2016. november 17., csütörtök

Karácsonyi túrós puliszka


Nálunk Szentestén máig hagyomány a húsmentes, böjtös vacsora; Halászlé és Túrós csusza.
A Halászlé a kertben, nyílt tűzön, bográcsban készül.
A Túrós csusza azonban nem paleokonform.
Sem a gabona alapú tészta, sem a tejtermék
(kivéve egy kevés vaj vagy érett sajt) 
nem javallott az egészséget szolgáló táplálkozásban. 
Ezért azt helyettesítő változat készül;

a
Paleoós túrós puliszka


Hozzávalók /egy személyre/:

1. A "túró"-hoz:
  • 3 tojásfehérje 
  • 1 kávéskanál citromsav
  • 1 kanál Eritritol
  • 1 késhegynyi só 
  • 0,3 liter tisztított víz 
  • 2 dkg vaj


2. A "tésztá"-hoz:
  • 1 szelet füstölt szalonna 
       vagy édes túró esetén : 1 kanál kókuszolaj,

  • 1 egész tojás (szétválasztva) 
  • 3 tojás fehérje 
  • 4 evőkanálnyi víz
  • 1 teáskanál szezámliszt (édeshez: mandula/cukkini liszt)
  • 1 késhegynyi őrölt kömény (édeshez: kiskanálnyi vanília)
  • só, ízlés szerint (édeshez: plusz egy kevés Stevia is)


Elkészítés:

A vizet 
a citromsavval, sóval, Eritritollal feltettem főni. 
A zubogó vízbe beleöntöttem a nyers tojásfehérjét 
(felverés nélkül)
Amikor összekapta, sűrű szitán át leszűrtem, még melegen hozzákevertem az elolvadó vajat, és így a hűtőbe raktam
Kb. egy óra múlva, amikor már hidegre dermedt, lecsöpögtettem
(a víz kijön a vaj benne marad)... 
A továbbiakban a hűtőben napokig eláll.

elkészítési idő: fél óra + a hűtés, csöpögtetés...


2. a "Tészta"
A 3+1 tojásfehérjét simára kevertem a szimbolikus mennyiségű szezámliszttel, sóval, köménnyel, egy kevés vízzel, és hagytam fél órát pihenni.
Közben a szalonnát apróra kockáztam és kiolvasztottam
A tepertőt kiszedtem és félretettem, a visszamaradt forró zsírba beöntöttem sülni a szezámos masszát.
Mikor kicsit megdermedt, krumplitörővel morzsásra törtem, hozzákevertem a tojássárgáját és még sütöttem pár percig.









 Forrón tálaljuk.

Tálaláskor a "PaleoTúrót" hidegen rátesszük a tetejére, 
kicsit megsózzuk, forró szalonnazsírral meglocsoljuk, 
és a szalonnatepertővel megszórjuk.



Fogyaszthatjuk édesen is. 
A galuska mandula- vagy cukkini lisztből, vaníliával, némi Steviával készül. Szalonnazsír helyett kókuszolajon sütjük, a "PaleoTúrót" pedig reszelt biocitrom héjjal, mazsolával, citromlével keverjük össze és őrölt Eritritollal édesítjük. Tejföl helyett meleg, olvasztott vajjal locsolhatjuk meg.


Természetesen a bor és a diós-, mákos paleo-beigli
sem maradhat le az ünnepi vacsora végéről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése