2015. május 15., péntek

Az igazi Gyümölcsvelő

















Friss vagy jegelt/kiolvasztott  gyümölcsből készítjük,
a légyümölcsök  kivételével
(pl. szőlő, ribizli, citrusfélék...)

















Megtisztítjuk:
megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk, meghámozzuk
- szükség szerint -




Pépesítjük (turmix, reszelés, passzírozás...), 
majd szűrőbe öntve lecsöpögtetjük, kissé megnyomkodjuk














A felhasználásnak megfelelően Steviával, xukorral édesíthetjük,
citrom-lével v.-héjjal, fahéjjal, egyéb fűszerekkel ízesíthetjük.



Felhasználhatjuk:

-frissiben lefagyasztva gyümölcsfagyinak,

-nyersen (v. óvatosan 40C fokig langyosítva) paleocsinta-ba, magsütikre, paleo piskótára vagy -kenyérre kenve,

- gyümölcslapként

-meleg, de már nem forró zselatinnal összekeverve, jól lehűtve gyümölcskocsonyának

-de a csökkentett fruktóztartalom miatt ezt akár sütibe is belesüthetjük (piték, zserbó...), lekvárnak is megfőzhetjük.
(Ez esetben azonban búcsúzzunk el a hőérzékeny vitaminok
nagy részétől és a gyümölcs-enzimek jótékony hatásától)








 











Gyümölcsfélétől függően
felére (keményhúsú)- negyedére (lédús, bogyós) 
csökken a fruktóztartalom


A kicsöpögött gyümölcslében, mint melléktermékben, oldott állapotban van a nagy mennyiségű fruktóz (és egyéb cukrok), melyek fogyasztását ajánlott erősen korlátozni.
Nyugodt szívvel elönthető, vagy pl. a csirkék darájához lehet keverni víz helyett... Ragadozó kedvenceinknek(kutya, macska) nem szabad az ételükhöz adni!!!!

Hozzászoktunk ugyanis, hogy a régi, paraszti kultúrában mindent hasznosítottak. A hullott gyümölcsöt a jószággal etették fel (a sertést igen kevéssé érdekli a metabolikus szindróma! :) vagy önsorsrontó cefrét, pálinkát főztek belőle.
A gyümölcsnemesítés során hatalmasra duzzasztott cukortartalom ugyanígy kárunkra van, ezért próbáljuk meg azt visszacsökkenteni, ha már nehezen tudunk az elfogyasztott mennyiségnek illő határt szabni.

A napi, büntetlenül elfogyasztható gyümölcsmennyiségről és az ebben megbúvó fruktóztartalomról készítettem egy hozzávetőlegesen pontos összesítést. Egy gyümölcs fajon belül (pl. földieper) a fajták cukorszintje (...Sengana, Gorella, Adria, Fertőd5, Lambada... stb) igen eltérő is lehet, de erre nem találtam adatokat, így maradt az általánosítás:



ajánlás


egy kiváló gyümölcsről:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése