2013. december 24., kedd

A ketogén kockázatai


Részletek Szendi Gábor: A ketogén étrendről c. cikkéből, amit a PALEOLIT életmód magazin 2013/1 számában közölt.














>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
...........

"...Csodadoktorok mindenre jó "evolúciós orvoslási" módszereként árusítják a ketogént, sőt annak eltorzított változatát, és ennek már a visszajelzések szerint túl sok ember látta a kárát.
....
A kókler tanács úgy szól, hogy "a ketogén étrend mindent tartalmaz, nem kell mellé semmit szedni".
A valóságban a ketogénnek számos rövid és hosszútávú kockázata van.
A korai kockázatok közé tartoznak a gasztrointesztinális panaszok (hányás, hasmenés, székrekedés, gyomorhurut, hipoglikémia, kiszáradás, zsírundor, zsíremésztési problémák, fehérjehiány, fertőző betegségek)
Hosszútávon a súlyos vitamin- és ásványianyag hiány, a vesekőképződés, a csontritkulás, a vashiányos vérszegénység, a magnézium-, kálium- és nátriumhiány, stb.
Ezek a problémák kivédhetők, nem jó homokba dugni a fejünket. Ezzel természetesen nem elriasztani akarok  bárkit is a ketogéntől, csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy a ketogént csak indokolt esetben érdemes alkalmazni, amikor a nyereség jóval meghaladja a kockázatokat.

A vesekő, ketogén étrend követése esetén, 3-10 %-ban alakul ki, szemben az átlagnépességben tapasztalható 0,1%-os előfordulási aránnyal. A vesekő a fokozott savasodás és a csontok bomlása miatt alakul ki, csökken a citrátszint is, és ezért nő a vesében a kalciumürítés. A vizelet alacsony pH-ja miatt a húgysav hajlamos a kikristályosodásra. Ezt kivédendő, ajánlott naponta két részletben összesen 220 mg/kg kálium-citrátot fogyasztani. .....
Ez a mennyiség egy 70 kg-os ember esetében tetemes, talán kisebb dózisban is elégséges szedni. Két árulkodó jelet szokás figyelni: az egyik a vérben mért calcium/kreatinin arány, amelynek 0,2 mg alatt kell maradnia, másik a vizelet pH-ja, mely nem csökkenhet 6,5 alá. Érdemes pár havonta ultrahanggal ellenőrizni a vesék állapotát, mert gyógyszeresen le lehet bontani a köveket.

A másik komoly kezdeti problémát a gasztrointesztinális panaszok jelentik, ám ezek idővel rendeződnek.
Székrekedést érdemes Psyllium Huskkal (útifű maghéjból készült porral vagy kapszulával) rendezni. Nem növeli meg a vércukor szintet és mellékhatás mentes.

Vitamin- és ásványianyag pótlásban segítséget nyújthat a most megjelenő Új vitaminforradalom c. könyv.
Szokás azzal érvelni, hogy az inuitok évezredek óta jól elvannak vitaminpótlás nélkül is. Csakhogy rengeteg D- és A-vitaminhoz, illetve omega-3-hoz jutnak speciális tengeri táplálékuk folytán, amit az egyéb állati eredetű húsok és zsírok nem tartalmaznak, sőt, az állati zsírokban elég sok az omega-6 zsírsav.
Az inuitok K2-vitamin hiányban szenvednek, és ereik el is meszesednek, továbbá genetikailag alkalmazkodtak a nagyon alacsony C-vitamin szinthez, amit egyébként nyers hús fogyasztásából fedeznek. A komplex E-vitamin a zsírok oxidációjának kivédésében, a B-vitaminok pedig az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlenek.
Mivel kalciumot a paleósok zöld növényekből vesznek fel, a ketogén étrend esetén fontos gondoskodni a megfelelő kalciumpótlásról, a magnéziumhiánynak pedig a ketogéntől függetlenül is mindenkinek fontos elejét vennie.
Gyakori a vas- és cinkhiány, ill. meglepő módon a nátrium- és a káliumhiány is, utóbbi forrásai szintén a zöld növények volnának. Ezért fontos a sózás és a kálium-citrát fogyaszása, függetlenül a vesekőkockázattól.
Ketogén étrend következtében kialakulhat szelénhiányos szívizombetegség is, ezért ajánlott fokozottan figyelni a szelénpótlásra.
...........
Összességében a ketogén étrendet tartogassuk speciális esetekre, egészséges embereknek nem feltétlen indokolt, de ha mégis ezt az étrendet választják, tegyék ezt tudományos alapon, hogy kivédhessék az esetleges kockázatokat. ..."
...........
Szendi Gábor

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Érdemes az egész cikket megszerezni és elolvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése