2011. március 9., szerda

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

















                              ***










Talán az év legszebb része a Tavasz, és az év legszebb ünnepe a
Húsvét
A természet újraéled, új remények születnek, az élet megújul, a földből kibújnak a virágok, mindenütt friss a zöld, tavaszi illatok: a
feltámadás




Erre gyúrunk a Nagyböjtben. 
Kitakarítjuk életünk lomtárát, helyet biztosítunk a jövendőnek. 

E készülődéssel telik majd el a Nagyböjtnek 
mind a hat hete.







Hamvazószerdán 
van egy szép régi szokás. A múlt évi virágvasárnapkor megszentelt barkát, mely idáig szentelményként a házat óvta vázában vagy az eresz aljában, most összegyűjtik és nyílt tűzön elégetik. Hamuját tálcára rakják , majd megkenik egy csipetnyivel mindenki homlokát. Emlékeztetve őket az egész Univerzummal való egységre meg az elmúlásra, és hogy egész életünkkel az Örök Húsvétra készülünk!




Ezen a napon egyszerű, húsmentes ételt eszünk, keveset, gyorsan  elkészíthetőt, hogy több időnk maradjon az élet evésnél fontosabb kérdéseire: 


"...ne aggodalmaskodjatok azon, hogy mit együnk, mit igyunk, mibe öltözködjünk... Mennyei Atyátok tudja, hogy mindezekre szükségtek van. Keressétek először Isten Országát és az Ő igazságát, a többit megkapjátok hozzá!" Mt 6,25-34



SPENÓT KIRÁNTOTT GOMBAFEJEKKEL


Hozzávalók:
  • 1 cs. mirelit spenótkrém
  • 2 fej fokhagyma (5-6 gerezd)
  •    egy kevés zsír
  • 3 evőkanálnyi szezámmag
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojássárgája/fő
  •    só, pirospaprika (ízlés szerint)
Elkészítés:


A fokhagymát megtisztítjuk és vagy  megreszeljük vagy nagyon apróra felvágjuk. Egy kevés zsíron megfuttatjuk és feleresztjük a (mirelit) spenót levével. Pár perc forrás után rátesszük a többi spenótot, egy kevés vajat és lefedve hagyjuk, amíg elkezd forrni. 

 
Közben a szezámmagot erősebben megpirítjuk, kávéőrlővel megőröljük, 
egy kevés forró spenóttal,  
pár tojássárgájával, 
pici pirospaprika porral simára keverjük és besűrítjük vele a főzeléket. 



Ez után már nem főzzük, csak megsózzuk és tálaljuk.


A rántott gombához: 


  • 3-5 gombafej/fő
  • kókuszzsír a kisütéshez
a panírozáshoz:
  • pár kanál szezámpehely
  • tojás /fehérje/
  • darált mandula
Elkészítés:

A gombákat gondosan megmossuk, lecsöpögtetjük. A gombatalpból levágunk (nem kitörni!), esetleg lehúzzuk a héját és először a szezámpehelyben, majd a felvert tojásfehérjében megforgatjuk és darált vagy apróra vágott mandulával bepanírozzuk.

Forró bő kókuszzsírba tesszük sülni úgy, hogy először a lemezei nézzenek lefelé, majd félidőben a hátára fordítjuk és szép világos őzbarnára sütjük

(én nem szoktam lefedni).



Papírszalvétára kiszedjük, megsózzuk és tálaljuk.

















Aki szereti a hagyományos spenótot, az tudja, hogy attól finom, hogy eredetileg jó sötét rántással és sok fokhagymával készült. Ezért érdemes beletenni a közepesen megpirított, őrölt szezámmagot, ami hozza ezt az ízt. Tudjuk, hogy csak a gabonákat kell megfőzni, egyéb magokat nem, ezért elég a végén hozzáadni. Hogy lágyabb legyen az íze, tej/tejszín/ helyett kerül bele a vaj és a tojássárgája. Utóbbival már nem érdemes forralni, mert az összepelyhesedik. Az íze ugyan nem romlik el, de már nem lesz olyan gusztusos...


***
Kertünkben már megjelentek az első kis virágok... kinyílott a barka a mogyorón is. 
Milyen kellemes, hogy nem vagyunk a virágporra allergiásak!



2 megjegyzés: