2012. augusztus 17., péntek

Lecsó tojással














Sem a paprika sem a paradicsom nem egyértelműen paleó...

A lecsó pedig, fájdalom, nem ősi magyar étel. Őseink, minden felszínes hiedelmünk ellenére, nem ismerték a burgonyaféléket, úgymint a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, de még a padlizsánt sem...

Hogy mi a baj velük, az egészségre miért ártalmasak, Szendi Gábor könyveiből, meg az alábbi cikkekből megtudhatjuk :

http://www.tenyek-tevhitek.hu/burgonya.htm

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/paradicsom.php




Ennek alapján az érett paradicsom (és gondolom a paprika is) fogyasztható kisebb mértékben, kiegészítve sok-sok hagymával, kevesebb pirospaprikával, és a teljesen paleós tojással, gombával, sülttel, fűszerekkel az egészségeseknek.


Hozzávalók (1 adag): 
  • 1-2 fej hagyma                                                       
  • 1 érett paradicsom
  • 1 érett zöldpaprika
  • 1 kanál zsír
  • 1 kk. pirospaprika
  • só (pici bors)
  • 2 tojás fehérje
  • 1 egész tojás

Elkészítés: 







A hagymát felkockáztam,


fedő alatt zsíron üvegesre pároltam,
majd az apróra vágott zöldpaprikával,
később a paradicsommal tovább főztem.


Levéve a fedőt, sóztam, megpaprikáztam és zsírjára sütöttem.


a tojás fehérjéket kissé fölvertem, majd összekevertem a lecsóval,

egy kis sülés után helyet csináltam
a közepén a tükörtojásnak és
készre pároltam.






3 megjegyzés:

  1. Csak az egyen hozzá kenyeret, aki meg akar fulladni! :-))

    VálaszTörlés
  2. Szerintem azért idényben vétek lenne kihagyni a lecsót...:)Paradicsomot is szoktam eltenni, jól jön télen a bolognai jellegű dolgokhoz. Aki autoimmun, az persze ne tegye.
    Én most ki akarom használni a jó időt, ezért megpróbálok napon aszalni - paradicsomot és szilvát gondoltam - , meg abból a finom kovi ubiból új adagot készíteni, aminek itt is látszik a fotója. A múltkorimnak, amit kóstoltál, mi is volt a baja? Nem volt elég sós?
    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
  3. Ha nem elég sós, onnan tudod, hogy elveszíti a "ropogósságát" és elkezd puhulni... Az elején meg lehet menteni, fölöntöd egy kis tiszta, erősen sós vízzel, vagy egy kevés plusz sóval.

    Ha a második forrázás után lezárod, pár nap érés után elteheted így is télire. Kisebb üvegekben csináld, hogy ha télen kibontod, hamar elfogyjon...
    Rá kell nézni majd időnként, mert él és néha beindul, mint a savanyú-káposzta...

    VálaszTörlés