2010. december 3., péntek

PIZZAKENyÉR -Advent első vasárnapja-


A búzaliszt a paleolit táplálkozás szerint méreg!
Glutént és gliadint tartalmaz, rendszeres fogyasztása hosszútávon felelős a civilizációs betegségekért.  
Az utóbbi 10 000 év alatt, amióta termesztjük és fogyasztjuk, sem tudtunk akklimatizálódni hozzá. Az ősember nem evett gabonát, 
nem sütött kenyeret, ellenben húst, halat, tojást, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztott.
A mi rezervátumunkban minden beszerezhető. De gluténmentes kenyérpótlót magunknak kell gyártanunk, ha fogyasztásának szükségét érezzük.
Vendégeket vártam, tatárbifszteket ígértem nekik. Paleo étel, könnyű elkészíteni, nem jár nagy pancsolással. Kérdés lett azonban, hogy mire kenjük? Hosszas keresgetés és kísérletezés után született meg a néprajzi hasonlóság miatt általam

BODAG V. HAMUBASÜLT
-lepénynek elnevezett 

kenyérpótló, ami, bár bevált, még sok finomításra vár. Íze a kenyéré, de csak frissen puha, ami megmarad, tovább kell szárítani, mert megromlik. Kiszárítva is finom. 
Jól helyettesíti a ropit, a pogit vagy a reformkenyér szeleteket (panírozásra alkalmas prézli is készülhet belőle). A mesékből is jól ismert készült régen hasonlóan. (tört rozsszemekből).
(vö: Az ősmagyarok konyhája... http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/035.html ) 
 ..."A "hamuban sült pogácsa" tulajdonképpen péppé morzsolt és megtört rozsszemekből készült sült bodag (pogácsa). ... Őseink forró köveken is sütöttek; a tűz fölé tett s átizzított kőlapra öntötték a tésztát; így kapták a lepénykenyeret. Csíkban és Háromszékben még ma is "kőre leppencs"-nek hívják a lepényt, a Bodrogközben pedig "kövönsűltnek" nevezik a palacsintát, jóllehet már rég palacsintasütőben sütik."... (Az ősmagyarok konyhája) 

(lepénykenyér:  http://mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1303.html )

/Magyar Néprajzi Lexikon/

Hozzávalók:

fél csésze lenmagliszt + víz
3 csésze elő-áztatott, darált mandula 
  (esetleg dió, vagy mákkal vegyes)
2 evőkanál pirított szezámmag
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 lapos ek. só (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál lenmagolaj

tojásmentes!

Elkészítés:

A lenmaglisztet felöntjük vízzel és egy-két óráig hagyjuk dagadni.
Közben ledaráljuk a tisztított mandulát és közepesen megpirítjuk a 
szezámmagot.


 



Amikor kellően megdagadt a lenmag, összekeverjük a hozzávalókat,








                                                    
majd kiterített szilikonlapon, 
sütőpapír alatt sodrófával kinyújtjuk. 
A felhasználásnak megfelelő méretre 
és formára feldaraboljuk, 
pizzakerékkel bejelöljük a szeleteket, 
amik mentén sütés után széttördeljük




  

a szilikon lapról átfordítva egy sütőpapírra, sütőben, rácson, 
 180-200 fokon 15-25 perc alatt megsül

(ha csak szárítanánk, 45-50 fokon, vagy napon órákig szárad)


Reggelire, szendvicsnek vagy tatárbifsztek alá pirítás nélkül is finom.

Fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy igazán jó kreáció, ami a hagyományos kenyeret tudja helyettesíteni. Tartós, hűtés nélkül is sokáig eláll, kenyér ízű, tojásmentes, jobbat eddig még nem sikerült kitalálnom. (Finomítani azonban még lehetne rajta, ugyanis a lenmagtól kissé nehezen emészthető)
Ízben, egyszerűségében, ősi magyar vonatkozásaiban azonban egyedülálló! Tulajdonképpen szerintem ez az igazi paleo kenyér, ami nem úgy csinál, mintha paleo lenne, hanem teljesen ősi vonásokat hordoz. Valójában forró (kemence)-kövön kellene sütni, úgy lenne az igazi!

Megjegyzés:
Az alaptésztába bekeverhetünk egy késhegynyi szalalkálitígy sütés után a kenyérlap puha és szivacsos lesz. A kihűlés alatt elszáll belőle a maradék ammónia és fogyasztható.
 

 Egészben hagyva, 
      pizza-lapnak   is használható. 




A tésztát kinyújtjuk, körbeszabjuk,
ráfordítjuk egy sütőpapírra és a maradék anyagból körbekeretezzük, hogy később a feltét ne folyhasson le róla.






Pizzakerékkel bejelöljük a szeleteket és sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
(aszalni is lehet!)


A libazsíron előre megpárolt, megfűszerezett (paradicsom  szósz, bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű) zöldségekkel: gomba, hagyma... és egyebekkel (sonka, darálthús-pörkölt, főtt tojás...) ízlés szerint, telerakjuk. 


  



Reszelt kemény sajttal vastagon beterítjük, amit a grillben ráolvasztunk.
Sütni nem kell!









(Előre elkészíthető a lap, hűtőben eláll, alkalomadtán csak össze kell rakni...)










 Melegszendvicsnek is alkalmas










6 megjegyzés:

  1. Kedves Anna!
    Nagyon szimpatikus a recept, de eddig nem mertem kipróbálni, mert nem tudom, mennyi vizet is kellene a lenmagliszthez tenni. Fél csésze? Egy csésze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fél csésze lenmaglisztet felöntöd vízzel, hogy tele legyen a csésze. Egy idő után megdagad annyira, hogy a vizet mind beissza és lesz egy teli csésze rugalmas lenmag-masszád. Ha még maradna a tetején némi víz, azt érdemes leönteni róla.

      Törlés
  2. Szia Anna!
    Darált kókuszreszelékkel is finom(kenyérízű) a mikrós-grillezett kisbuci?Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Finom, de inkább a kalácsra hasonlít... Főleg, ha elhagyod a köményt, helyette egy kevés eritritet és pár csepp vaníliát adsz hozzá... (a puffancshoz fog közelíteni az íze)
    De szerintem próbáld ki, és aszerint ízesítsd, ahogy jobban ízlik.

    VálaszTörlés