2011. december 27., kedd

Almavirág süti

P.ALMARÓZSA

Elég vastagnak sikerült a beiglim tölteléke, és még így is maradt ki egy kevés, azt hasznosítottam némi "aszalt" almával kiegészítve. Persze csak kissé megfonnyasztottam, hogy jól tudjam formázni. 
Azért , szerintem jó lett.   

Hozzávalók /a tésztájához/:

                    1 tojásfehérje,
                    5 dkg vaníliás nyírcukor
                    10 dkg áztatott, darált dió
                    10 dkg áztatott, darált mandula
                    szükség szerint egy kevés mandulaliszt
                    3-5 dkg vaj 
                    késhegynyi szódabikarbóna, só
                    1 kanál citromlé, pici víz
                  
A töltéshez:  4 db alma, szeletelve, aszalva
                    A megfőzött, bekevert, de kimaradt beigli töltelék 
                    (diós v. mákos)  

Elkészítés:

Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk és felszeleteljük.

Citromos vízben megfürdetjük, szűrőbe kiszedve lecsöpögtetjük, aszalógépben 42 fokon (esetleg radiátor tetején - sütőpapíron), megfonnyasztjuk (annyira, hogy megpuhuljanak és lehessen őket hajlítgatni!).





A darált diót, mandulát, a vaníliás-xukrot,  vajat, tojást,
szódabikarbónát, pici sót, némi vízzel és citromlével
a mandula liszt segítségével
cipóvá dagasztunk,







szilikon lapon, sütőpapír alatt kinyújtjuk





és megfelelő méretű köröket
szúrunk ki belőle.












Muffin-sütőlapon a papírkosárkákat kibéleljük velük és közepes hőfokon világos színűre sütjük.

Még melegen 
a (maradék) mákos vagy diós tölteléket belekanalazzuk,


és ebbe az aszalt almaszeleteket rózsaformán belenyomkodjuk.

Langyos sütőben, aszaló fokozaton még egy kis ideig szárítjuk.




Hűtőszekrényben lehűtjük, hogy jól megdermedjen

 

A muffin papírban, vagy anélkül, kihűlve tálaljuk,


























 


ha szükséges porxukorral is megszórhatjuk...


 

2 megjegyzés: