2013. szeptember 21., szombat

Birsalma feldolgozás



Birsalma "sajt" 
/gyümölcslap/



Amennyiben megegyeztünk abban, hogy a gyümölcsöket nem főzzük (többek között) lekvárrá, hát bajban vagyunk a birsalmával,
hogy mit is tudnánk kezdeni vele.

Lassan szedhető, ill. fölszedhető, mert potyog is rendesen...



Fölszedjük, alaposan megmossuk


és pár napra betesszük a mélyhűtőbe.

Amikor már jól átfagyott kivesszük és megvárjuk, amíg kiolvad


Most már könnyen felaprítható




















egy-két almával együtt (vagy anélkül) péppé turmixoljuk 
(ne tegyünk hozzá vizet, csak rázogassuk meg néha)







kókuszolajjal megkent sütőpapíron egyenletesen elterítjük (szórhatunk rá aprított magokat, diót, mandulát stb.)
majd 45-50 fokos, légkeveréses sütőben vagy aszalógépben lappá aszaljuk

Még langyosan föltekerjük a sütőpapírral együtt,
és fém spagettitartó dobozban tárolhatjuk.
Ha tárolás alatt megnyirkosodna, akkor újra szárítsuk át.











*****

Felhasználás előtt felgőzöljük, 
hogy puha és fogyasztható legyen

beigli


Tippek:



energiaszelet






mandulás lapocskák
(konyhai ollóval felszabva)





diós/mákos tészta





mákos csík









5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Végre egy ötlet, hogy mit kezdjek azzal a néhány szem birsalmával, amit ajándékba kaptam, de sajnos csak gázsütöm van, szerinted kivitelezhető abban is?

    Köszi, Livi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem nagyon...
      persze, ha stabilan be tudnád állítani 50 fok alá, akkor lehet, csak azt nem tudom, hogy az megoldható-e. (A gáz meg a nyílt láng önmagában nem problémás)

      Törlés
    2. Ha kifagyasztottad és kiolvadt, úgy földarabolva (v. szeletelve), nyersen is finom (pl. gyümölcssalátába, nyerskompótba )

      Törlés
    3. Akkor bérsütőt keresek vagy marad a nyers változat, ami szintén finom lehet, mert nagyon szeretem azt a pikáns íízét.

      Törlés
    4. Aszalógép???? ... Már 12 e-ért is kapni, sütőpapírt beleszabsz a tálcába és arra öntöd a masszát.
      http://paleol-dal.blogspot.hu/p/praktikak_28.html

      Ha nyersen eszed, tisztítva tedd a fagyasztóba, nem érdemes a csumáját meg a kukacokat hibernálni... :-)

      Törlés