2014. június 22., vasárnap

Szabolcsi Töltöttkáposzta

Édeskáposztából

 


Megérkezett az újkáposzta. A fejek még nem kemények, ezért most könnyű leveleire szétszedni és betölteni.


Hozzávalók:


  • 1 szép nagy fej káposzta
  • Fél liternyi paradicsom ivólé (házilag frissen készített vagy eltett)
A töltelékhez:
  • 500 g apróra kockázott disznóhús (esetleg pulyka vagy nyuszi)
  • 3 fej finomra aprított vöröshagyma
  • 2 nagy kanál zsír (mangalica)
  • Fűszerek: pirospaprika (lehet kicsit csípős is), bors, só, Natúr Vega-mix ételízesítő 

Elkészítés: 

1. A húst apró, kb. 1 cm-es kis kockákra daraboljuk és félretesszük. (darált húsból is jó!)


2.  A káposzta előkészítése :

A káposzta torzsáját filéző késsel kivágjuk, lebontjuk egymás után óvatosan a felső leveleket (~18-20 db-ot) és lassan gyöngyöző forrásban lévő vízbe téve kissé megfonnyasztjuk. 
 



Kivéve lecsöpögtetjük és a levél felső vékony részén bevágva a főér mentén kettőbe tépjük.

A maradék káposztafejet felszeleteljük, ebből 250 g-ot pedig egészen apróra vágunk. 

 3. A töltelék elkészítése:

 A forró zsírban megüvegesítjük az apróra vágott hagyma nagyobbik részét, majd levéve a tűzről beletesszük a fent jelzett fűszereket, az 500 g  húst, a 250 g aprókáposztát* és kicsit erősebben megsózzuk.


(NEM teszünk bele fokhagymát, tojást, extra fűszereket!)



Összekeverjük és kis halmot rakva a káposztalevélre tölcsér formán szorosan összecsavarjuk, a szájánál behajtogatjuk és betűrjük a levél puhábbik felét.


 


Ebből az adagból kb. 30-36 db töltelék lesz 
  

4. Főzés előtt:

A felszeletelt káposztát összekeverjük a maradék hagymával, ételízesítővel, borssal és sóval.
Felét elterítjük egy lábas aljában és erre körben szorosan egymás mellé helyezzük a töltelékeket.


(Esetleg több emeletben)


 
5. A tetejét befedjük a maradék káposztával és  rálocsoljuk a paradicsomlevet (vagy konzerv, sűrített paradicsomot), majd annyi vizet, hogy majdnem ellepje.
(!: a levet megkóstoljuk, hogy eléggé sós-e!)


6.  Feltesszük főni;  



lassú tűzön, lefedve, 20 perc alatt készre főzzük

7. Tejföl nélkül tálaljuk. 


*
*****

2015.06.27.

Most darált húsból készítettem és mivel kevés káposztám volt itthon, ezért a töltelékbe apróra vágott, nyers karfiolt tettem lazítóként az aprókáposzta (eredetileg rizs!) helyett.







Így talán
még jobb lett!










1 megjegyzés:

  1. Nálunk, a faluban többféle töltelékkel készülhet a töltött káposzta. Lehet hússal vagy anélkül is. Ha hús nélküli, akkor sok hagymával és kukoricadarával töltik. Ha húsos, lehet hozzátenni rizst, burizst, kukoricadarát, vagy vegyesen. Töltik édeskáposzta levélbe, de zsenge tormalevélbe (tavasszal), karalábélevélbe, szőlőlevélbe is. Utóbbiakat tőtikének (töltikének?) hívják...
    Anyukám mesélte, hogy vasárnaponként, istentisztelet után, végigkóstolták az ismerősöket (az egyujjnyi pálinka előtt kötelező csúsztató volt! :), aztán kiértékelték, hogy kinek sikerült aznap a legfinomabbat főznie... :)

    VálaszTörlés