2011. december 26., hétfő

Karácsonyi "sütik"

Siba Anikó paleós sütemény-receptjei:
(BB átdolgozásában) 
(Kicsit változtatott az összetevők arányán)

 
1.  Dióskifli











Hozzávalók:
  • 15-20 dkg darált dió*
  • 7-8 evőkanál mandulaliszt **
  • 10-12 dkg vaj
  • 1 késhegynyi Stevia
  • vanília aroma
  • pici só
  • 1 tojás (-nak megfelelő menny. fehérje)
  • a forgatáshoz por-xukor


Elkészítés:



A hozzávalókat összegyúrjuk,  








kézben lehet formára sodorni. 



Mivel nagyon ragad, mandulalisztbe lehet hempergetni, hogy könnyebben lehessen formázni.









Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben (150 fok)  10-15 perc alatt megsül.







Még forrón, vaníliás por-xukorral megszórjuk. 








2. Gesztenyés kifli

Hozzávalók:

  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg gesztenyeliszt
  • 10 dkg zsiradék
  • 10 dkg xukor
  • rum aroma
  • pici só
  • 1 tojás
  • a forgatáshoz por-xukor

  Elkészítés: mint fenn....




Alice is küldött képeket egy különleges édességről:

Karácsonyi gyümölcs-beigli 
 
Gyümölcslapot készítünk, és azt megtöltjük mákos, diós vagy gesztenyés töltelékkel.















Hozzávalók /laponként/:
Gyümölcslaphoz:
  • 3 db banán
  • 2 db alma
  • plusz 1 alma, vagy ennek megfelelő súlyú kiwi / meggy / szilva / barack / eper / szeder / áfonya... stb. (lehet fagyasztott is, akkor előbb kiengedjük és lecsöpögtetjük)
  • csipetnyi só (fontos!)
    Elkészítés:

    A kiválasztott gyümölcsöket megtisztítjuk és péppé turmixoljuk.
    Langyos kókuszolajjal megkent sütőpapíron egyenletesen szétterítjük, és légkeveréses villanysütőben, résnyire nyitott sütőajtónál, a legalacsonyabb fokozaton lappá aszaljuk. (gyümölcslap)


    Töltelékhez:
    • 10-15 dkg darált mák  vagy darált dió
    • 5-8 dkg Xukor
    • Vanília aroma
    • pici  víz 
    • 2-3 lap zselatin
     
    A töltelékhez a mákot (diót) összefőzzük a xukorral és a meleg vízben feloldott zselatinnal. A végén teszünk bele pár csepp vanília aromát. 




    A meleg masszát egyenletesen elterítjük az előzetesen gőz fölött kissé megpuhított gyümölcslapon,  apróra darabolt kandírozott narancs ill. citromhéjjal  (kandírozott citrushéj) vagy mazsolával megszórjuk és fölcsavarjuk.
















    A sütőpapírba visszatekerve pár óráig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy megpuhuljon a lap,
    majd recés késsel, óvatosan fölszeleteljük





























    *előáztatott dióból
    **minden maglisztet előáztatva használunk
    (áztatási idő 16-24 óra, a áztatóvizet elöntjük!)


    6 megjegyzés:

    1. Minden idők legjobb sütijei!:)
      Boldog karácsonyt!
      Üdv,
      MW

      VálaszTörlés
    2. Szuper!!! Szerintem is!
      Továbbítom a feltalálónak!
      Nektek is további szép Ünnepet!

      VálaszTörlés
    3. Gyönyörű! Meddig tartható el?Kókuszos töltelékre lenne valami jó kis ötleted?

      VálaszTörlés
    4. Kókusztekercs???? Egyik lap kakaóval, másik natúr kókuszos (eritrittel édesítve), egymásra fekteted és fölcsavarod...

      Tartósság: az ünnepeket kibírta volna, ha el nem fogy... :-)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. pl. ezt próbáld ki... jónak tűnik...
        (de csak eritritet használj, a nyírcukor hajt, a kókuszcukor pedig a répacukornak megfelelően megemeli a vércukrot. Ghee helyett jó lesz a kókuszzsír is)
        http://www.nosalty.hu/recept/paleo-kokusztekercs

        Törlés
      2. Köszönöm! A lapok már készen vannak, várják a tölteléküket.:-)

        Törlés