2011. november 20., vasárnap

2011 ADVENT- Karácsonyi ünnepkör



*****

A téli ünnepkör 

első állomása az Advent. Idén nov. 27-én kezdődik.

Adventi koszorút készítünk 4 gyertyával, termésekkel, tobozokkal, őszi bogyókkal, lila-rózsaszín szalagokkal... 
A gyertyák fehérek, vagy más felekezetűeknél, szimbolikus színűek. 
Vasárnaponként (már szombat este) mindig eggyel többet gyújtunk meg karácsonyig.


*
**


Mikulás előtti napon ajtókopogtatóval díszítjük a bejáratot. Erre elsősorban piros kiegészítőket teszünk.








***





Kelta szokásokra vezethető vissza, ezért leginkább koszorú formájú,

****


de bármi egyéb díszítmény is használható. 

Farsang végéig le sem kell szednünk.





Régi, szép magyar hagyomány a betlehemezés, egyes vidékeken
"a Szentcsalád szállást keres" jellegű, laikus imagyakorlat. Előbbi elsősorban a gyerekek, utóbbi a jámbor hölgyek körében szokásos.

Egyre inkább divat az ablakban, a zsidó kilencágú gyertyatartóra emlékeztető, elektromos égősort elhelyezni és esténként kivilágítani. A Hanuka 8 napos ünneplése is erre az időszakra esik.

A karácsonyfa állítás csak egy évszázados szokás hazánkban. Germán eredetű, közép-európai hagyomány.
Elődeink, ünnepi díszítményként, a "magyar fenyőt", az őshonos borókát használták, ősi, mágikus jelképként, mint "termőágat".
A tisztaszobában a főgerendára  akasztották fel, mégpedig fordítva, fejjel lefelé. Mintha az égből gyökeresedett volna alá, mint az égigérő csudafa, hogy az égből leszálló áldásnak utat adjon... Leginkább nem is díszítették.
A gyermekeknek a szúrós glédicsfa (Gleditsia triacanthos) ágait, töviseit becsavargatták cifrapapirossal, összekötöttek kettőt-hármat, v. átfonták egy negyedikkel. Az egészet virágcserépbe ültették, s almát, aranyozott diót raktak rá. Mellette csészékben v. kis tányérban a Luca napján vetett s azóta kizöldült karácsonyi búza. 

A karácsony a család ünnepe.  
A közös ünnepi étkezés, az éneklés vagy zenehallgatás, az ajándékozás, a meghitt beszélgetések, a vidám társasjátékok, mind mind hozzátartoznak.
Szokásban volt régen, hogy a karácsony estére a családok nagylelkűen vendégül hívjanak egyedülálló rokont vagy egyházi embert, hazautazni nem tudó diákot, barátot, ismerőst. A szentestét általában az éjféli misén való részvétellel fejezték be.

A karácsonyesti előadásoknak és koncerteknek is
szépszámú rajongója van azok között,
akik nem szeretik otthontölteni az estét.


Ünnepi ételek:

A hagyományok a gyökereinkhez, a múlthoz kötnek. A hagyományos ételek kötik össze az azonos lelkületű csoportokat, népeket. Fontos, hogy néha, az újításainkon is túl visszanyúljunk értük és töltekezzünk belőlük, így őrizve meg identitásunkat. Itt most csak azokat a hagyományosnak mondott ételeket említeném, a teljesség igénye nélkül, amit több-kevesebb változtatással paleosítani tudunk így karácsony környékén...
(Köszönettel és örömmel veszem, ha valaki kiegészíti a listát!)

Ünnepi paleo-fánk //
Paleo-Mézeskalács  /http://paleovital.hu/?p=10715/

Paleo-Bejgli (diós, mákos) /beigli/
/http://paleovital.hu/?p=4635/

Töltött dagadó /http://paleovital.hu/?p=4811/
Dinsztelt káposzta /http://paleovital.hu/?p=606/
Paleo-Zserbó /http://paleovital.hu/?s=zserb%C3%B3/
Kandírozott narancshéj /kandírozott citrushéj/

Húsleves gazdagon /húsleves/
(tészta nélkül, levesbetéttel)
Rántott hús, saláta /http://paleovital.hu/?p=10214/
Töltött káposzta /szabolcsi töltött káposzta/
Paleo-Darázsfészek

Pergelt káposzta /pergelt káposzta/

Göngyölt máj /göngyölt máj/
Kocsonya
Korhely leves /korhely leves/


A virágkészítmények alkotói:

Szegi Anita                    ***** 
Tamás Réka                            *
Vargáné Nagy Katalin          **
Keneseiné Herceg Éva      ***
Biró Monika                     ****
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése