2014. április 11., péntek

Sárgatúró paleoósan




Még abban az időben, amikor rendszeresen házi tejért jártam, Erzsikétől, a sváb illetékességű tejesnénitől kaptam ennek a húsvéti édességüknek a receptjét.
Ő hatalmas mennyiségű tejből és tojásból készítette.
Én sikerrel paleoósítottam: elhagytam belőle a tejet,
és a cukrot eritrittel helyettesítettem.



Gyorsan elkészül, túrótöltelékként is bevált paleocsintába vagy sütikhez.


Hozzávalók (adagonként): 
  • 2 egész tojás
  • fél citrom leve 
  • vanília, pici só
  • 2 teáskanál Xukor0  (ízlés szerint) , vagy Stevia 
  • kisütéshez egy evőkanálnyi kókuszzsír
  • ízesítéshez :
  • 1 dkg vaj 
  • reszelt (bio!)citromhéj és citromlé
  • mazsola v. aszalt áfonya

Elkészítés:










A két egész tojást jól összekevertem a Xukorral, citromlével, vaníliával és pici sóval, majd serpenyőben kókuszzsíron, rántotta szerűen lágyra sütöttem.



Krumplitörővel alaposan elmorzsáltam, és levettem a gázról. Rögtön ráraktam egy kevés vajat, hogy ráolvadjon, és hozzákevertem az ízesítőket.
















Így, langyosan, paleocsintába lehet tölteni,
vagy formába préselve, kihűtve (szeletelve) tálalni.

Sárgatúró kehely
mandulával és tojáshabbal


 
A hagyományos
húsvéti sárga túró:








Tejben főzik...

A tejet mellőzve, én is kipróbáltam főzve, 
a sós és az édes változatot is:

Hozzávalók: 
  • 1 liter víz (csipetnyi sóval, késhegynyi Steviával)
  • 10 egész tojás
  • 5 dkg vaj
Ízesítés: 

A/ Édes: 
  • 2 evőkanál Xukor0 (Stevia)
  • vanília
  • 1 biocitrom leve és reszelt héja*
  • mazsola (aszalt áfonya/meggy... stb)

B/ Sós: 
  •  só, bors
  • apróra vágott zöldhagyma (vagy snidling)
  • de ízesíthető fokhagymával vagy annak apróra vágott friss zöld levelével (medvehagyma helyett!**), darált sonkával, petrezselyemmel, mediterrán fűszerkeverékkel, őrölt köménymaggal...

Elkészítés: 

A vizet egy késhegynyi Steviával és sóval feltettem főni
A tojásokat feltörtem, kissé összehabartam


és a forrásban lévő vízbe öntöttem
addig kavargattam, amíg szépen megalvadt, megfőtt, összeugrott










szitán, szűrőpapír segítségével, nagyjából lecsorgattam, 


az adagot kettéosztottam, krumplitörővel apróra törtem,
majd ízesítettem/összekevertem: 

egyik felét édesen:
a vaj felével, citrommal, Xukor0-al, vaníliával, mazsolával,













másik felét sósan:
 vajjal, borsosan, újhagymával.

Hűtőszekrényben jól behűtöttem,
hogy a vaj beledermedjen és ne tudjon kicsorogni,
majd
 jó szorosan gézlapokba csomagoltam, lesúlyoztam

 és kicsöpögtettem***

Felszeletelésig hűtőben tároltam.








sonka****szeletekkel, tormával, almakarikákkal tálaltam:




lehet készíteni hozzá 
málnás tojáshabot is









 










Borsodban Szirkának hívják a sós változatot, de a són, borson kívül más nem kerül bele.



Az uzsonnás dobozban...






A locsoló-bulira
sárgatúró-torta
lett belőle,
15 tojásból,
sok gyümölccsel








Megjegyzés:

* ha nem kapsz biocitromot, citromlé is megteszi és lehet kapni szárított, bio, citromhéj őrleményt, azzal is ízesítheted.
A biztonság érdekében én is tartok itthon.

**(medvehagyma...) így garantáltan nem keveredik hozzá némi gyöngyvirág levél, és sikerül életben maradnunk ... :-))

***gézlapot lehet kapni a gyógyszertárban (80X100-as), de ha hirtelen kell, az autó egészségügyi dobozából is kikapható ideiglenesen... :-)

****sonka helyett idén füstölt tarját főztem, mert zsírosabb, nem olyan száraz és fujtós... Mangalica sonkát vagy csülköt szerettem volna venni, de sajnos nem jött össze...













A maradék sóst másnap kiváló körözöttként lehet hasznosítani
(+apróra vágott hagyma, pirospaprika, köménymag, vaj)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése