, diós tészta, sonkástészta, utóbbiba még liszt sem kell! Finom!!).
      A gofri könnyen leragad, mert a mandulaliszt ragacsos. Próbáld darált magokból. A gesztenyén túl még a kókuszreszelék v. liszt is jó. A "Szakértőnk" cukkinit, répát, sütőtököt szokott reszelni bele (fokhagymát a sósba). Úgy is finom és lazább lesz. Keverhetsz a tésztába mákot, szotyit, apróra vágott tökmagot... stb!!!
      Ha ezt a keveréket serpenyőben, zsírban sütöd ki, akkor lepcsánka a neve, nagyon jó köretnek hús vagy főzelék mellé... Akkor nem kell bele édesítés.
      Vigyázz, pihenj sokat! Kaja után fél órára dőlj le és háton fekve, vízszintesen pihenj, ha tudsz. Mosogatni ráérsz azután...

      Törlés
    2. Csináltam paleós mákos rétest, föltettem...
      Vigyázz, rengeteg benne a mák, nem neked való!!! Almásat cukkiniből, túrósat tojásból nyugodtan csinálhatsz. A káposztásat nem mondom, mert nem tudom, bírja-e a gyomrod...
      Esetleg tökös-mákost, de annak nem írtam még be a receptjét...

      Törlés
  26. Boldog Névnapot kivánok szeretettel :) Kata

    VálaszTörlés
  27. Az édes-savanyú recept fönn van.
    2 dolgot nem tudtam: 1/mennyi víz kell hozzá? 2/hámozzuk-e, belezzük-e a cukkinit?
    Javítom, ha nem úgy van!
    Jól vagy? Szép napot! -A-

    VálaszTörlés
  28. Ma találtalak meg Anna, és máris szeretlek!
    Kérdeznék vmit: sok gyümölcs barack, ő.barack, szilva termett az idén. Nem főztem lekvárt, mint régen, hanem robotgépben összeturmixoltam, és kicsi üvegekben a fagyasztóba tettem őket. Jól csináltam?
    Szeretettel köszönt: Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! :-)
      Ha a fagyás közben nem nyomta szét az üveget, akkor szuper! Jó lesz gyümölcsfagyinak is, vagy bármikor leaszalhatod gyümölcslapnak...
      Jó bóklászást a receptek között!

      Törlés
  29. Szia Anna !

    Egy időre eltüntem, mert elkapott a lumbágó annyira, hogy képtelen voltam bármit is csinálni, még most tudtam 3 hét óta leülni a géphez is, de köszönöm, már most megmaradok, úgy néz ki. Hiába na, ha elkap a hév a kertben nem tudok megállni, csak ha muszáj és elég volt egy rossz mozdulat, szilvát szedtem és a létráról már én is lepottyantam .:)
    Na de a lényeg : semmi viz nem kell az édes-savanyúhoz és én ki szoktam belezni és meg is hámozom a cukkinit, de ha nagyon gyenge, akkor szerintem nem is kell.

    Szép napot és köszi, hogy rámnéztél .:) Kata

    VálaszTörlés
  30. ..... most olvastam el a receptet, bocs, hogy előbb válaszoltam és csak utána néztem meg.... én sót sem szoktam tenni bele egyáltalán, nem kell és vizet pedig azért nem, mert a cukkini enged annyit, amennyi elég. De ettől függetlenül szerintem úgy is jó, ahogy irtad, csak az egy másik változat... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Átírom így a receptet, hisz a tiéd!
      Bár nekem így is sikeresnek tűnt...
      A szilvát nem szedik, hanem rázzák! (teríts alá valamit) Fölszedni egyszerűbb!! :-)
      További jobbulást!

      Törlés
  31. Köszi.....jó pap is holtig tanul :) jövőre rázom...bár a beraknivalót kicsit nehezebb lerázni..holnap csinálom a töklekvár receptedet, cukkiniből, nem tudom megunni, szinte naponta készitek valamilyen formában.
    Nem biztos, hogy át kell irni a receptet, hisz jónak találtad.Esetleg nem olyan intenziv izű, de az nem gond, sőt, többet lehet tenni a kajába.

    Jó pihenést ! Kata

    VálaszTörlés
  32. Szia Anna! Szia Mind! - / Ágnes vagyok, a "gyümölcsfagyasztó" / Jó olvasni Titeket. Szárnyakat kapok a kommentjeitektől. Azelőtt - paleo előtt, meg a Noé-bárkája előtt, szegény anyukám mennyit fáradozott a lekvárfőzéssel. Én meg - a paleonak hála - csak összedarálom a gyümikéket, és zsupsz! mennek a fagyasztóba. Azóta kóstolgattunk belőlük. Fincsik! Pici üvegekbe raktam őket, és semmi bajuk nincs az üvegeknek. Most a barátnők gyűjtögetik nekem a tejfölös dobozokat, mert olyan nekem nincs! Kíváncsi vagyok, hogy azokban működik-e. Megpróbálok paradicsomot is így eltenni. Hátha-hátha-hihi.
    Örüljünk az életnek, a paleonak, az új kalandoknak a sikereknek!
    Szeretettel-szeretettel-szeretettel: Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ágnes! De jó, hogy írtál!!!
      Szerintem is tuti a paleó!! :-)
      Csak egy tanács: bármelyik multinál kapsz 50-100 db eldobható műanyagpoharat. Nem kell a barátnőket tejföl-fogyasztásra kényszeríteni! :-))
      Kis celofánnal ugyanúgy lekötheted, mint régen a befőttet. A rámelegíthetős jobb...
      Én (lehet, hogy már mondtam) vastagabb hűtőzacskóban elsimítva, laposan fagyasztom. Ha úgy adódik, csak letörök belőle egy darabot...
      Jó "befőzést"! Szép őszi napokat!

      Törlés
  33. Szia Anna!
    Köszönöm a tippet a lapos-fagyasztásról! Annyira egyszerű, annyira kézenfekvő. Sőt! Én már régóta - na nem Noé óta, de a Vörös tengeri kaland környékén már biztosan - alkalmaztam petrezselyem, és zellerlevél fagyasztására. De csak és kizárólag e két növénykénél. Te most felnyitottad vaksi szemeimet. Hát tényleg pofon-egyszerű. Mit görcsöltem anyukám üvegecskéivel, meg a barátnők tejfölös poharaival...
    A barátnők esznek tejfölt ... naná. Majdcsak sikerül - szelíd rábeszéléssel - meggyőznöm őket...
    Szeretettel-szeretettel-szeretettel: Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))
      1. tegyél alá vágódeszkát, amíg megfagy, hogy egyenes legyen és kevés helyet foglaljon el.
      2. Noét mostanában ne nagyon fesd a falra, mert megjelenik...! (Nem Noé)
      3. A barátnőket a legelső egészség-afférjuk majd meggyőzi, ne félj!

      Törlés
  34. Lehet, hogy ez a étkezési időbeosztási rendszer természetesnek tűnik, de egyáltalán ki mondta, hogy kell 3szor enni?
    Ettek az ősemberek naponta háromszor? Lehet, hogy egyszer ettek késő délután, a sikeres vadászat után. Előtte legfeljebb vmi apróságot, bogyót, magot?

    Ezen kívül tudom, hogy aki nem reggel 6-7-kor kel fel, az ellentmond a szabályok nagy könyvének, de mégis mi van azzal, aki 12-kor kel fel? Annak a napja 12-kor kezdődik, nem fog reggelizni 6-8 között, és este 11-kor vacsorázik, mert utána még 3-4-ig fenn van éjszaka. Lehet, hogy nincs kint fény, de a fényviszonyok elve szerint télen már 3-4 körül le kellene feküdni, nem igaz?

    Bármi, ami túlzottan, szinte teljesíthetetlenül be van szabályozva, az nem természetes és nem jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van. De az is igaz, hogy ami természetellenes, az nem egészséges. Az ember ősei éjszakai állatok voltak, de mi már a nappali életvitelre alakultunk át. Az éjszakai műszak, a télen-nyáron egyforma intenzitású munka, a mesterséges fénnyel meghosszabbított nappalok (olvasás, TV, számítógép) mind civilizációs ártalomnak számítanak és valójában embertelenek. És 100 évnél sem sokkal régebbiek! Vagyis nem adaptálódtunk még hozzá.
      Szerintem sem kell kettőnél többször enni egy nap, és az esti 12-14 órás "böjt" igen természetes és egészséges.
      Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy a kínaiak hogyan állapították meg a szervezet fázisait pont így, mindenesetre ők még archaikus ritmusban éltek. Azt azonban biztosan tudom, hogy felkelés után egy-két órán belül a legjobb a tartalmas, zsíros főétkezést lebonyolítani.
      Segítségül egy kis szakirodalom: http://hu.scribd.com/doc/99692741/Legrady-Peter-Tojas-taplalkozas-egeszseg

      Törlés