2015. július 26., vasárnap

Az én, 60g/nap, CH programom



Ha az étkezésre fölhasznált alapanyagok ajánlott napi mennyisége /1360Kcal/

  és ezt 30%-al csökkentem  950 Kcal-ra 

                  a  40g Ch esetében és
 a 60g-ra növelt Ch-val
                                                                                                                              
10% =                           (97Kcal)
20% =                                                      (190Kcal)

Szénhidrát (4Kcal/g)        24g/nap                         48g/nap

Zöldségek (10-15g Ch)    5-45dkg                       10-60dkg
+Saláta/Savanyú(5g Ch)                                         15-20dkg          
+Gyümölcs  (14-28g Ch)        1db                          2db v. adag


30% =                           (290Kcal)  
25% =                                                                  (238Kcal)
Fehérje (4,4 Kcal/g)      66g/nap                             54g/nap

vagyCsirke (21g/100g)           32dkg                            25dkg
vagyPulyka(20,5g/100g)       32dkg                            25dkg
vagySertés (17g/100g)           39dkg                            32 dkg
vagyHal      (16g/100g)           42dkg                            34 dkg
vagyTojás   (5,4g/db)                13db                               10db
     (1 tojás fehérjetartalma = 2,5dkg csirkehús vagy 3,0dkg hal)


60% =                          ( 580Kcal)                          
55% =                                                                   (522Kcal)
Zsír (9Kcal/g)                 65g/nap                             58g/nap

vagyCsirke/7g/   (32dkg)    +36g                   (25dkg)   +40g
vagyPulyka/21g/ (32dkg)    -  2g                    (25dkg)   + 6g
vagySertés/37g/ (39dkg)    -79g                   (32dkg)  -50g!
vagyHal      /4g/   (42dkg)    +48g                   (34dkg)  +45g          
vagyTojás   (4,8g/db)                                        (10db)     +10g

Egyéb zsírok, vaj, kókuszolaj, olíva, stb. 100% zsírtartalmúak
Az olajos magvak fajtánként változó, átlag 30-70% zsírt tartalmaznak

Zsírmentes diéta esetén (epe, hasnyálmirigy problémák, epilepszia...), az előírt száraz, zsírszegény csirkemell húst, a fönti mennyiségben (MTC-) kókusz zsírral egészítsük ki. A rövid és közepes szénláncú zsírsavak kikerülik az epeutakat és közvetlenül a bélből szívódnak fel. Így pozitívan befolyásolják a tüneteket, a regenerálódást és a gyógyulást.

ÖSSZEFOGLALVA:

--Naponta 25-35dkg húsfélét lehet fogyasztani a fentiek szerint (ill. ennek egy részét helyettesíteni tojással: 10dkg hús
4 egész tojásnak felel meg), mellé tetszőleges mennyiségű főzeléket, párolt zöldköretet vagy salátát.
--A szárazabb (hal, csirke) húsokat kiegészíteni bőségesen jó zsírokkal, tojással, olajos magvakkal.
--Diófélékből (napi 5dkg), ennyiből lehet kenyérpótlék, magsüti.
--Egy-két gyümölcsnél többet nem, azt is nyersen, frissen!
--Sok ásványvizet (testsúlykilogrammunkként 1/3 dl-t naponta),
teát, kávét és rendszeresen levest is!...[ez utóbbi dicsérendő, szép magyar szokás] 
--vitaminok -at, étrendkiegészítőket...

--Rendszeres időben aludni menni, kényelmesen, zavartalanul, stimulánsok és alvást segítő "eszközök" nélkül, min. 7 órát .
--Elalvás előtt 3 órával befejezni a vacsorát.

--Rendszeres mozgás, napi 20 perc aerob jellegű fizikai mozgás (sokszor részletekben is!)...

--Évszakonként egy-egy végigkoplalt nap, kirándulás a természetben! [és a kutya, aki gondoskodik a napi rendszeres gazdi-sétáltatásról! :)]

--Péntekenként hal, gomba, tojás, zöldség.



Szendi Gábor: "....szénhidrátot csak zöldség és gyümölcs formában szabad fogyasztani, mert szervezetünk erre van kitalálva. Ezen az úton nem lehet túlzásba vinni a szénhidrát fogyasztást. Érdemes a gyümölcsök fogyasztását is kicsit visszafogni, mert a mai nemesített gyümölcsök tele vannak cukrokkal. Amiben a paleo mindkét [?] étrendet meghaladja, 
az a ........ tradicionális választási szempont az élelmi anyagok kiválasztásában..."


segítség: gyümölcsvelő  (csökkentett fruktóz és szénhidrát)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése