2014. szeptember 2., kedd

Willson-paleocsintája /cukkiniből/

Liszt nélkül : édesen vagy sósan 





Hozzávalók:  

  • egy közepes cukkini (tisztítás után 30 dkg)
  • 5 egész tojás
  • 2-3 dkg apróra darabolt vaj
  •  







  • kicsi só, késhegynyi  Stevia

Továbbá:

a Sós paleocsintához : őrölt kömény,    
vagy 
                                            az Édeshez : vanília és 
                                                                némi Stevia


Elkészítés:


A cukkinit meghámoztam és megtisztítottam





lereszeltem
és enyhén megsóztam
(vagy Xukrozni is lehet)

rövid állás után levet eresztett,*** erősen kicsavartam,
hozzáadtam a tojásokat, sót, vajat, egyebeket












stábmixerrel alaposan összedolgoztam
(vagy turmixolni**)









 




 és



kókuszzsíron, kétserpenyős módszerrel kisütöttem
(de nem törékeny, akár forgathattam volna is)
 

a darabos vaj miatt ugyan szépen terült a massza,
de itt-ott azért rá kellett segítenem a kenőlapáttal




Ebből az adagból, a vastagságtól függően,
10-12 darab lesz



Múltkor édesre, most sósra készítettem.
 Üresen is finom, krumplilángos illata és jellege van.

fölkockázva, dinsztelt káposzta'-val; káposztáskocka,
csíkokra vágva, -val, szalonnapörccel; túrós tészta, 
Ezt most csirkepörköltből készült töltelékkel fogom megtöltetni 
és
lesz belőle...



az édes változatból , mákos, diós tészta is készülhet


Megj:
A cukkini folyamatosan kapható télen-nyáron, mégis érdemes ilyenkor nagyobb tételben lereszelni, kicsöpögtetni és adagokban elrakni a fagyasztóba. Bármikor könnyű előkapni egy gyors paleocsintázáshoz.
Tökből vagy mirelit tökből is elkövethető annyi különbséggel, hogy a spárgatöknek aránylag több a leve, kevesebb szárazanyagot tartalmaz. Szintén nincs karakteres íze, a hozzáadott fűszerek határozzák meg, hogy milyen ízhatást nyerhetünk ki belőle.

A cukkini egyik ügyes, takarékos tárolási módja, ha "liszt"-et készítünk belőle. Ugyanúgy járunk el, mint a  sütőtökliszt-nél. 
A felhasználhatósága is hasonló; paleocsinta, pite, fánk, kalács, császármorzsa, lángos, buci, sütéshez-főzéshez, habaráshoz, 
gyúrt tészta helyett (pl. dióstészta, káposztáskocka)... stb. 
Az utóbbit nem főzzük, hanem paleocsintát sütünk, feldaraboljuk és mehet rá a hozzávaló! 

**
nagyobb adag paleocsinta készítésekor
a masszát turmixolhatjuk is...














***
a levet elönthetjük, vagy   ill. gyümölcsleves  készíthető belőle


9 megjegyzés:

  1. Kedves Anna. Willson, megkérdezhetem milyen vajat használt? Köszönöm segítségét előre is. Üdvözlettel: Tasi Szilvia

    VálaszTörlés
  2. Szilvia kedves! Én normál, magyar vajat, mert kicsit pótolja a tejes ízeket. Az a kevés tejfehérje, ami benne maradt, szerintem elhanyagolható. Bár régebben a sütőben kisütöttem ghi-nek, hogy annyi se maradjon benne, de ma már nem játszok vele. Egyébként leginkább kókuszzsírt használok minden édes ételhez (pl. sárgarépa főzelék), és a fritőzben is abban sütök, bundázott húst, -zöldségeket (sokszor fölhasználható, nem károsodik) Csak a hagymát meg a halat sütöm másban.
    Ebbe a paleocsintába nagyon kell a zsiradék, mert különben száraz és fujtós lesz. Hideg, kemény kókuszzsírral is lehet próbálkozni. Az a jó, ha akkor kezd felolvadni, amikor a forró serpenyőbe érkezik! :-)) Akkor lehet szépen elteríteni a masszát...

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Egészségetekre! :))
      Ez egy nagyon jó tészta, lehet továbbragozni (lángos, gombóc, fánk, pite...) Káposztás kockát is csináltam belőle! Majd fölteszem, egyelőre megettem még fotózás előtt...

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ :-) Elég kezdő paleos vagyok, háziasszony képességeimen van még mit csiszolnom, így szerintem a vajas verzióval megpróbálkozom, nem szeretném az ételt elrontani. Nem tudom a kókuszzsírral, hogy működne, inkább a biztosra megyek :-) További fincsi recepteket kívánok! Üdvözlettel: Szilvia

      Törlés
    3. Minden ételbe, ahol vízzel helyettesítjük a tejet, nyugodtan tehetsz pluszban egy kevés vajat. A tejben is lett volna, és így az ízeket visszahozza :) "Magyar vaj"-at használok vagy "Meggle márkázott vaj"-at. A többinél az apróbetűt mindig olvasd el, sok vaj v. teavaj is csak vajkészítmény (azaz margarin)!!!

      Törlés
    4. Hát elkészítettem végre, nagyon finom lett :-) Ez a fajta étkezés számomra új kapukat nyit meg, sose gondoltam volna, hogy liszt nélkül is lehet palacsintát készíteni :-D Annyi volt nekem a furcsa, hogy az összeállításnál kicsapódott a vaj, nem tudtam teljesen egyneműre kikeverni, de a sütésnél nem volt semmi gond vele :-) Köszönöm a receptet, a párom imádta és csak pislogott, amikor mondtam, hogy cukkiniből van ;-) Szép hétvégét, jó pihenést kívánok! Köszönettel: T. Szilvi

      Törlés
    5. A vajnak ki kell csapódnia, az benne a trükk! Különben nehezebb lenne elkenni a masszát vékonyra. Így a vajmorzsákon szétgördül az anyag, ahogy a meleg serpenyőhöz ér, és szépen elterül. Véletlenül jöttem rá :))
      A cukkini egyébként egy jó, semleges növény. "Lisztet" is csinálunk belőle, ami számtalan más dologra is használható...

      Törlés
    6. Igen aztán a sütésnél "kapcsoltam", hogy a vajnak így kell működnie :-D az ember mindig tanul valamit :-)

      Törlés