2013. augusztus 1., csütörtök

HÚSLEVES MÁJGALUSKÁVAL

ÜNNEPI, GAZDAG HÚSLEVES


Hozzávalók: 
  • 50 dkg leveshús (csirke, marha vagy nyuszi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, szemes bors, Vega-mix,(kevés gyömbérpor, sáfrány v. kurkuma)
Leveszöldségek:
  • 6-8 db sárgarépa, 
  • 4-5 db petrezselyem gyökér,
  • 1 db zeller gyökér (+ a zöldje)
  • 1 -2 fej karalábé, 
  • 15 dkg kelkáposzta (v. kelbimbó), 
  • pár karfiol- v. brokkoli rózsa, 
  • 1-2 fej gomba
  • a tálaláshoz 1-2 csokor felaprított petrezselyemzöld 
Elkészítés: 

A húst megmossuk és a hideg, tisztított vízben feltesszük főni.
(nyugodtan lehet használni a desztillált fokozatról jövő vizet, sokkal könnyebben megfő benne minden, az ásványi anyagok pedig a zöldségekből bőven visszapótlódnak.)
A hagymát és a fokhagymákat megmosva és egészben hagyva, héjastul, a szemesborsot teatojásban tesszük bele, az ételízesítőt pedig a tetejére szórjuk. Ezt alacsony fokozaton, lassan gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha kész, átszűrjük egy tiszta fazékba és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel összefőzzük. Közben a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, és csak a végén adjuk a leveshez. Ha elkészült, egy merőkanálnyi hideg vizet csorgatunk rá és őrölt borssal meghintjük.

Készíthetünk hozzá paleo levesbetét -et is a hagyományos grízgaluska helyett:


1-2 csirkemájat vágódeszkán nyersen elkaparunk és összedolgozzuk egy összetört főtt sárgarépával, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, egy kevés mandulaliszttel és egy tojás fehérjével.




Ebből a keverékből serpenyőben, pici zsíron palacsinta szerű lepényt sütünk, amit közben ügyesen feldarabolunk.



Mikor kész, a húsleveshez adjuk, akár a levesbe, akár külön tálkán.


2 megjegyzés: