2012. augusztus 26., vasárnap

Aszalás

a nyári, tűző napon


MW jegyzete:

"Ez most egy kísérlet volt, azt akartam kipróbálni, hogyan lehet - a rendkívüli meleg időt kihasználva - napon, mindenféle elektromos vagy gáz berendezés mellőzésével aszalni. A másik kísérlet az eltarthatóság kérdése lesz, ez még a jövő zenéje:)
Háromféle dolgot készítettem: aszalt paradicsomot kétféleképpen, aszalt szilvát és aszalt gyümölcslapokat.
Először kérjünk meg egy ügyes kezű férfit, hogy készítsen aszaló "berendezést": a mi esetünkben ez két, szúnyoghálóval takart keret volt. Tapasztalat: Ha a muslicákat távol akarjuk tartani, akkor ennél sűrűbb - pl tüll - anyagra van szükségünk.
Tálcás paradicsom aszalás: A végeredmény:A tálcás paradicsom a tűző napon volt
3 napon át, némelyik darab feketésre aszalódott.


 A füzér árnyékban aszalódott, ugyanennyi ideig.

Olaszországból származó képeken láttam ezt a füzéres megoldást. Hátránya: ellepik a muslicák, sőt, még egy rózsabogár is beleköltözött a füzérbe. Ez azonban - később kiderült - a végeredményt nem igazán befolyásolja.

A kis rovarok csak falatozni szerettek volna a paradicsomból,
de nem petéztek bele.


A paradicsom füzért így fogom felakasztani a kamrában, a tálcás változatot összevagdosva zacsiban, mélyhűtőben fogom tárolni.Meglátjuk, melyik áll el jobban. Az igazi cél a "természetes", áram nélküli tartósítás lenne.


Szilva aszalása


Az érett, puha szilvák alkalmasabbak az aszalásra, mint a kemények, viszont hosszabb időre van szükségük, mint a paradicsomnak.


Aszalt gyümölcslapok 

készítését a már ismert módon kezdjük meg: egy nagy tepsi méretű laphoz 3-4 almára és 1 banánra lesz szükségünk (de más gyümölcs is lehet benne, pl a meggy igazán pikáns ízt adna neki - ha lenne). A lehéjazott gyümölcsöket pépesítjük, majd rákenjük egy sütőpapírra.


 


Én először csak vékonyan mertem kenni, hogy biztosan megszáradjon, erről viszont nem hittem, hogy lejön majd a végén a lap.
Egy vastagabbat is kentem, ez alá egy kis kókuszolajat is kentem, hogy a ne úgy kelljen majd levakarni a végén


Mint kiderült, mintkét aggodalmam alaptalan volt: a vékony és a vastag lap is 10 óra alatt elkészült a tűző napon
 és
- függetlenül attól, hogy kentem-e alá zsiradékot - 
szépen lejöttek a papírról.Egy felhasználási lehetőség:(Bevallom, már fel is faltuk a gyümölcslapokból készült beiglit, így a lapok eltarthatóságáról nem tudok majd beszámolni:))"
..............MW

A kissé lukacsosra sikeredett, vagyis vékonyabb gyümölcslapból ezt csináltuk végül:
 
 
Megjegyzés:
Elsőként gratulálnék az eredményekhez!
Igazi megtiszteltetés, köszönöm a lehetőséget  hogy ezt a kísérletet itt közzétehettem!  -Willson-

14 megjegyzés:

 1. Én pedig köszi az értékes tanácsokat és azt, hogy közzétetted az eredményt:)
  Üdv,
  MW

  VálaszTörlés
 2. Ez gyönyörű lett, én meg köszönöm mindkettőtöknek, a kísérletet, a szép képeket, tapasztalatokat. A gyümölcslapok biztos más gyümölcsökből is jók, körte,szilva, kevésbé lédús őszi-, sárgabarack.
  Üdv:
  Macskacicó.

  VálaszTörlés
 3. Köszi a dicséretet, Cicó:) Igen, bármilyen gyümiből jó, de erről Willsonnak vannak tapasztalatai. Ne legyen sok leve, ez alap.
  Üdv,
  MW

  VálaszTörlés
 4. Persze, bármiből jó! Sőt vegyesen is! Ha nagyon ízetlen, még Xukrozni is lehet vagy egyéb ízesítéssel...
  Ha sok a leve, óvatosan öntjük, csak legfeljebb lassabban szárad. Vagy kevered banánnal.
  Nagyon finom az epres meg az őszibarackos.
  Sokat csináltam birsből, mert nem akartam sajtot vagy lekvárt főzni belőle.

  VálaszTörlés
 5. Ó köszönöm a csodás fotókat, a kísérleti erdemény megosztását! Olyan vagyok mint egy gyerek, most én is akarok gyümölcslapot kenni :) Délután fél három van, ma már nem kezdek neki, de holnap...:)

  VálaszTörlés
 6. Ha most kikutyulod, reggelig megszikkad a sütőben 40-50 fokon, és holnap már ehetitek is!

  VálaszTörlés
 7. Szia
  Iga nem most írtad ezt a posztot, de most találtam rá, rád. Szeretném a gyümölcslap aszalást kipróbálni a napon. A gázt sajnálnám 10 órán át égetni. Remélem leszek olyan eredményes mint te. Édesség alternatívaként kerestem egy ilyen megoldást Köszönöm a tippet.

  VálaszTörlés
 8. próbáld ki eperből! Nagyon egyszerű és nagyon finom! :-)

  VálaszTörlés
 9. A mostani hőség különösen alkalmas a napon aszalásra.
  Idén megpróbáltam megint a paradicsomot (is), most mindenfajta takarás nélkül, a tűző napon, tálcákon. Érdekes, most nincs muslica sem. Még folyamatban van, de szerintem 72 óra sem kell neki ebben az időjárásban. Majd a tárolást kell jól megoldani, hogy ne egyék meg a molyok, de ne is penészedjen.
  A gyümölcslapokra - amiből csináltam szilvásat is - az az ötletem, hogy összetekerve fém spagettis dobozban tartom őket. Ha kész lesz, beszámolok róla:-)

  VálaszTörlés
 10. Ne felejtsd el közéjük tekerni a sütőpapírokat, mert kegyetlenül összeragadnak!
  Csináltam belőlük energiaszeletet, láttad?
  ( A vendégeim, /kóstolás címén/ áhítatosan és némán felfalták. :-))
  Én paprikát aszalok éppen, mert az instant gulyáslevesből hiányzik az íze...

  VálaszTörlés
 11. Hú, ez nagyon gusztán néz ki!!! Igen, papírban tekertem össze, ezek kerültek a fém spagettis dobozba, már van 4 db. A szilvák és paradicsomok üvegbe kerültek aszalás után. Olyan hőség van, hogy 48 óra alatt készen van.

  VálaszTörlés
 12. Nem tudod gézzel lekötni a fedél helyett? A moly nem tud belemenni, de nem fülled be, nem penészedik, tovább szárad.

  A paprikámat először leverték a kutyák (birkóztak), másodszor meg elmosta a vihar.. :-) Feladtam! ment a sütőbe aszalódni... :-(

  VálaszTörlés
 13. Sziasztok! Az aszalt paradicsom nagyon jól eláll az olívaolajban. Egy kis üveget megtöltök paradicsommal és egész fokhagymával, majd felöntöm olívaolajjal. Akár rozmaring ágat is tehetsz hozzá. :)

  VálaszTörlés