2011. január 23., vasárnap

2011 Farsang - Csörege fánk

***
A tavalyi farsang idején még nagyon elvarázsolódtunk attól az újdonságtól, amit a paleolit táplálkozás jelentett. Vigyáztunk mindennel, amit nem tartottunk paleonak. Hiányzott is a farsangi fánk, mint az ünnepkört fémjelző tészta...


Az idén megpróbálkoztam egy egyszerűbben, élesztő nélkül elkészíthető változatával. Régebben ezt is lisztből, tejföllel készítettük. Az íze így is finom, hasonlít is rá, de sokkal nehezebb volt összehozni. Évente egyszer persze ki lehet bírni!



CSÖREGE FÁNK

Hozzávalók (2-3 személyre):
    • 2 bögre őrölt kesudió (v.mandula)
    • 3 tojás sárgája
    • 1 ek. citromlé
    • 1 kanál eritrit (v.nyírcukor) v. mokkáskanálnyi Stevia
    • vanília aroma
    • késhegynyi só
    • kevés szódabikarbóna
    • kókusz krém (vagy szódavíz) 
                                                  
                                                kókuszolaj a sütéshez
      • összeturmixolt, meglangyosított mirelit áfonya a tálaláshoz                                                
          Elkészítés:

          A kesudiót összekevertem a sóval, szódabikarbónával, nyírcukorral, vaníliával, a tojássárgákkal, és annyi kókusz krémet tettem hozzá, hogy kanállal jó kemény, szinte gyúrható cipót tudjak készíteni belőle.


          Fél óra állás után 
          szilikon lapon, sütőfólia alatt kinyújtottam a felét, 










          derelyemetszővel felszabdaltam


          és mivel leragadt, trükkösen megliszteztem,* 
          és a forró olajban kisütöttem



          (Vigyázni kell, mert könnyen odakap!)








          Papírtörlőre kiszedtem és még forrón,
          vaníliás porXukor 0-al megszórtam...



          A "tészta" másik fele közben nagyon megkeményedett, tettem hozzá még egy kis kókusztejet. No, így meg túl puha lett! ...
          Végül kanállal beleszaggattam a forró olajba és úgy sütöttem ki.
          Sokkal finomabb, puhább lett, mint az előző adag!




          Kakaós porxukorba forgattam...








          az eredmény: "ronda, de finom"...


          ...

          * -nehezen akart lejönni a szilikonlapról, ezért egy kevés mandulaliszttel megszórtam 
          a tetejét és átfordítottam az egészet a sütőpapírra, lehúztam a szilikont, újra "megliszteztem", így már könnyen rakosgattam bele a forró olajba. Nagyon világosra szabad csak sütni, mivel minden hozzávaló szinte nyersen is fogyasztható lenne.

          Azóta újabb variáció is készült, a  raszta -fánk, ezt még gyorsabban, egyszerűbben el lehet készíteni...


          *** a farsangi csokrot V.Kovács Judit készítette


          4 megjegyzés:

          1. repceolaj jó e kókuszzsír helyett?

            VálaszTörlés
          2. Sütésre kiváló! Ha olajban sütjük az ételt, akkor érdemes étkezés után 1000mg halolajat (kapszulát) fogyasztani, hogy meglegyen az O3-O6 egyensúly.

            VálaszTörlés
          3. Nem akarok kételkedni, de tényleg olyan finom amilyennek mondod? :-)

            VálaszTörlés
            Válaszok
            1. A puding próbája az evés! :-)
              Nekem ízlett! Nyírcukor helyett csináljátok eritrittel, mert az garantáltan senkit sem hajt meg.

              Törlés