2014. július 12., szombat

DIÓ

Gyógyító természet - A dió 

 

Egy egészséges diófa általában 80 vagy akár 100 évig is elélhet,
s ez idő alatt évente akár 30-40 kg termést is ad.
Ennek ellenére az emberek évente nem esznek meg fél kg-nál több diót fejenként, ami nagyon kevés.
Főként azért, mert számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre.  
A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló.
Egészség a dióban:
A dióban nincs koleszterin!
A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.
Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.

A dió nemcsak magas energiatartalommal és zsírtartalommal rendelkezik, de kitűnő közeget biztosít a szervezetünkben a zsírban oldódó vitaminok számára is.
Ráadásul azon kívül, hogy ezt a közeget biztosítja, számos vitamint is tartalmaz, például A-vitamint, B1-vitamint, B2- és C-vitamint, Kalciumot, Foszfort, Nátriumot és Káliumot is.
A dió olajtartalma 45-72% között mozog, és ettől függ a fehérjetartalma is. Minél magasabb az olajtartalma, annál kevesebb benne a fehérje, ennek ellenére ezt érezzük ízletesebbnek. 

 

A dió olajának olajsav-összetétele:

Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen    zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav,
3 % sztearinsav).


A dióbél fehérjéinek összetétele:  
Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalma 

De lássuk hát, milyen gyógyító hatásai vannak ennek a csonthéjasnak?

A dió nemcsak vértisztító, hanem serkenti az emésztést,
ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert.
Továbbá nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
Külsőleg főként bőrbetegségek, kelések,
fagyások és aranyér ellen nyújt gyógyulást.

Például pattanásos bőrre illetve aknékra egyaránt használhatjuk belsőleg és külsőleg is.
Belsőleg gyógytea keverékében, külsőleg ugyanezzel borogatva segíthet. Termése érelmeszesedést gátló hatóanyagokat tartalmaz, és telítetlen zsírsavakban gazdag.
Levelén kívül a népi gyógyászatban a levélhez hasonló gyógyító hatása miatt a fiatal fák kérgét, a termések zöld burkát és a csonthéjon belül a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják.


Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet.
A benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendszeres fogyasztás esetén a vérnyomását rendben tartja és
megelőzi a szívproblémákat.

Jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint.
A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma.

KÖZÖNSÉGES DIÓ


Általános ismertetés: A termés tápláló, olajos, nehezen emészthető, nyugtató, melegítő hatású.
A többi rész gyulladás csökkentő, szövetösszehúzó, tónust fokozó, fertőtlenítő, szárító, hashajtó és hasmenést gátló hatású is.
Hűtő vértisztító, vérzéscsillapító, gombaellenes szer.

Lélektani hatás: A bölcsesség hiányát csökkenti, segíti a felülemelkedést és a rögeszmék megszüntetését. Ezzel együtt tisztítja és követhetővé teszi a gondolatvilágot, fokozza a lelkierőt.
A lényeglátás képességét és a furfangot felerősíti, fényesíti az elmét, segíti a higgadtság a tisztánlátás, az értelem megjelenését.

Részletes ismertetés: Cserző, szövetösszehúzó hatása olyan hatékony, hogy a szájüregben megjelenő sebek, fekélyek, gyulladások, kiváltképp a fogínygyulladás-vérzés kezelésére kiváló.
Levelének, zöld terméshéjának főzete szájüregi műtétek, szövetburjánzások, daganatok javallt kiegészítő gyógyszere,
ha rendszeres öblítőként használjuk.

Torokgyulladás, mandulagyulladás esetén előtérbe kerül gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása, ilyen esetben gargalizálni érdemes főzetével.

A gyomor, illetve a belek hurutos állapotának, renyheségének kezelésére napi rendszerességgel kell főzetét fogyasztani, az állapot megszűnéséig. Megedzi az emésztőcsatorna nyálkahártyáját, izomszöveteit, visszaadja egészséges tónusát, falaikról leszárítja a felrakódásokat, de túlzásban ne alkalmazzuk.
Képes megszüntetni a gyomor és az emésztőrendszer további szakaszain az erjedést okozó bakteriális fertőzéseket,
élősködő gombatelepeket (candida) a kúraszerű alkalmazás.
Az emésztőrendszer fekélyeinek kezelésére is alkalmas, de érdemes kiegészíteni szövetépülés elősegítő növényekkel,
például édesgyökérrel.

A vastagbélben kialakuló daganatok, polipok, egyéb szöveti burjánzások visszafejlesztésére is alkalmas, akár gyengébb főzetként beöntés formájában is. ülőfürdőként, lemosóként főzete,
vagy a tinktúrájával készített krém alkalmas
az aranyér eredményes kezelésére.

A bélrendszer parazita ellenes gyógyszereinek fontos kelléke a dió.

Kérgének, hajtásainak erős főzete hashajtóként alkalmazható,
mert szélsőségesen fokozza a bélmozgást, de ugyan ezek gyenge főzete, leveleinek forrázata viszont ellentétes,
hasfogó hatású, erősítheti a székrekedést,
mert tovább szárítja az amúgy is száraz bélfalat.

A légzőrendszer faláról főzet akár elfogyasztva, akár gargalizáló öblögetőként használva leválasztja a masszív, mozdulni nem akaró hurutokat így hörghurutgyulladás eseten kiváló kiegészítő,
mert a gyulladást is csillapítja.

Fanyarsága révén csökkenti a szervezetben megjelenő, esetleg felhalmozódó zsírt, ezzel együtt a vér koleszterin tartalmát is csökkenti. Ennek köszönhetően a túlsúlyos szívbetegek, pangó nedvekkel, cisztákkal küzdők lehetséges gyógyszere.

Hűti a vért, miáltal közepesen erős lázcsillapító, vértisztító hatású.
A vérben lévő parazitákra, például a maláriára nézve
is kedvezőtlen hatású.

Májgyulladás esetén a keserű ízű terápiák kiegészítő hatásfokozója,
de ilyenkor édessel ellensúlyozni kell.

A nyirokkeringés nedveit redukálja, fertőtleníti, a nyirokrendszeri daganatok visszafejlesztéséhez igen javallt.

Fanyar íze miatt a méregtelenítő terápiákban is jelentős szerepet kap, a szöveteket a szövetnedveken keresztül kitisztítja, a fertőzéssel, gennyesedéssel, gyulladással járó megbetegedések kezelését eredményessé teheti.

Az idegrendszerre nézve a dió erősítő, tisztító, nyugtató, energizáló hatással van. Idegrendszeri inzultusok – bénulás, sérülés, túlterhelés – utókezelésére alkalmas, nyersen, pirítva mézzel, szegfűszeggel együtt, vagy akár zöld dióként befőttként, diólikőrként fogyasztva.

A bőrfelület gombás, vagy más eredetű fertőzéseit, nehezen gyógyuló sebeit, sömörös tüneteit, masszív ekcémáját levelének, zöld héjának főzetével lemosás, borogatás, áztatás formájában kezelhetjük, egyidejűleg belsőleg is alkalmazva.

Kelésekre, furunkulusokra, szakállmérgezésre levelének főzetével, gyenge tinktúrájával lemosás, borogatás formájában javallt.

Kismedencei gyulladások, nemi szervek gombás fertőzéseire, lemosónak, fehérfolyásra irrigálva alkalmas levelének főzete.

Méhszájseb, méhnyak szöveti elfajulásai esetén kiváló hatású, ha intim tus formájában tünetek megszűnéséig rendszeresen használják.

 

Megkötések:  

kiszáradás, legyengülés, széltúlsúly esetén levelének, kérgének, zöld héjának belső alkalmazása 

 ellenjavallt. forrás: http://joegeszseget.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1154156

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése