2011. január 2., vasárnap

-Szilveszteri bulattságok- KORHELyKÁPOSZTA

    





Buli is volt egy kicsi, mulatság is,hideg is,
de leginkább kutyaterápiás foglalkozás,
változatos kutyapszichológiai eszközök bevetésével. 




A két hős, bátor, nagyszájú, de petárdázást nem kedvelő, reszkető házőrző családtag  körül forgott a világ...






(Elmondanám, a végén már velem is forgott !)
Azért túléltük...




Főtt, füstölt csülök készült, pergelt káposztával még két nappal előtte a vendégeknek. A sonka levét és a maradék nyers savanyú káposztát félre tettem a mélyhűtőbe, hátha szükség lesz rá.

Hát lett!
Varázslatos gyorsasággal kellett készítenem belőle

           KORHELYKÁPOSZTÁT             


Hozzávalók:  
  • fél kg savanyú káposzta
  • egy szelet apróra vágott szalonna
  • egy szál garantált minőségű házikolbász
  • fél fej hagyma
  • pirospaprika (lehet csípős is), só, Vega-mix, köménymag, babérlevél, bors ízlés szerint
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sonkalé (ha van) vagy víz
  • 2-3 tojás sárgája (nyers v. főtt)
  • 2 dkg vaj
Elkészítés :

A szalonnát fölaprítjuk, kiolvasztjuk.
A kolbászt karikákra vágjuk és kicsit megforgatjuk a forró zsírban, majd az apróra vágott hagymát hozzájuk adva addig kavargatjuk, míg a hagyma megüvegesedik.

Ekkor hozzákeverjük a kissé kimosott káposztát, sózzuk, fűszerezzük és a sonkalével feleresztjük. 

 






Mielőtt teljesen megfőne, apróra vágjuk (v.lereszeljük, összetörjük esetleg elkaparjuk sóval) a fokhagymagerezdeket, és hozzáadjuk.

Ha megfőtt, pár tojás, vajjal elhabart sárgáját keverjük bele, hogy lágyabb legyen az íze (tejföl helyett), vigyázzunk, hogy ezzel már ne forrjon, mert összekapja. Így tálaljuk. 
 (főtt tojássárgája is jó, akkor újramelegíthető)


Sűrű, tartalmas leves lett belőle, a kolbásztól jó csípős. Megelőzte a másnaposságot. Utólag dicsérték is!

(a sürgős beavatkozásra való tekintettel a fotó nem aznap, hanem később készült)

                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése